Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj dunje
  • 29.10.2018. 14:30

Kako pripremiti zemljište za sadnju dunje i odabrati dobre sadnice?

Kvalitetna osnovna priprema zemljišta glavni je preduslov za dobro primanje sadnica i rast voćaka, a to je naročito važno kada je riječ o proizvodnji dunja. Stručnjaci kažu da je rigolovanje dobra pripremna mjera za sadnju tog voća, ali preporučuju i neke druge, napominjući da je za uspješan uzgoj podjednako važan i izbor kvalitetnih sadnica.

Foto: Pixabay / Angeleses
  • 549
  • 25
  • 0

Kvalitetna osnovna priprema zemljišta glavni je preduslov za dobro primanje sadnica i rast voćaka. Za podizanje zasada dunje, kako objašnjava savjetodavka Ivana Gligorijević, potrebno je obaviti rigolovanje zemljišta na dubinu do 50-60 centimetara, s tim da u pojedinim slučajevima, dubina rigolovanja može biti i veća. Rigolovanjem se narušava mikrobiološka ravnoteža, ali se istovremeno aktiviraju velike količine inertnog zemljišta. Plodniji površinski sloj zemljišta prevrtanjem dospijeva u zonu gdje će se razvijati korijenov sistem mlade voćke. Zemljište na taj način postaje rastresito sa povoljnim zračno-vodnim i toplotnim režimom. U rigolovanim zemljištima organska đubriva se brže razlažu, a takođe je i bolja konzervacija vlage od atmosferskih padavina.

Podrivanjem se poboljšava zračni i vodni kapacitet

Povoljni efekti postižu se i podrivanjem zemljišta. Tom mjerom se utiče na rastresanje dubljih, nepropusnih slojeva zemljišta čime se poboljšava zračni režim i vodni kapacitet. Podrivači mogu biti snabdjeveni i dodatkom za krtičnu drenažu ili depozitorima za unošenje mineralnih đubriva u dublje slojeve zemljišta. Podrivanje je efikasan, ali jeftiniji način pripreme zemljišta za sadnju od klasičnog rigolovanja. Na zemljištima težeg mehaničkog sastava potrebno je kombinovati podrivanje sa rigolovanjem.

Za jesenju sadnju rigolovanje ili podrivanje treba obaviti u proljeće

Najpovoljniji način pripreme zemljišta za dunju je kombinacija podrivanja i dubljeg oranja. Podrivanje zemljišta radi se na dubini od oko 60 centimetara. Poslije meliorativnih mjera (rasturanja krečnjaka, stajnjaka i drugih mineralnih đubriva), obavlja se dublje oranje na 30-40 centimetara. Za jesenju sadnju rigolovanje ili podrivanje treba obaviti u proljeće, a za proljetnu u ranu jesen. Cilj spomenutih mjera je da se do momenta sadnje zemljište dobro usitni, slegne i poravna. Fina priprema rigolovanog zemljišta obavlja se mašinama za površinsku obradu. Treba napomenuti da se ta operacija preduzima po suhom vremenu, to jest kada je zemljište dobro prosušeno, da se površinski sloj ne bi previše sabijao. Ukoliko je zbog ranije duboke obrade, zemljište dobro poravnano, a korovi nisu počeli da niču, ta operacija može da izostane.

Sadnice dunje nabavljati od registrovanih rasadničara

Za uspješnu proizvodnju dunje veoma je važan kvalitetan sadni materijal, pa zato Ivana Gligorijević naglašava da sadnice dunje treba nabavljati od registrovanih proizvođača, odnosno rasadničara, čija se proizvodnja nalazi pod stalnom stručnom i zdravstvenom kontrolom nadležnih poljoprivrednih stručnih službi i inspekcijskih organa. Greške napravljene pri izboru sadnica mogu se negativno odraziti na rast, razvoj i plodonošenje dunje. Jednogodišnje sadnice dunje treba da imaju korijenov sistem sa najmanje 3-5 osnovnih žila. Dužina nadzemnog dijela sadnica mora da bude najmanje 1 metar. Prečnik neposredno iznad spojenog mjesta ne smije biti manji od 10 centimetata, sadnice mogu biti sa ili bez prevremenih grančica.

Za uspješno duže čuvanje sadnica neophodno je trapljenje

Do momenta sadnje, sadnice treba čuvati u prikladnim hladnim i mračnim prostorijama, uz obezbjeđeno vlaženje korena, najduže 1-2 dana. Ako sadnice iz nepredviđenih razloga treba duže čuvati, neophodno je da se uradi njihovo trapljenje, na isti način kako se to radi u rasadnicima ili na prodajnim mjestima. Naime, u dvorištu ili na okućnici treba iskopati šanac širine i dubine oko 40 centimetara u kome se slažu sadnice i zatrpavaju zemljom. Prije zatrpavanja rasturaju se otrovni mamci za suzbijanje glodara koji mogu da oštete korijenov sistem. Pri trapljenju sadnica, neophodno je zalivanje i dobro pokrivanje zemljom, da ne bi došlo do izmrzavanja i isušivanja korijenovog sistema. U zavisnosti od udaljenosti mjesta sadnje, prevoznih sredstava i raspoložive radne snage, sadnice ne bi smjele da se izlažu vjetru ili suncu duže od jednog sata. Ukoliko se sadnja odvija sporo, korijenov sistem sadnica treba na parceli prekriti slojem vlažne zemlje da se ne bi isušio.


Povezana biljna vrsta

Dunja

Dunja

Sinonim: - | Engleski naziv: Quince | Latinski naziv: Cydonia oblonga Mill.

Dunja kasno cvate (krajem aprila ili početkom maja) i zato vrlo rijetko strada od kasnih proljetnih mrazeva, pa gotovo svake godine obilno i redovito rađa (što nije slučaj s... Više [+]

Tagovi

Dunja Sadnja Sadnice Zemljište Priprema


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁