• Prirodno sredstvo
  • 09.05.2020. 18:00

Soda bikarbona: Napravite sredstvo za zaštitu od bolesti i štetočina

Soda bikarbona je potpuno prirodno jedinjenje od kojeg se mogu pripremiti prirodna sredstva za zaštitu bilja, a više o načinu djelovanja, pripremi i primjeni saznajte u nastavku.

Foto: Martina Popić
  • 41.313
  • 4.279
  • 1

Ukoliko ste privrženi ekološkom načinu uzgoja, onda informacija o korištenju sode bikarbone u vrtu za vas može biti korisna jer ovo sredstvo sprječava razvoj patogena i parazita koji napadaju biljke.

Soda bikarbona je natrijev bikarbonat i ljudi se često pitaju je li ona prirodno jedinjenje? Da, ona je potpuno organski dodatak vrtu i zapravo je hemijsko jedinjenje koji se nalazi u izvorima i gejzirima. Djeluje tako da povećava pH lišća i na taj način onemogućava klijanje gljivičnih spora.

Koristi se u zaštiti povrća, voća i cvijeća od štetočina poput stjenica, crvenog pauka, puževa, lisnih vaši i bolesti kao što su pepelnice, plamenjače, antraknoze i crne pjegavosti.

Sredstva spravljena od sode bikarbone se lako pripremaju, jeftina su, dostupna svima, a postoji nekoliko recepata za njihovu primjenu.

Dodajte ulje i deterdžent za bolje djelovanje

Najjednostavnije sredstvo je da se 50g sode bikarbone rastopi u 10l vode, a prskanje takvim rastvorom se preporučuje svakih 7 dana, posebno nakon kiše jer vlaga pogoduje razvoju gljivičnih bolesti.

Takođe, za bolje djelovanje, u dvije litre vode dodajte kap biljnog ulja poput maslinovog, kap deterdženta za pranje posuđa i dvije žličice sode bikarbone. Biljno ulje služiti će kao fiksator, a deterdžent omogućuje bolje raspršivanje sode.

Kod korištenja deterdženta pazite da ne sadrži izbjeljivače koji bi mogli štetno djelovati na biljke.

Soda se može koristiti i u kombinaciji s mlijekom

Preparat u kombinaciji s mlijekom se pravi tako da se u 1l mlijeka doda 1 kašika sode te umiješa u 10 litara vode. Količina vode se može smanjiti, ali jako pazite na omjere te tada smanjite i količinu sode i mlijeka kako rastvor ne bi bio prejak, odnosno spržio listove biljaka.

Soda bikarbona uspješno uklanja i do 96% pesticida s jabuka?

Ovo sredstvo djelotvorno je i protiv krompirove zlatice jer one i njene larve ne mogu probaviti mlijeko. Takođe, soda bikarbona je dobra za uklanjanje pesticida s plodova voća i povrća, a pomoću nje možete i očistiti svoj vrtni alat.

Primjena sredstva

Prije primjene sredstva preporučuje se biljke prvo prskati samo vodom, a nakon toga pripremljenim sredstvom. Njega primijenite temeljno po cijeloj biljci imajući na umu i donju stranu lišća.

Postupak ponavljajte često, ali pazite da ne oštetite biljku i ne koristite prejak rastvor jer se visoka koncentracija natrija može negativno odraziti na njih. Osim toga, soda bikarbona se može taložiti u tlu i upijati željezo i kalcij što sprječava apsorpciju tih elemenata biljkama. Posljedica toga je spor rast i žućkasto lišće biljaka.

Napomene: Kada koristite kućne preparate, prvo ih isprobajte na malom dijelu biljke kako biste bili sigurni da joj neće naštetiti. Takođe, ne primjenjujte sredstva kada je jako sunce i vrućina jer će to dovesti do opržotina na biljkama.


Tagovi

Soda bikarbona Zaštita vrta Prirodno sredstvo Gljivice Patogeni


Autorica

Martina Popić

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Odličan put za vožnju biciklom.