Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najuspješniji agronom
  • 20.12.2018. 08:00

Asad Jelešković: Rizično je s jednom kulturom, proširio sam svoj asortiman

Asad Jelešković je agronom koji svoje znanje prvenstveno iskoristi na svom imanju, a onda iskustvo i znanje prenosi kroz brojne edukacije koje održava širom Bosne i Hercegovine.

Foto: Naila Čaušević
  • 1.209
  • 59
  • 1

Asad Jelešković je 37-godišnji agronom - prehrambeni tehnolog, koji živi i radi u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Prešao je trnovit put da bi stigao do reputacije najboljeg i najuspješnijeg agronoma u Bosni i Hercegovini. Rođen je i odrastao u sarajevskom prigradskom naselju Donji Kotorac, u kojem su se stanovnici inače bavili i poljoprivredom. S obzirom da su u vlasništvu imali dosta plodnog zemljišta i veliko imanje, i njegova porodica se do rata bavila poljoprivrednim djelatnostima. Nakon ratnih dešavanja, Asad upisuje Poljoprivredni fakultet, te zajedno sa bratom i ocem odlučuje da obnovi imanje koje je tokom rata bilo porušeno i zapušteno. Baš u to vrijeme je objavljen projekat Kantona Sarajevo za pomoć povratnicima u vidu dodjele sadnog materijala jagoda za površinu od 0,5 dunuma. I tako je počeo njegov put ka proizvodnji voćarstva.

Održao je na stotine edukacija poljoprivrednicima širom BiH

"Nakon toga sam sam proizvodio sadnice jagode za svoje potrebe, nabavljao nove sorte, širio proizvodnju i sticao znanja o ovoj proizvodnji ali i o voćarstvu općenito.

U februaru 2007. godine u sam diplomirao i  odmah dobio posao u Švicarskom Caritasu gdje sam se zadržao skoro 3 godine. U tom periodu kao i u periodu koji slijedi u Udruženju voćara "Drina" u narednih 8 godina sam jako mnogo vremena proveo na terenu. Obišao sam mnoga sela u BiH, učestvovao u podizanju stotina zasada voća kao savjetodavac, savjetodavno vodio te zasade i educirao proizvođače te ih redovno obilazio, držao mnogobrojne edukacije i teorijske i praktične. Obzirom da je u tim godinama malina bila hit, najveći broj tih zasada je bila malina,oko 90%. Iz svega ovoga smatram da sam jedan od agronoma koji su najviše doprinijeli za ekspanziju ove proizvodnje i nivo proizvodnje koji smo dostigli u prethodnim godinama", priča Jelešković.

Na jednoj od edukacija u malinjaku 

Uporedo sa svojim poslovnim obavezama i aktivnostima, Jelešković nije  zapostavio svoju vlastitu proizvodnju. Smatra  velikom prednošću to što živi u blizini glavnog grada, jer ima sigurno tržište i obezbijeđen plasman proizvoda. Zbog toga je 2008. godine odlučio proširiti proizvodnju i registrovati Poljoprivredno gazdinstvo "Jelešković".

Poljoprivredno gazdinstvo "Jelešković" registrovao je 2008. godine

"Imajući u vidu da je proizvodnja jednog proizvoda ili jedne kulture jako rizična  zbog utjecaja klime, kasnih proljetnih mrazeva i drugih faktora, odlučio sam da proširim asortiman proizvoda, odnosno da pokrenem i druge proizvodnje. Tako sam u narednim godinama investirao u podizanje zasada šljive od oko 180 stabala, zatim podizanja zasada maline na površini od jednog dunuma i postavljanje 3 plastenika po 100m2 za uzgoj povrća i jagoda u zaštićenom prostoru. Uz sve to sam i  proizvodnju jagoda proširio na dva dunuma na otvorenom", otkriva Jelešković koji se za ovakvu raznolikost u proizvodnji odlučio prvenstveno iz dva razloga.

Prvi razlog je da bi se amortizovali poremećaji na tržištu jednog usjeva ili poljoprivredne kulture, a drugi razlog je da rasporedi radnu snagu u toku godine. S obzirom da je berba najveći posao u poljoprivredi, kulture koje je zasadio dozrijevaju jedna nakon druge tako da se članovi porodice mogu organizovati i odraditi isti posao na zadovoljavajući način. Povremeno ipak angažiraju radnike tokom berbe, ali kako Asad ističe , sve je teže naći radnu snagu. To mu je ujedno i najveća prepreka za daljnje širenje proizvodnje, jer ako nema dodatnu pomoć za berbu, plodovi neće biti na vrijeme obrani i neće biti kvalitetni.

Pokrenuo i proizvodnju presadnica povrća i jagoda

Osim navedenih proizvodnji, u posljednje vrijeme Asad je pokrenuo i proizvodnju presadnica povrća (paradajz, paprika, krastavac),  kao i proizvodnju rasada jagode  (kontejnerske sadnice).

Na pitanje da li je zadovoljan prihodima gazdinstva, on ističe: "Nakon svega navedenog, mogu reći da se sa ovim proizvodnjama u sklopu domaćinstva, odnosno poljoprivrednog gazdinstva mogu osigurati solidna primanja, odnosno neka prosječna plaća sa proizvodne površine od oko 7 dunuma."

 


Fotoprilog


Tagovi

Asad Jelešković Agronom Sarajevo Voćarstvo Proizvodnja jagoda Poljoprivredno gazdinstvo Maline


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

17

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 10

Katastrofu, propast ćemo! 58,8%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 29,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,9%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,9%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]