Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tula magic
  • 07.11.2020. 09:15

Tula magic - aromatična malina koja trpi transport u svježem stanju

Ako se bere i skladišti na odgovarajući način, može opstati u svježem obliku 10 do 12 dana i trpiti duge transporte što omogućava pridobijanje tržišta i dalekih zemalja.

Foto: Aleksandar Andrić
  • 278
  • 125
  • 0

U želji da stvore brend koji će, prije svega, biti prepoznatljiv po kvalitetu, krupnom plodu i moći se konzumirati u svježem stanju poslije izvjesnog vremena, petorica članova Zemljoradničke zadruge "Agrobobica" podigli su prije pola godine zasade relativno nove, švajcarske, sorte maline tula magic.

Inače, putem zadruge, otkupljuju i izvoze jagodičasto voće, a za pokretanje baš ove proizvodnje odlučili su se analizirajući i prateći savremene trendove agrobiznisa.

Kako se kineske smrznute maline prodaju kao ekološki proizvodi iz Čilea?

"Zaključili smo da postoji praznina u proizvodnji konzumnog voća. Razmišljali smo i o borovnici, ali je deficit maline za svježu potrošnju zaista veliki, a samo u posljednjih 10 godina takav vid upotrebe porastao je za 20 odsto. Udružili smo se po modelu savremenih evropskih kooperativa, te u organizaciji svako ima svoj dio posla. Smatramo da smo na dobrom putu i suština je da se udruženi možemo bolje pozicionirati na domaćoj i inostranoj sceni", navodi jedan od osnivača "Agrobobice" Aleksandar Andrić.

Ista sorta u dva različita uslova gajenja

Plodovi ove sorte stižu desetak dana ranije u odnosu na, na primjer, tulamin zbog, kako ističe, svoje otpornosti na različite bolesti. Iskustvo drugih evropskih proizvođača to i potvrđuje.

"Jako je aromatična, svijetlo crvene boje, krupna, a težina jedne je sedam, osam grama. Mi je ove godine nismo htjeli skidati, doveli smo prijatelje i stručnjake koji su je degustirali i zajedno smo se uvjerili u kvalitet."

Ove godine malinu nisu skidali, već su se sa prijateljima ujverili u njen kvalitet

Na površini od 70 ari podijelili su proizvodnju na plasteničku, koja zauzima 40 ari i pod nadstrješnicom na ostatku zemljišta.

"Namjerno smo posadili istu sortu u dva različita uslova uzgoja. Ne postoji bitna razlika u plodovima koje smo dobili. Primjetili smo samo da je malina koja je posađena u zaštićenom prostoru stigla nekoliko dana ranije u odnosu na onu koja je pod nadstrješnicom. Krupnoća ploda bila je identična", ukazuje naš sagovornik.

Malina do dalekih zemlja

Cjeli proces, od sadnje do pakovanja, u potpunosti je kontrolisan uz sistem navodnjavanja 'kap po kap', adekvatnu ishranu i integralnu zaštitu.

"Sve u cilju da bismo dobili bezbjedan, zdravstveno ispravan i dobar plod. Ako se bere i skladišti na odgovarajući način, može opstati u svježem obliku 10 do 12 dana i trpiti duge transporte što nam omogućava da pridobijemo povjerenje i dalekih zemalja."

Proizvodnja maline ima dobru šansu u BiH

Priprema je, kaže Andrić, podrazumijevala detaljnu analizu i veliki posao. Da bi poboljšali mehanički sastav samog tla, dodali su bijeli treset.

"Uradili smo da bude pogodno jer tula magic ima bogat i jak korjenov sistem. Podigli smo je na gredice visine oko 20 cm. U ovoj prvoj godini smo imali izuzetan porast lastara koji su dostigli dva i po metra i razgranali su se. Međuredni razmak je tri metra, a između biljaka je 30 cm, tako da oko 10.000 biljaka staje na jednom hektaru. Koristimo konvencionalne hemijske preparate, ali ih svodimo na minimum", objašnjava ovaj proizvođač.

Do 40 tona po hektaru

Sam lokalitet, kaže, pogodan je za uzgoj ove voćarske vrste.

"Ovo je jedan brdsko-planinski predjeo gdje vegetacija u odnosu na neke druge ravničarske krajeve kasni do 15 dana. Srednje godišnje temperature su od sedam do 11 stepeni. Imamo veliku količinu padavina, vjetrovi su rjetki i slabi, relativna vlažnost zraka kreće se od 75 do 80 odsto i jako pogoduje malini."

Asad Jelešković: Rizično je s jednom kulturom, proširio sam svoj asortiman

Prinosi se, dodaje, kreću i do 40 tona po hektaru. Sav rod planira da, sa kolegama, plasira u malom pakovanju od 125, 150 ili 250 grama.

"Konzumna malina ne podnosi naknadno premještanje iz jedne posude u drugu, tako da se bere i smješta u mala pakovanja. Do sada smo borovnicu izvozili u Englesku, Njemačku, Češku i Rusiju. Naš kupac iz Velike Britanije podržao je ovaj projekat i zainteresovan je da tulu magic otkupi, a ovako upakovana bi još lakše pronašla put i do mnogih lanaca marketa i potrošača. Mislim da možemo ostvariti četiri evra po kilogramu, a da na stranom tržištu dobijemo i višu cijenu", nada se Andrić i dodaje da je u planu i otvaranje hladnjače sa pak centrom kako bi cijela proizvodnja bila zaokružena, a na tržištu bi se, očekuje, trebalo pojaviti sljedeće godine.


Tagovi

Uzgoj maline Tula magic Agrobobica Prinos po hektaru Bijeli treset Transport maline


Autorica

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema spoznajama odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne znanosti ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korijenima svakog čovjeka na planetu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]