• Malina
  • 04.02.2020. 13:30

Proizvodnja maline ima dobru šansu u BiH

Planovi Ministartsva poljoprivrede za idući period, kada je unaprijeđenje voćarske proizvodnje u pitanju jeste da se ne povećava iznos premije po kilogramu, nego iznos sredstava za podizanje višegodišnjih zasada, da se dalje razvijaju sistemi za navodnjavanje i povećavaju sredstva za kapitalna ulaganja.

Foto: Bigstockphoto/artiemedvedev
  • 1.337
  • 260
  • 0

Proizvodnja maline ima bolju perspektivu od ostalog voća u Republici Srpskoj. Proizvođači ove voćne vrste dobro su podržani, a sadašnja premija od 0,20 KM veća je u odnosu na druge vrste. 

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ocjenjuje da nema prostora za nezadovoljstvo proizvođača najavljenom visinom premije za malinu prošlogodišnjeg roda jer je njena otkupa cijena u 2019. godini iznosila 2,5 KM dok je premija za onu iz roda 2018. bila 0,30 KM, ali tada je u otkupu koštala 1,60 KM. 

Malinari traže veće premije

Ova smanjena premija dogovorena je i sa predstavnicma Udruženja voćara Republike Srpske. Oni se slažu da premija za voće, čija je otkupna cijena u jednoj godini bila veća, da se u sledećoj umanji. Takođe, složili su se sa konceptom da se na račun premije po kilogramu, poveća iznos za druga davanja kao što su sredstva za kapitalna ulaganja, navodnjavanje, nabavku mehanizacije i druge mjere, stoji u saopštenju Vlade.rs

Voćarima na raspolaganju još podsticajnih mjera

Proizvođačima maline, kao i svim ostalim voćarima, na raspolaganju je nekih desetak mjera po Pravilniku o podsticajima. Neke od njih su sredstva za nabavku protivgradnih mreža, za navodnjavanje, mehanizaciju, podizanje višegodišnjih zasada, premija osiguranja, korištenje regresiranog dizela.

Osim toga, opština Bratunac, sa čijeg područja su predstavnici malinara koji su izrazili nezadovoljstvo, jedina je u Bosni i Hercegovini, ali i šire, u kojoj su sve mjesne zajednice pokrivene sistemom za navodnjavanje, u šta je Vlada Republike Srpske uložila 9,5 miliona KM.

Objavljen Javni poziv za zasnivanje 10 zasada maline sa sistemom za navodnjavanje

Takođe, u toku je i projekat sistema navodnjavanja u Skelanima, opština Srebrenica, koji je isto u funkciji razvoja malinarstva.

Prioritet ovog resornog ministarstva je da se u idućim godinama ne povećava iznos premije po kilogramu, nego iznos sredstava za podizanje višegodišnjih zasada, sa novim sadnim materijalom, zatim da se dalje razvijaju sistemi za navodnjavanje i povećavaju sredstva za kapitalna ulaganja.


Tagovi

Premija za malinu Otkupna cijena Resorno ministarstvo Sistem za navodnjavanje Razvoj malinarstva Prioriteti


Autorica

Ivana Živanić

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Moje slatke cherryce :)