• Organsko voćarstvo
  • 25.11.2020. 11:40

Šta je sve potrebno obaviti za prelazak na organski uzgoj voća?

Ukoliko se želi izlazak na tržište, potrebno je sertifikovati proizvodnju a treba voditi računa i o zaštiti stabala da ne bi došlo do propadanja plodova.

Foto: Bojan Kecman
  • 179
  • 29
  • 0

Nedavno sam dobio upit, odnosno, molbu jedne porodice koja se odnosila na preduzimanje potrebnih koraka za bavljenje organskim voćarstvom u zasadu koji se, do prije tri godine, tretirao pesticidima. Od tada, samo se radilo plavo prskanje u zimskom periodu.

Prvo, jedno pojašnjenje. Voćnjak u kojem se tri godine ne koriste nikakva sredstva, skoro da je organski jer je došlo do razlaganja aktivnih materija korišćenih insekticida, fungicida i herbicida. Ako su upotrebljavani u preporučenim dozama, ne višestruko većim. Plavo prskanje, odnosno, tretman bakarnim preparatima dozvoljen je u organskoj proizvodnji, od četiri do šest kilograma godišnje, po hektaru iako će se količina, u narednom periodu sasvim izvjesno smanjiti.

Obezbijediti prostornu izolaciju

Dakle, jedan važan korak već je napravljen u pravcu bavljenja organskim voćarstvom. I to je sasvim dovoljno u smislu proizvodnje zdravstveno bezbjednih plodova za sopstvene potrebe. Ako se želi ozbiljnije bavljenje po ekološkim principima, u smislu većeg obima i prodaje voća, onda je potrebna sertifikacija uzgoja. Ovo se radi kod ovlašćenih sertifikacionih kuća kojih ima dovoljno u svim državama bivše Jugoslavije. Sertifikat za organsku proizvodnju dobija se, po pravilu, za dvije do tri godine, a ima i izuzetaka rijetkih da se dobije za godinu dana. Cijena nije mala, ali uz podsticaje resornih Ministarstava, sasvim je prihvatljiva.

Kako dobiti certifikat za organsku proizvodnju - uslovi i cijene

Ukoliko se želi ovaj dokument potrebno je da se ispune određeni uslovi u smislu prostorne izolacije od površina na kojima se primjenjuje konvencionalna poljoprivreda i upotreba sredstava koja su dozvoljena u organskom uzgoju.

Kako postići kvalitet i količinu ?

U posljednje vrijeme sve je više uvoznika pesticida i mineralnih đubriva koji uvoze i sredstva dozvoljena u organskoj proizvodnji. Ti preparati, većinom, nisu jeftini i prvenstveno služe za jačanje biljaka, odnosno, podizanje njihovog imuniteta. Pitanje je da li se može ostvariti kvalitet i količina, kao i konvencionalnim načinom gdje se primjenjuju pesticidi jer su prinosi u organskoj proizvodnji manji ali, izvjesno je da će se u godinama pred nama, razlika sve više smanjivati i ići u vidu izjednačavanja konvencionalne i organske proizvodnje.

U svijetu skoro da nema više konvencionalne poljoprivrede

Suština je u tome da industrija preparata dozvoljenih u organskoj proizvodnji sve više jača i zauzima svake godine, sve više mjesta u ponudi najvećih poljoprivrednih kompanija. Evropa se, u vezi s tim, izdvaja u odnosu na ostatak svijeta i Evropska komisija finansira u mnogo većem obimu organski uzgoj i zaštitu životne okoline. Na primjer, jedna Austrija skoro da i nema više farmi sa konvencionalnim principima poljoprivrede.

Zimi obaviti plavo prskanje

Evo nekoliko praktičnih koraka ako se želi uzgoj voća za sopstvene potrebe, odnosno, šta je neophodno uraditi u voćnjaku preuzetom od strane nekog drugog, a koji je koristio hemijska sredstva?

Prvo, poželjno je obaviti nekoliko tretmana zaštite voća. U zimskom periodu uraditi plavo prskanje stabala i krečenje debla do ramenih grana. Može da se izvede i prskanje cijelih stabala, pazeći da se ne začepe dizne na prskalicama. Navedeno bi trebalo da smanji lišajeve koji se često nalaze na ovim granama. Lišajevi jesu pokazatelji čiste sredine ali su i paraziti koji smanjuju i na kraju iscrpljuju stabla, ona se zatim suše i propadaju.

Šljivu zaštititi u fazi precvejtavanja

Drugo, "organska" stabla rijetko se orezuju. Odradite rezidbu, neka voćka prodiše kako bi se lakše štitila od bolesti i štetočina. Ako ih ne tretirate, postoji velika mogućnost da plodovi neće biti upotrebljivi za konzum ili preradu. Šljiva i breskva će se ubuđati od Monilie, jabuka i kruška će ranije da opadnu zbog crva, šljiva će opasti, u potpunosti od osice ako je niste zaštitili u fazi precvjetavanja, odnosno, kada opadne dvije trećine cvijeta. Generalno, pet do šest tretmana tokom vegetacije trebalo bi da bude dovoljno.

Soda bikarbona: Napravite sredstvo za zaštitu od bolesti i štetočina

Što se tiče preparata, ako nemate novca za organska sredstva koja su dostupna u poljoprivrednim apotekama, dovoljno je da se protiv insekata borite sa korovima i začinima (biber, čili paprika, cimet, ljuta mljevena paprika, rasol, pelin, crveni i bijeli luk). Za bolesti koristite domaće, nekuvano mlijeko, sodu bikarbonu, koprivu, gavez, preslicu, maslačak. Doze bi trebalo da se određuju u konsultacijama sa stručnjacima kao i vrijeme tretiranja.  


Tagovi

Organsko voćarstvo Pesticidi Konvencionalna proizvodnja Krečenje voća Plavo prskanje


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.