Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita lijeske
  • 26.05.2020. 18:00

Trulež plodova lijeske se javlja na mjestima napada štetočina - vrijeme je za zaštitu

Štetočine stvaraju oštećenja kroz koje ulaze gljivice koje uzrokuju trulež plodova. Stoga, zaštitu treba obaviti kada se primijete prva oštećenja plodova od ishrane insekata što je najčešće krajem maja i početkom juna.

Foto: Martina Popić
  • 491
  • 29
  • 0

U maju i junu za vrijeme kišnih perioda u zasadima lijeske mogu se pojaviti gljivice kao što su: Monilia fructigena, Monilia laxa, Botrytis cinerea i dr., a koje uzrokuju trulež plodova. Kod svih njih događa se to da plodovi trunu i propadaju.

Na primjer, kod Monilie dolazi do pojave svijetlo do tamno smeđe pjege na ljusci lijeske. Ona se kasnije širi i zahvata cijelu površinu ploda i brakteje. Kada ova bolest rano napadne, plodovi otpadaju, a neki ostaju na grani sve do kasno u jesen.

Bolesti se najčešće javljaju na oštećenim mjestima

Treba uzeti u obzir i to da se većina ovih bolesti često javi na mjestima koja oštete insekti poput ljeskotoča ili stjenica pa je važna preventivna mjera njihovo sprječavanje, kontrola, a po potrebi i suzbijanje.

Ljeskotoč (Curculio nucum) je pipa s dugačkim i tankim rilom, smeđe boje tijela. Ženke odlažu jaja u plodove zbog čega oni otpadaju ili postaju crvljivi. U takvim je uslovima zabilježeno propadanje više od 50 % uroda lijeske zbog razvoja truleži plodova. Stoga je od prve polovine maja do prve polovine jula kritično razdoblje kada treba pratiti populaciju ove štetočine i poduzimati mjere zaštite primjenom registrovanih insekticida. Suzbijanje ljeskotoča  sprovodi se ako je pronađeno 3 - 4 odrasle jedinke po grmu.

Uzgoj lješnjaka: Agromeliorativno đubrenje i navodnjavanje

Razne stjenice se takođe javljaju u ovo vrijeme, a zadnjih godina u voćarstvu pa tako i u zasadima lijeske, bilježimo rast populacije pojedinih fitofagnih vrsta stjenica (npr. Gonocerus, Palomena, Dolycoris). Naime, one prave štetu sišući plodove, zbog čega dolazi do njihove deformacije, a osim toga, kroz rupice od sisanja ulaze spore raznih gljivica što dovodi do truljenja. Nema registrovanih preparata za njihovo suzbijanje.

Smatra se da su direktni gubici od ishrane štetočine jezgrom lješnjaka manji od posrednih šteta koje nastaju zbog naknadnog razvoja uzročnika truleži plodova. Ubodna mjesta na plodovima lijeske ulazno su mjesto za infekcije različitim gljivičnim bolestima, naročito ako tokom maja i juna bilježimo učestalo kišno razdoblje, piše mr.sc. Milorad Šubić iz savjetodavne službe.

Zaštitu obaviti krajem maja i početkom juna

Zaštitu treba obaviti kada se primijete prva oštećenja plodova od dopunske ishrane insekata što je najčešće krajem maja i početkom juna. Takođe i grad može izazvati oštećenja na plodovima i omogućiti razvoj truleži pa se preporučuje nakon ove nepogode obaviti zaštitu što prije. 

Zašto je navodnjavanje lijeske toliko bitno?


Tagovi

Zaštita lijeske Trulež plodova Ljeskotoč Stjenice Bolesti lijeske Otpadanje ploda Pjege


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁