Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočina jabuke
  • 18.05.2022. 07:30

Jabučni smotavac izaziva crvljivost plodova - kako spriječiti štetu?

Jabučni smotavac je mali leptirić čije larve izazivaju crvljivost, a štete mogu biti i do 90 posto uništenih plodova

Foto: Depositphotos/ChWeiss
  • 277
  • 32
  • 0

Jabukin smotavac Cydia pomonella potiče iz Male Azije, a raširio se po cijelom svijetu. Iz porodice je moljaca Tortricidae kojoj pripada veliki broj štetočina na voću i drugim vrstama koje formiraju stablo i krošnju.

I pored toga što se radi o insektu malih dimenzija, ovaj leptirić je opasna štetočina jabuke. Također, napada i krušku, dunju, kajsiju, glog, u manjoj mjeri šljivu i breskvu, a čak ga možemo pronaći u plodovima oraha. Zeleni plodovi kruške su tvrđi od jabuke, a najveći postotak bude napadnut u drugom dijelu vegetacije tokom zrenja. Koštičave voćne vrste stradaju ako su u blizini zasada jabuke koji trpi jak napad.

Štete nastaju od larvi koje se hrane i žive unutar plodova. U godinama kada dolazi do prenamnožavanja, prva generacija ošteti do 25 posto plodova, a druga i do 90 posto.

Karakteristike štetočine

Odrasli leptir ima raspon krila između 10 i 22 mm. Teško se uočavaju na stablima zbog malih dimenzija i boji sličnoj površini kore drveta. Boja tijela i krila je tamno siva do smeđa. Na prednjim krilima ima tamne poprečne valovite linije, a drugi par ima svjetlosive resice duž ruba. U mirovanju krila drži iznad tijela u formi krova.

Let leptira počinje kada i cvjetanje stabla domaćina. Obično traje jedan do dva mjeseca. Jedna ženka može da položi najčešće od 30 do 50, a najviše 120 jaja na površinu listova, mladih izdanaka i mladih plodova. Veoma ih je teško uočiti, jer su mala i polažu ih pojedinačno. Nakon pilenja larve se ubušuju u plod, najčešće na mjestu gdje se dodiruju dva ploda ili plod i list. U njemu buše hodnike i dospijevaju do sjemene kućice i sjemenki. Napadnuti plodovi se suše i otpadaju. Crvavi plodovi gube tržišnu vrijednost.

U opasnosti su i mladi plodovi (Foto: Depositphotos/nehruresen)

Novo izlegle larve su duge 1 do 2 mm, a odrasle do 20 mm. U kasnijim fazama razvoja larve prelaze iz ploda u plod. Razvoj gusjenice je pod uticajem uslova i traje od 16 do 40 dana. Leptiri nove generacije se javljaju od polovine juna. U našim uslovima imaju dvije generacije i nepotpunu treću. Prezimljavaju larve u ispredenim zimskim čahurama koje smještaju ispod kore na donjem dijelu debla, u zemlji na dubini do 10 cm, ispod biljnih ostataka. Često ih možemo naći na starim grmovima crne ribizle.

Mjere suzbijanja

Suzbijanje jabukinog smotavca nije lako i jednostavno. Preventivne mjere su mnogobrojne. Potrebno je sakupiti opale plodove. U kasnu jesen ili rano proljeće obavlja se četkanje kore debla kako bi se odstranile čahure. Odstranjeni materijal se sakupi i spali. Kako bi spriječili da se larve iz opalih plodova ponovo vrate u krošnju i napadnu zdrave plodove oko debla se postavljaju ljepljivi pojasevi. Poželjno je u blizini stabala saditi cvjetajuće biljke, jer one privlače insekte koji su prirodni neprijatelji. Štetočina ne podnosi miris paradajza i možemo i njega uzgajati u blizini stabala.

Koje biljne vrste se najbolje slažu sa jabukom?

Za praćenje aktivnosti odraslih koriste se feromonske klopke koje se postavljaju u krošnju do ružičaste faze razvoja pupoljaka jabuke. Pregledavamo ih često dok se ne uhvati prvi smotavac, a zatim jednom sedmično. Prag štetnosti zavisi od proizvođača klopki i upotrebljenog feromona. One se mogu koristiti i za kontrolu brojnosti.

Sami izradite zamke

Postavite zamke koje ćete sami izraditi. Potrebno je u posudu uliti sirup od jabuke kojeg pripremimo tako da u 2 l vode stavimo 100 g suvih jabuka i kuvamo pola sata. Kada se prohladi, u topao sirup dodamo malo šećera i kvasca. Promiješamo i ostavimo dok ne počne fermentacija. Miris koji se stvara privlači leptiriće. Tečnost izlijemo u posudice, a leptiri će sletjeti i ugušiti se. Kako bi smanjili površinski napon, u tečnost možemo dodati nekoliko kapi eko deterdženta za suđe.

Od hemijskih sredstava najčešće se koriste organofosforni insekticidi koji djeluju na larve u momentu pilenja iz položenih jaja. Zatim se koriste insekticidi koji djeluju na odrasle jedinke. Kada se larve ubuše u plod, na njih ne možemo djelovati. Primjena insekticida je uslovljena temperaturom vazduha, jer što je veća, to se smanjuje djelotvornost.

Posljednjih godina se sve više koriste sredstva na bazi bakterija i virusa. Tako se sredstvo na Bacillus thuringiensis var. kurstaki koristi u periodu masovnog izleganja gusjenica protiv svake generacije štetočina u razmaku od 10 do 14 dana.


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske proizvodnje i služi kao osnova za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi sazrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Jabučni smotavac Bacillus thuringiensis var. kurstaki Cydia pomonella Jabuka Štetočina jabuke Mjere suzbijanja Zamka


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁