• Zaštita bakrom
  • 30.11.2018. 14:30

Voćari, zaštitite koštičavo i orašasto voće bakarnim pripravcima

U Poljoprivrednom zavodu USK naglašavaju kako su proteklih nekoliko sezona u jačoj mjeri na nekim koštičavim voćnim vrstama zabilježili štete od bakterijskih bolesti, pa ako to vremenski uvjeti dopuštaju, povišenu koncentraciju bakarnih pripravaka je poželjno primijeniti nakon potpunog odbacivanja lišća voćaka.

Foto: Flickr/Bonnie Moreland
  • 509
  • 42
  • 0

Izvještajno - prognozna služba Poljoprivrednog zavoda USK- obavještava proizvođače koštičavog i orašastog voća da u vrijeme nakon masovnijeg i potpunog otpadanja lišća treba planirati i provoditi završne usmjerene zaštite bakarnim pripravcima.

Kako napraviti Bordošku juhu?

Zbog jače pojave gljivičnih bolesti na koštičavim i orašastim voćkama, među kojima ističu rogač šljive (Taphrina pruni), palež grančica i trulež plodova (Monilinia laxa, Monilinia fructigena, Monilinia fructicola), kozičavost lišća trešanja i višnje (Blumeriella jaapii), šupljikavost lišća (Stigmina caropophilla), pjegavost lišća oraha (Gnomonia leptostyla) prilikom naredne zimske rezidbe poželjno je ukloniti sve osušene grančice ili grane i zaostale "mumificirane" plodove u krošnjama. 

Jesenje krečenje stabala voća - svrha radnje te pravilna priprema i nanošenje smjese

U Zavodu naglašavaju kako su proteklih nekoliko sezona u jačoj mjeri na nekim koštičavim voćnim vrstama zabilježili štete od bakterijskih bolesti, pa ako to vremenski uvjeti dopuštaju, povišenu koncentraciju bakarnih pripravaka je poželjno primijeniti nakon potpunog odbacivanja lišća voćaka. 

Prije upotrebe, pažljivo pročitajte uputu proizvođača preparata. 


Tagovi

Zaštita bakrom Koštičavo voće Orašasto voće Bakterijske bolesti Poljoprivredni zavod USK


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi