Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dunja
  • 08.12.2021. 11:00

Mnoge prednosti, ali koje su mane u uzgoju dunje?

Dunja kasno cvjeta, pa je nizak rizik od proljećnih mrazeva. Brzo prorodi i ostvaruje visoke prinose, ali najčešće ne postoji navika korištenja, a malo je i preradnih kapaciteta.

Foto: Nemanja Radišić
  • 176
  • 57
  • 0

Voćke se sade u jesen, u toku zime - ukoliko vremenske prilike dozvole, ili u proljeće. Proljećnu sadnju najbolje je obaviti što ranije, a najkasnije do kraja marta. Sadnice koje se koriste moraju biti zdrave, s dobro razvijenim korjenovim sistemom i nadzemnim dijelom, ističe stručnjak za voćarstvo Poljoprivredno stručne službe Jagodina Igor Andrejić.

Dunja je djelimično samooplodna voćka pa je dovoljno da u podignutom zasadu postoji pet do 10 odsto sorte oprašivača. Sadnja treba da se obavi na istoj dubini na kojoj je sadnica bila u rasadniku. Od oblika krune savjetuje se formiranje poboljšane piramidalne, vaze, vretenastog žbuna ili vitko vreteno. U savremenim intenzivnim zasadima moraju se sprovoditi agrotehničke mjere, poput održavanja zemljišta u voćnjaku, đubrenja, navodnjavanja i pomotehničke, kao što su rezidba, prekalemljivanje i podmlađivanje voćaka, ukoliko se želi dobar i redovan rod.

Dunja: Investicija koja može biti i prilika i opasnost?

Osim ovih mjera važan segment je i zaštita pri kojoj prije svega treba obratiti pažnju na sprečavanje napada bakteriozne plamenjače ili ervinije i monilije cvijeta. Međutim, kako smo ranije pisali, osim ervinije, problem kod ovog voća, dodaje, predstavlja neodgovarajući moment berbe i neadekvatno postupanje sa plodovima u periodu poslije berbe do prerade.

Visoki prinosi, ali ne postoji navika konzumacije

Prednosti gajenja dunje u odnosu na druge voćne vrste, kako navodi Andrejić, su nedostatak plodova na tržištu, relativno dobra cijena, kasno cvjetanje, pa samim tim, i nizak rizik od poznih proljećnih mrazeva, što joj omogućava gajenje u područjima gde su češći proljećni mrazevi i u dolinama rijeka. Skromnih je zahtjeva kada je riječ o uslovima gajenja, jednostavna je za gajenje, brzo prorodi i dostiže punu rodnost, ostvaruje visoke prinose, od 30 do 50 t/ha i lako se bere.

Nedostaci gajenja dunje su velika osetljivost na bakterioznu plamenjaču, ne postoji navika korišćenja plodova, relativno skromna ponuda sorti, nedostatak sadnica sorti otpornijih na bakterioznu plamenjaču, mala potrošnja i malo preradnih kapaciteta, naglašava jagodinski stručnjak.


Povezana biljna vrsta

Dunja

Dunja

Sinonim: - | Engleski naziv: Quince | Latinski naziv: Cydonia oblonga Mill.

Dunja kasno cvate (krajem aprila ili početkom maja) i zato vrlo rijetko strada od kasnih proljetnih mrazeva, pa gotovo svake godine obilno i redovito rađa (što nije slučaj s... Više [+]

Tagovi

Dunja Mane i prednosti Prerada dunje Mraz Rodnost Igor Andrejić Ervinija


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nešto više od jedne decenije, Amela Glibanović iz Živinica se intenzivno bavi poljoprivrednom, odnosno proizvodnjom mlijeka. Majka je i dva sina, a od poslova kaže samo mehanizacijom ne upravlja. Ona je kandidatkinja za izbor poljoprivredni... Više [+]