Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj lijeske
  • 26.10.2019. 16:30
  • Šumadijski okrug, Kragujevac

Zašto je navodnjavanje lijeske toliko bitno?

Intenzivna proizvodnja lješnjaka nije moguća bez navodnjavanja i to tijekom čitavog perioda eksploatacije nasada, a pogotovo u prvim godinama uzgoja.

Foto: Biljana Nenković
  • 476
  • 28
  • 0

Lješnjak je biljka o kojoj se sve više priča jer potrebe konditorske industrije rastu.

Bez obzira što imamo povoljne klimatske uvjete za uzgoj lijeske i njoj treba odgovarajuća njega. Jedna od važnih stavki je navodnjavanje. Danko Petrović, diplomirani inženjer voćarstva i vinogradarstva kaže da je navodnjavanje posebno bitno prilikom sadnje i u prvim godinama uzgoja.

"Tijekom dužih sušnih perioda mlade biljke je potrebno navodnjavati da bi se uspješno primile i dostigle vegetativnu masu. Događa se da se mlade biljke prime, a ako se tijekom suše ne navodnjavaju, jednostavno se osuše," navodi Danko Petrović.

I tijekom plodonošenja navodnjavanje je neophodna mjera ako proizvođač želi stabilne i visoke prinose.

"Posebno je važno navodnjavanje u periodu porasta lisne mase i porasta ploda i jezgre. Navodnjavanje tijekom juna utječe na bolji porast i veličinu plodova, a tijekom augusta na težinu jezgre. Vrijeme navodnjavanja i količina vode ovise o starosti nasada, njegovog kondicijskog stanja, tipa i strukture zemljišta, obrade, lokacije. Pravilnim rasporedom i dovoljnom količinom vode prinos lijeske može se povećati i za 50 posto," dodaje Petrović.

Berba, sušenje i čuvanje lješnjaka

Načini navodnjavanja

Lijeska se može navodnjavati na više načina. U praksi se primjenjuje natapanje u posude zalijevanje u brazde, umjetna kiša, kao i podzemni i nadzemni sustav kap po kap.

"Najpovoljnije je navodnjavanje sustavom kap po kap, bilo podzemnim, bilo nadzemnim. Utrošak vode je manji, a efikasnost veća. Posebna prednost ovog načina navodnjavanja je mogućnost ishrane biljaka primjenom vodotopivih mineralnih gnojiva. Važna prednost ovog načina navodnjavanja je što se ostale agrotehničke mjere mogu primjenjivati istovremeno," navodi Petrović. 


Povezana biljna vrsta

Lješnjak

Lješnjak

Sinonim: Lijeska | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Lijeska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćka jer za razliku od drugih vrsta koje cvatu u proljeće, ona cvate zimi i to od decembra do marta.... Više [+]

Lješnjak

Lješnjak

Sinonim: Lijeska | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Lijeska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćka jer za razliku od drugih vrsta koje cvatu u proljeće, ona cvate zimi i to od decembra do marta.... Više [+]

Tagovi

Lijeska Lješnjak Navodnjavanje Konditorski proizvod Lisna masa Agrotehničke mjere Kap po kap Danko Petrović


Autorica

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izvještavač. Preferira afirmativne priče koje potiču pozitivnu energiju. Moto: "Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!"