Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dunja
  • 08.12.2021. 11:00

Mnoge prednosti, ali koje su mane u uzgoju dunje?

Dunja kasno cvjeta, pa je nizak rizik od proljećnih mrazeva. Brzo prorodi i ostvaruje visoke prinose, ali najčešće ne postoji navika korištenja, a malo je i preradnih kapaciteta.

Foto: Nemanja Radišić
  • 220
  • 57
  • 0

Voćke se sade u jesen, u toku zime - ukoliko vremenske prilike dozvole, ili u proljeće. Proljećnu sadnju najbolje je obaviti što ranije, a najkasnije do kraja marta. Sadnice koje se koriste moraju biti zdrave, s dobro razvijenim korjenovim sistemom i nadzemnim dijelom, ističe stručnjak za voćarstvo Poljoprivredno stručne službe Jagodina Igor Andrejić.

Dunja je djelimično samooplodna voćka pa je dovoljno da u podignutom zasadu postoji pet do 10 odsto sorte oprašivača. Sadnja treba da se obavi na istoj dubini na kojoj je sadnica bila u rasadniku. Od oblika krune savjetuje se formiranje poboljšane piramidalne, vaze, vretenastog žbuna ili vitko vreteno. U savremenim intenzivnim zasadima moraju se sprovoditi agrotehničke mjere, poput održavanja zemljišta u voćnjaku, đubrenja, navodnjavanja i pomotehničke, kao što su rezidba, prekalemljivanje i podmlađivanje voćaka, ukoliko se želi dobar i redovan rod.

Dunja: Investicija koja može biti i prilika i opasnost?

Osim ovih mjera važan segment je i zaštita pri kojoj prije svega treba obratiti pažnju na sprečavanje napada bakteriozne plamenjače ili ervinije i monilije cvijeta. Međutim, kako smo ranije pisali, osim ervinije, problem kod ovog voća, dodaje, predstavlja neodgovarajući moment berbe i neadekvatno postupanje sa plodovima u periodu poslije berbe do prerade.

Visoki prinosi, ali ne postoji navika konzumacije

Prednosti gajenja dunje u odnosu na druge voćne vrste, kako navodi Andrejić, su nedostatak plodova na tržištu, relativno dobra cijena, kasno cvjetanje, pa samim tim, i nizak rizik od poznih proljećnih mrazeva, što joj omogućava gajenje u područjima gde su češći proljećni mrazevi i u dolinama rijeka. Skromnih je zahtjeva kada je riječ o uslovima gajenja, jednostavna je za gajenje, brzo prorodi i dostiže punu rodnost, ostvaruje visoke prinose, od 30 do 50 t/ha i lako se bere.

Nedostaci gajenja dunje su velika osetljivost na bakterioznu plamenjaču, ne postoji navika korišćenja plodova, relativno skromna ponuda sorti, nedostatak sadnica sorti otpornijih na bakterioznu plamenjaču, mala potrošnja i malo preradnih kapaciteta, naglašava jagodinski stručnjak.


Povezana biljna vrsta

Dunja

Dunja

Sinonim: - | Engleski naziv: Quince | Latinski naziv: Cydonia oblonga Mill.

Dunja kasno cvate (krajem aprila ili početkom maja) i zato vrlo rijetko strada od kasnih proljetnih mrazeva, pa gotovo svake godine obilno i redovito rađa (što nije slučaj s... Više [+]

Tagovi

Dunja Mane i prednosti Prerada dunje Mraz Rodnost Igor Andrejić Ervinija


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...