Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kultiviranje maline
  • 12.05.2020. 09:30

Vrijeme je da se uradi dublja obrada tla u malinjaku

Da bi se rezerve vlage najbolje sačuvale, prilikom obrade takođe treba voditi računa da zemljište bude potpuno ravno. Nije preporučljivo da se vrši zaoravanje izdanaka jer se to nepovoljno odražava na njihov razvoj.

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 204
  • 15
  • 0

U proizvodnji maline, trebalo bi se krenuti od osnove a to je održavanje tla u optimalnom stanju, odnosno, u rastresitom, u cilju sprječavanja razvoja korova, kao i mogućnosti djelovanja unijetog đubriva u zoni korjenovog sistema. Sve ovo povoljno utiče na ishranu, rast i razvoj maline, takođe održava se vodno vazdušni režim u dobrom stanju i sprječava pojava pokorice na oraničnom sloju tla. 

Kad je najbolji trenutak za sadnju maline?

Karakteristično za ovu voćnu vrstu je da ima plitak korjenov sistem, a za visoke i stabilne prinose potrebne su joj velike količine vode pa se iz tog razloga obrada tla u zasadu maline mora izvoditi tako da ne ošteti korjenov sitem. Sa obradom se unosi i đubrivo u tlo i čuvaju rezerve vlage. Nakon sadnje trebalo bi odmah pristupiti obradi zemljišta i nastaviti tokom cijelog perioda iskorištavanja zasada, savjetuju u PSSRS

Obradu izvršiti sa rasturanjem đubriva

Rastresito tlo uticaće i na manju pojavu korova, s tim da se mora voditi računa da ne dođe do mehaničkih oštećenja korjena, a što se postiže pravovremenom obradom. 

Poželjno je ovu operaciju izvršiti nakon rasturanja đubriva jer će na taj način hraniva biti lakše dostupna biljci. 

Sada u proljećnom periodu malo se dublje obrađuje, odnosno, do 12 cm dok će ostale obrade tokom vegetacijskog perioda biti nešto pliće, na dubini od 5 - 6cm, u cilju sprječavanja gubitka zemljišne vlage. Ova agrotehnička mjera najčešće se vrši rotofrezama, kada je međuredna dok se u redovima obavlja ručno, prašenjem i plijevljenjem. 

Hemijsko tretiranje samo kao dopunska mjera

Kada se krene sa vegetacijom pa sve do početka berbe, mora se voditi računa o pojavi korova zato što od toga uglavnom i zavisi kvalitet ploda, ali i visina prinosa. Sada u ovom periodu, vrijeme je da se obavi plitka obrada, odnosno, međuredno plijevljenje i u redu, dva do tri puta. Ovo će pomoći zemljištu da se očisti od zakorovljenosti. 

Kada se završi berba i uklone plodonosni izdanci, a to je krajem jula, početkom avgusta, poželjno je uraditi još jednu plitku obradu tla a zatim se ne radi ništa do jeseni. U suprotnom, izdanci maline mogu slabije sazrijevati pa postoji opasnost da izmrznu tokom zime.  

Šta učiniti sa zemljištem nakon uklanjanja nasada maline

Korovi se takođe mogu uništavati i hemijskim preparatima, odnosno, herbicidima. Ipak, ova sredstva ne mogu zamijeniti učinkovitost obrađivanja zemljišta pa je iz tog razloga preprouka kombinovati hemijsko tretiranje sa obradom. Preparati mogu takođe nanijeti štete i malini pa se preporučuje međuredno suzbijanje korovskih vrsta obrađivanjem zemljišta, a herbicide koristiti samo kao dopunsku mjeru


Tagovi

Sprječavanje razvoja korova Iskorištavanje zasada Zasad maline Rastresito tlo Mehaničke mjere Rasturanje đubriva Plića obrada Međuredno kultiviranje Kvalitet plodova Plodonosni izdanci


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.