• Podsticaji u voćarstvu
  • 02.02.2020. 13:30

Malinari traže veće premije

Proizvođači maline nisu zadovoljni postojećim premijama, koje dodatno ugrožavaju proizvodnju ovog jagodičastog voća. Jedno od riješenja je postaviti malinarstvo kao starteški cilj razvoja.

Foto: Danijela Plavšić (ilustracija)
  • 630
  • 86
  • 0

Proizvođači ovog jagodičastog voća, na području Bratunca, Srebrenice i Milića, nezadovoljni su postojećim premijama od 20 feninga po kilogramu. Iz tog razloga predsjednik Upravnog odbora Udruženja malinara "Vilamet", Ivan Stojanović rekao je da voćari traže veće iznose podsticaja. 

Stojanović smatra da male premije dodatno ugrožavaju proizvodnju ovog voća dok članovi navedenog udruženja ocjenjuju kako je ovo samo početak gašenja malinarstva u ovom djelu Bosne. 

Nazire li se pad malinarstva u BiH?

"Prethodnih godina proizvodili smo dvostruko više maline, a premija je bila 42 feninga. Podsticaj malinarima u iznosu od 20 feninga po kilogramu za prošlogodišnji rod, što je ministar Pašalić rekao 25. januara na savjetovanju voćara u Gradišci, dovodi do ugrožavanja domaće proizvodnje jer da bi dobili jedan kilogram, cijena koštanja je viša od dvije KM", izjavio je Stojanović.

Površine manje i zbog lošeg vremena?

Predsjednik udruženja procjenjuje da je zbog izuzetno niske cijene, skoro prepolovljena proizvodnja ove voćne vrste.

"To potvrđuje podatak da je BiH prije dvije, tri godine proizvodila više od 20.000 tona maline, a 2019. godine samo oko 9.000 tona. Kad je njena cijena bila 3,30 KM imali smo premiju 42 feninga, a sada 20 na cijenu od 2,5 KM. To je neprihvatljivo i destimulativno", rekao je Stojanović.

Napomenuo je takođe da su zasadi maline u ovim opštinama značajno smanjeni zbog nepovoljnih vremenskih uslova u 2017. i 2018. godini, prenosi Capital.ba.

Proizvodnja malina kao prioritet

Opština Bratunac je kao strateški cilj, u prvi plan istakla razvoj malinarstva i među prvim lokalnim zajednicama u BiH izgradila je sistem za navodnjavanje zasada ovog voća, kao i drugih vrsta kojim su bile obuhvaćene sve tada zasađene površine.

Podsjećamo da su i malinari iz ZDK u 2018. godini, bili podržani, uz minimalnu količinu za ostvarivanje prava na poticaj od 500 kilograma i premiju od 25 feninga po kilogramu. 

 Proizvođačima malina premija od 25 feninga po kilogramu u ZDK


Tagovi

Uzgoj maline Malinari Udruženje malinara Ivan Stojanović Premije Podsticaji u voćarstvu Niske cijene Razvoj malinarstva


Autorica

Ivana Živanić

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Moje slatke cherryce :)