Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba krušaka
  • 23.12.2021. 13:30

Uklonite "kape": Rezidba zadebljalih vrhova starijih stabala kruške

Noćna mora svakog rezača je masivno stablo koje na vrhu ima veliki broj debelih uspravnih grana koje rastu iz pazuha čepova i koje se jedino mogu ukloniti motornom pilom. Do ovoga dolazi zbog nekvalitetne rezidbe koja nije dovela do izolacije provodnice i stvaranja pravilnog uzgojnog oblika stabla.

Foto: Bojan Kecman
  • 1.323
  • 174
  • 0

U slučajevima kada se više godina, prilikom rezidbe, na vrhovima stabala ostavljaju rezovi na "čep", dolazi do stvaranja zadebljalih vrhova punih čepova u čijim pazusima niknu nove grane koje najčešće zadebljaju tokom jedne, a kamoli više godina rasta.

Čep predstavlja kosi rez na zadebljalim, izrođenim granama koje stvaraju konkurenciju provodnici i ne bi trebalo da bud duži od tri prsta.  

Slabi efekti prskanja zaštitnim sredstvima

Ostavljanjem i nekoliko takvih grana u vrhu krošnje i višegodišnjim čepovanjem, voćari upadaju u veliki problem jer je nemoguće da se, na efikasan način, stablo zaštiti od bolesti i napada štetočina. Ne samo da zimska prskanja bakarnim preparatima neće dati efekat već će i svaki tretman tokom vegetacione sezone biti poprilično neefikasan jer sredstva, bilo da su u pitanju fungicidi ili insekticidi, neće doprijeti do svih dijelova krošnje.

Nije ni čudno što se zbog toga u voćnjacima u kojima se ostavljaju ovakve "kape" na vrhovima, redovno pojavljuju bolesti, kao što je čađava krastavost krušaka ili se nikako ne može suzbiti kruškina buva, najznačajnija štetočina ovog voća.

Paziti na bezbjednost tokom rezidbe

Problem se riješava u zimskoj rezidbi kada se ispod "kapa" napravi kosi rez motornom pilom, na jednu bočnu granu. Najbolje bi bilo da i ta bočna nije predebela, odnosno, bilo bi dobro da nema mnogo vertikalnih grana, vodopija, na njoj.

"Kape" mogu biti teške preko 10kg

Za rezače je najteže ako su površine koje se režu na ovaj način velike i ako rez pilom mora da se radi na svakom stablu.

Da bi on bio što "čistiji", umjesto motornog ulja može da se upotrijebi jestivo koje se svakodnevno koristi u ljudskoj ishrani. Takođe bi trebalo da se obrati pažnja na bezbjednost prilikom rezidbe jer takve "kape" sa zadebljalim stablom i mnogo grana, mogu da budu teške više od 10 kilograma i predstavljaju opasnost za rezača kada ih reže sa zemlje ili skida ako je na ljestvama.

Dezinfikovati rezove

One se iznose iz voćnjaka i najbolje bi bilo da se zapale kako bi se uništile prezimljujuće forme štetočina. Rijetki su voćari koji mogu da samelju deblo i naprave pelet koji se kasnije može koristiti za druge svrhe.

Rezove nastale u rezidbi najbolje je premazati kalemarskim voskom. Međutim, ako je izuzetno mnogo rezova, bolje je izvršiti prskanje bakarnim preparatima ili nekim drugim dezinfekcionim sredstvom kao što su kreč i soda bikarbona.

Rez poslije uklanjanja "kape"

Ukoliko rezač ima vremena, osim zadebljalih "kapa" na vrhovima stabala mogu da se odrežu i debele bočne, skeletne, grane koje vuku mnogo hrane i mogu da dovedu do toga da se rodnost prebaci na gornji dio stabla, nakon čega dolazi do zasjenjivanja donjeg dijela krošnje, stvaranja manjeg broja rodnih pupoljaka, a nakon nekog vremena, sušenja grana.

Ostaviti jednu granu kao provodnicu

Trebalo bi imati u vidu da će, nakon ovakve zimske rezidbe, sa rezovima gornjeg zadebljalog dijela krošnje, iz spavajućih pupoljaka na proljeće doći do izuzetno jakog rasta velikog ljetorasta koji do kraja sezone mogu da izrastu i više od dva metra. Ako se nakon zimske ne uradi ljetnja rezidba sav posao će da bude uzaludan jer će se, do kraja sezone, na vrhu opet stvoriti "kape" sa velikim brojem vodopija koje će tokom godine da crpe snagu i hraniva stablu.

Tokom ljetnje rezidbe na vrhu se ostavi jedna grana koja će da bude provodnica i, po mogućnosti, nekoliko kraćih grančica koje će takođe kasnije da rađaju. Važno je da vrh bude osvijetljen kako bi se nesmetano razvijale grane i rodni pupoljci.

Pravilno izvedena rezidba 

Prije ljetnje rezidbe, u nastavku zimske, iz unutrašnjosti se uklanja veći broj vertikalnih grana koje zasjenjuju krošnju. Ako se i na donjim granama nakon svake rezidbe ostavi veliki broj čepova situacija će da bude ista kao i u gornjem dijelu stabla. Najbolje je ukloniti čepove i ostaviti dvogodišnje i starije grane koje će da budu nosioci rodnosti u narednim godinama.


Fotoprilog


Tagovi

Rezidba kruške Rez na čep Kapa Zadebljali vrhovi Motorna pila Provodnica Rezidba Uzgoj kruške


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.