• Sadnja i krečenje voćaka
  • 24.01.2020. 10:00

Dezinfikujte rupe za sadnju voća. Krajnje je vrijeme za krečenje stabala

Kreč je ključan za kvalitetnu dezinfekciju rupa u koje će biti posađene voćke, ali nije dobro s njim krečiti voće kada krenu sokovi u deblu jer neće biti efekta.

Foto: Bojan Kecman
  • 1.372
  • 249
  • 1

Jesen i zima prava su godišnja doba za sadnju voćaka, ako nisu previše niske temperature. Bolje je saditi voćke tada nego u proljeće kada zemlja obično smrzne do dubine od 30-tak centimetara i slabiji je procenat primanja voćki.

Sadnica mora imati dovoljno prostora u rupi

Rupe za sadnju voća najbolje je kopati krajem avgusta ili u septembru kako bi zemlja do novembra ili januara mogla da izmrzne i da se uništi većina patogena koji prezimljavaju u plićim slojevima zemljišta. Za sadnju jabučastog, koštičavog i jezgrastog voća (osim oraha) dovoljne su rupe dubine od 50 centimetara, a širine 40 do 50 centimetara. Važno je da korijen ima dovoljno prostora za razvoj tanjih korijenčića koji apsorbuju hranjljive materije.

Nakon koštičavog ne sadite ponovo koštičavo voće

Najvažnije je da na isto mjesto, u istu rupu koja je proširena, a u kojoj je bila npr. šljiva opet ne posadite šljivu. U vrlo malo slučajeva nova sadnica će nesmetano da se razvija jer u zemlji ipak ostane barem malo patogena, spora gljivica, bakterija i slično koje mogu da zaraze voćku. Ako nemate izbora, neka nova rupa bude barem metar udaljena od stare, a ako želite da posadite baš u tu rupu, bolje je da umjesto šljive posadite jabuku ili krušku, koje spadaju u jabučasto voće i otporne su na većinu bolesti koje zahvataju šljivu.

Dakle, nakon koštičavog voća na isto mjesto ne treba ponovo saditi koštičavu voćku već jabučastu ili jezgrastu. I obrnuto.

sc
Jesen i zima prava su godišnja doba za sadnju voćaka, ako nisu previše niske temperature

Spriječite kontakt sadnice sa krečom

U iskopane rupe najbolje je staviti kreč, gašeni ili negašeni jer je utvrđeno da je jedno od najboljih sredstava za dezinfekciju. Osim toga, naša zemljišta uglavnom su kisela i kreč će da poboljša pH vrijednost zemljišta.

Ako kreč ubacite u rupu u ranu jesen, do zime će da obavi posao, ali obratite pažnju da se prilikom sadnje pokrije dno rupe sa stajnjakom i zemljom da korijen ne dođe u kontakt sa krečom.

Postoji mogućnost da, u slučaju intenzivnih padavina tokom jeseni i zime, na dnu rupe ostane voda. U takve rupe nemojte saditi voćku jer može doći do zasićenja, odnosno, gušenja korijena jer prilikom utabavanja zemlje oko sadnice ta voda zna da se pojavi na površini i da “uguši“ korijen. Nakon jesenje sadnje poželjno je da se sadnica zalije vodom, ali najviše pet litara po sadnom mjestu jer u zemljištu već ima vode ako nije bila sušna jesen. Veće količine vode mogu da naštete biljci.

fsc
Sada je krajnje vrijeme i da se obavi krečenje voćnjaka

Obavite i krečenje sadnica

Sada je krajnje vrijeme i da se obavi krečenje voćnjaka. Pet kilograma gašenog kreča stavi se u 20 litara vode, doda se 200 grama sumpora i pola kilograma soli da se kreč sporije ispira sa površine debla i ramenih grana. Nemojte krečiti stabla i ramene grane u martu ili aprilu jer tada su krenuli sokovi i kreč nema nikakvog efekta tj. neće usporiti kretanje vegetacije i smanjenje rizika od šteta prouzrokovanih mrazom.


Tagovi

Kreč Sadnja Jabučasto voće Koštičavo voće Krečenje voćaka


Autor

Bojan Kecman

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.