Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dunja
  • 29.10.2020. 09:30

Dunja: Investicija koja može biti i prilika i opasnost?

Cijena je uvijek problem. U poljoprivredi je investicija ujedno i prilika i opasnost. I kod dunja isto je kao i kod svakog drugog planiranja: najbolje je raspitati se, organizovati, i dobro razmisliti prije konačne odluke.

Foto: Nemanja Radišić
  • 959
  • 98
  • 1

Kada je riječ o dunji, prema nekim podacima ona kod nas i nije naročito popularna u voćnjacima. Pri tom, nije u fokusu samo čuvena rakija dunjevača niti sokovi, već se od ovog voća mogu praviti marmelade, želei, likeri, kompoti i još štošta drugo vrlo ukusno.

Porodica Radišić, koja se voćarstvom bavi decenijama, pored kajsija, jabuka, mušmula, šljiva, lješnika i svega drugog, već više od deset godina uzgaja i dunje.

Kako pripremiti zemljište za sadnju dunje i odabrati dobre sadnice?

"Tokom odrastanja sam svakodnevno bio u dodiru sa poslovima oko rasadnika, pomagao porodici pa sam, očekivano i svoje planove vezao za naše imanje i porodični posao", uputio nas je sagovornik Nemanja Radišić.

Ekonomski isplativa

Kada se radi o uzgoju dunja, ovi proizvođači se, uprkos podozrivosti drugih, nisu libili otpočeti nešto novo.

"Prije više od 10 godina riješili smo probati s njom i ljudi su uglavnom bili sumnjičavi. Naši rezultati, uprkos svemu, govore da smo dobro odlučili. Početak je bio težak, ali nas je najviše motivisalo to što imamo dobre uslove za dunju kada je u pitanju zemljište, ali i to što je ova voćka ekonomski isplativa."

Rezultati koji su ostvarili u uzgoju dunje demantovali su sumnjičave

Ulaganje u ovo voće, prema računici iskusnih uzgajivača iznosi oko 10.000 eura po hektaru. Ključni period predstavlja prvih pet godina, tek u to vrijeme dunja počinje "vraćati" voćarima uložen trud, a nakon 10 godina njen rod dostiže svoju punoću. Naravno, ako opstane.

"Dunja jeste isplativa, ali je veoma zahtjevna. Lakše je onome ko ima svoj rasadnik i sadnice - ako dođe do sušenja, prazno mjesto se popuni novom bez većih poteškoća. Kada treba kupovati sadnice, to je već problematičnije. Ervinija, odnosno, bakteriozna plamenjača, najveća je opasnost, a za ovo voće je posebna prijetnja - nekada uništi sve. Istina je da se lakše prodaje od drugih voćnih vrsta za koje je ponuda veća, ali kad god je ima mnogo i cijena joj pada", objasnio je Radišić.

Proljećni mrazevi - tačka preloma

Radišići trenutno imaju oko 4.000 stabala leskovačke sorte koja slovi za najčešću. Ona daje krupne okruglaste plodove limun žute boje. Meso ploda bude sočno i čvrsto pa je ova dunja zgodna i za industrijsku preradu i upotrebu u domaćinstvu. Zahvalna je za skladištenje jer može se čuvati čak do februara. Međutim, ova godina mogla je nanijeti štetu, tvrde sa terena.

Alternativna zaštita protiv Erwinie

"S početkom proljeća, u vrijeme mrazeva, činilo se da se rod prepolovio. Mislimo i na drugo voće, ali dunja naročito. Nama je inače, zbog proljećnih mrazeva, prošla godina bila najkritičnija. Zapravo, bila je jedina da nam je mraz uništio rod dunja. Ove godine ni ljeto nije bilo idealno. Onih nekoliko kišnih dana tokom juna i jula itekako su mogli naškoditi voćnjaku i izazvati bolesti. Srećom, obavili smo sve što se moglo vezano za zaštitu i spasili dunju, ponajviše od ervinije, koja je za nju zaista pogubna."

Ipak, kvalitet plodova dobar!

Iako je djelovalo da će rod biti prepolovljen, bio je odličnog kvaliteta, kako svjedoče utisci prije i tokom berbe, koja se nekada oduži na više od mjesec dana.

Uprkos proljećnim mrazevima i erviniji - plodovi nadmašili očekivanja

"Nekada situacija bude takva da plodovi krenu padati još krajem septembra. Međutim, jesen je njeno vrijeme. Kada su hladniji jesenji dani, berba može trajati i do kraja oktobra. Da se kompletan posao završi, potrebno je oko 20 ljudi", obrazložio je naš sagovornik.

Cijena je uvijek problem

Ovogodišnja cijena plodova kreće se između 0,65 do 1 KM. Prva klasa je 1 KM dok se rakijska prodaje za 0,65 KM, što i nije loše, posebno u poređenju s nekim drugim voćem. Radišići dunje prodaju i na gajbe i na kilogram, ali se najveći dio roda iz ovog rasadnika prodaje velikim kupcima, baš zbog čuvene dunjevače. Mada, iako je veoma tražena vrsta i uvijek ima interesenata za kupovinu, nije lako riješiti se na početak uzgoja.

"Cijena je uvijek problem. Kada voćne vrste ima mnogo, onda je i ona niža. Uzmimo za primjer jabuke za rakiju - nekad je besmisleno koliko jeftino koštaju. U poljoprivredi je investicija ujedno i prilika i opasnost. I kod dunja isto je kao i kod svakog drugog planiranja: najbolje je raspitati se, organizovati i dobro razmisliti prije konačne odluke", zaključio je ovaj voćar.


Tagovi

Uzgoj dunje Zaštita od ervinije Rakija od dunje Bolesti dunje Proljećni mrazevi Cijena dunje Berba dunje


Autorica

Aleksandra Idvorjan

Više [+]

Zaljubljenica u književnost, zelenilo proljeća, vrelinu ljetnog sunca i rijeku Tisu.