Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plavo prskanje
  • 27.02.2024. 12:00

Štetočine na voću preskočile zimu i ostale aktivne: Šta je rješenje?

Još jedna vegetaciona sezona je na samom pragu, a prvi tretman u voćnim zasadima se izvodi baš u ovom periodu, dok je biljka u fazi mirovanja, a najkasnije do samog otvaranja cvjetnih pupoljaka. Primjena bakarnih preparata i mineralnog ulja je od izuzetnog značaja kako bi se smanjio potencijal bolesti i štetočina tokom vegetacije.

Foto: Jovana Cvetković
  • 107
  • 8
  • 0

Blaga zima bez snježnog pokrivača i mraza uzrokovala je da mnogi patogeni, izazivači bolesti i štetni insekti i grinje ostanu u aktivnom stanju i sada imaju mnogo veću mogućnost za masovno razmnožavanje i širenje. Iz tog razloga se preporučuje da se nikako ne izostavi prvi tretman u voćnim zasadima, takozvano plavo prskanje ili kupanje biljaka. Pored bakarnih preparata čija je uloga da unište ili smanje infekcioni potencijal mnogih prouzrokovača bolesti, zadatak mineralnog ulja je da smanji brojnost štetnih insekata i grinja

Izostanak mraza pogodovao je razvoju štetočina

Savjetodavac za zaštitu bilja Lidija Vulović ističe da ukoliko se preskoči plavo prskanje gubimo kontrolu nad bolestima i štetočinama tokom vegetacije, naročito u ovoj godini kada je zima bila izuzetno blaga.

"Prije nekih osam godina u januaru se temperatura od -25ºC zadržala dvadesetak dana i ta godina je bila fantastična za voćne zasade, s obzirom da je mraz znatno smanjio broj bolesti i štetočina, što nažalost nije slučaj sa ovom godinom. Suma efektivnih temperatura uzrokovali su da mnoge štetočine razviju generaciju više i ne odu na prezimljavanje, već su ostale u aktivnom stanju", naglašava Vulović.

Štitaste uši na kajsiji 

Štetni insekti mogu da prezime u bilo kom razvojnom stadijumu zavisno od vrste, vremenskih uslova i stepena razvoja. Većina biljnih vaši prezimi u stadijumu jajeta, azijska voćna mušica u stadijumu imaga, jabukin i šljivin smotavac u stadijumu larve, neke grinje u stadijumu odrasle ženke itd. Međutim, prema istraživanju prognozno izvejštajnih službi u pojedinim područjima zabilježena je aktivnost azijske voćne mušice i u zimskim mjesecima, tačnije čitavih 12 mjeseci u godini.

"To znači da su vremenski uslovi i izostanak kontinuiranog mraza u zimskim mjesecima pogodovali njenom razvoju. Da podsjetim, posljednjih godina pomenuta štetočina pravi ogromne probleme u proizvodnji mnogih voćnih vrsti s obzirom da napada zreo, sočan plod kako prije, tako i poslije berbe", kaže naša sagovornica i dodaje da je mali broj efikasnih preparata sa kratkom karencom koji mogu suzbiti ili smanjiti broj ovog insekta.

Tretirati i zemljište

Kako dalje ističe, zbog štetočina i patogena koji su prezimjeli i onih koji su ostali aktivni, neophodno je okupati biljke bakarnim preparatima i mineralnim uljem od vrha krune ka korijenovom vratu, pa čak istretirati i zemljište u prečniku krune.

Zbog nedostatka mraza štetočine nisu prezimjele, već ostale aktivne

"Kada na biljku dospije kap mineralnog ulja napravi se kapsula u kojoj insekt ne može da opstane zbog nedostatka zraka. Oni insekti koji prilikom tretiranja padnu na zemlju ostaju živi, pa se iz tog razloga tretira i zemljište. Tamo gdje je bio jak napad štetočina kao i jača zaraza bolestima, preporučuju se dva tretiranja bakrom i mineralnim uljem. Prvo, kada opadne 50 posto lisne mase i drugo kada lišće skroz opadne", kaže savjetodavac za zaštitu bilja i dodaje da u slučaju da nije bilo jake zaraze, tretiranje se obavlja jednom i to kada opadne cijela lisna masa, jer svaka ranica na grančici koja je ostala nakon opadanja listova predstavlja potencijalnu mogućnost za prodor patogena.


Fotoprilog


Tagovi

Biljne uši Grinje Štetočine na voću Patogeni Plavo prskanje Mineralno ulje


Autorica

Jovana Cvetković

Više [+]

Master diplomirani inženjer poljoprivrede i master student fitomedicine. Vječno zaljubljena u prirodu, biljnu proizvodnju i fotografiju. Uporna, ambiciozna i velika sanjalica.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U ovom spektru nema banane kakvu sam danas ponijela za doručak ;)
Koji broj biraš?