Tradicionalna receptura i ljubav prema domaćim proizvodima jedne frizerke su proizveli fantastičan sir od dunje, koji osvaja tržište. Timka Salihović sve radi ručno, a nada se i proširenju proizvodnje
Projekat osnaživanja žena poduzetnica u ruralnim sredinama, koji je realiziralo Udruženje “Green Council” iznjedrio i biznis "Dunja" čija je vlasnica Timka Salihović iz Kladnja. Ova dugogodišnja frizerka je velika ljubiteljica prirode i domaćih proizvoda, a njeni specijaliteti su sirup od dunje, koji je prva pomoć protiv kašlja, te slatko i sir od ove voćke, po kojem je postala prepoznatljiva.
Iako već 12 godina ima vlastiti frizerski salon, uvijek je rado pomagala majci oko poljoprivrednih poslova i pripravljanja domaćih proizvoda. Tako je stekla iskustvo u izradi starinskih jela i od nje naučila tradicionalne recepte, po kojima i danas radi.
Kaže da je od posla u salonu komotno mogla lijepo da živi, ali ljubav za prirodom i domaćim proizvodima ispunjavala je svaki njen slobodan trenutak.
"Godinama pravim domaće proizvode na starinski način bez konzervansa i aditiva, i u Kladnju me svi znaju po tome. Uključila sam se u lokalno udruženje žena, koje mi je pružilo pregršt novih mogućnosti", za Agroklub priča Timka.
Kada je u Udruženju “Žena-ženi“ u Kladnju održana radionica u svrhu osnaživanja žena u ruralnim sredinama, Timka je predstavila svoj slatkiš od dunje koji je nazvala Sir od dunje. Među 70 žena iz cijele Bosne i Hercegovine, ona je bila među tri izabrane za mentorstvo i podršku pri osnivanju biznisa. Nakon završne konferencije i promocije, njen sir je postao prepoznatljiv i veoma tražen.
"Nastalo je opće ludilo za mojim slatkišem. Ja volim dunju i sve njene proizvode. U svom voćnjaku imam četiri koje rađaju, a jesenas sam posadila još sedam sadnica. Sirup za kašalj koji pravim također je veoma tražen. Voljela bih da svi upoznaju i probaju moj slatkiš", ističe Salihović.
Sir od dunja je starinski slatkiš, koji nastaje ukuhavanjem plodova nakon čega voćke poprimaju tamnu boju i čvrsti oblik. Kada se ukuhana masa ohladi i očvrsne, reže se na kocke, a uz pravilno skladištenje može se čuvati i po nekoliko mjeseci.
Također, okus je dodatno moguće poboljšati dodavanjem oraha, lješnjaka ili grožđica. Proces izrade sira je dugotrajan i zahtijeva mnogo umijeća i truda.
"Najprije ide pranje, brisanje dlačica, odvajanje sredine, kuhanje, pasiranje, ukuhavanje i izlijevanje u kalupe. Dunja je teška za obradu, a za sir se koristi samo meso voćke. Ove godine nije bila baš kvalitetna i sočna, zbog suše, pa se količina od 200 kilograma čiste dunje prepolovila pri obradi. Dobila sam 100 kilograma sira", kaže Timka koja je do sada sve procese proizvodnje radila ručno.
S obzirom na to da je u nasljedstvo dobila zemlju, planira je iskrčiti i pripremiti za nove nasade. S mužem je već uradila određene pripreme, a sljedeći korak je ograđivanje parcele, za šta su joj potrebna novčana sredstva. Već ima i ponudu da na površini od šest dunuma zasadi lješnjak, što će uskoro i realizirati.
Većinu proizvoda plasira u svom gradu i u Sarajevu, a puno je i onih koji njene proizvode nose u inostranstvo. Ipak bi najviše voljela da pronađe sigurno tržište i da se prekvalifikuje. Prijavila se i za javni poziv za dodjelu plastenika od općine Kladanj, te se nada kako će se moći posvetiti i plasteničkoj proizvodnji.
"Ekipa Green Councila mi je pružila veliku podršku, njihove mentorice su pokrenule cijelu priču, poslali mi fotografa, uradili dizajn za pakovanje, pokušavamo zajedno da pronađemo neko tržište i svim ženama poduzetnicama bi preporučila saradnju s njima i učešće u ovakvim projektima", kaže ova vrijedna žena.
Povezana biljna vrsta
Fotoprilog
Tagovi
Autorica