Nakon 12 minuta pilinga kore jabuka s rastvorom sode bikarbone uklonjeno je 80% tiabendazola, a za uklanjanje 96% fosmeta potrebno je 15 minuta.
Soda bikarbona je poznata kao efikasan pomagač u domaćinstvima, a sada je i dokazano da ona uklanja čak 96% pesticida iz voća i povrća. Kada se pomiješa s vodom i 15 minuta nježno trlja kožicu jabuka, ona uklanja gotovo sav preostali pesticid koji je ostao na plodu.
Utvrđeno je da je metoda čišćenja sodom bikarbonom učinkovitija od standardne tehnike ostalim načinima, u trajanju od dvije minute kako bi se uklonili ostaci pesticida. Prethodna istraživanja otkrivaju da razgrađuje pesticide zbog svog visoko alkalnog pH, pa je u stanju neutralizovati pesticide.
"Povećana je zabrinutost zbog potencijalnih opasnosti od pesticida za sigurnosti hrane i ljudskog zdravlja, stoga je poželjno smanjiti štetne rezidue", rekla je za dailymail glavna autorica studije dr. Lili He sa Univerziteta Massachusetts.
Univerzitet Massachusetts sproveo je istraživanje o učincima sode bikarbone na sortu jabuke Gala koje su tretirane s dvije vrste pesticida, a riječ je o insekticidu fosmet i fungicidu tiabendazolom. Nakon njihovog prodiranja u koru jabuka, jabuke su isprane s tri vrste tekućine: vodom iz slavine, rastvorom sode bikarbone pomiješanom s vodom i rastvorom za izbjeljivanje. Za procjenu prisutnosti pesticida na površini i unutar ploda jabuka korištena je tehnologija elektroničkog mapiranja.
Rezultati otkrivaju da je soda bikarbona pomiješana s vodom najefikasniji način uklanjanja pesticida iz jabuka. Nakon 12 minuta pilinga kore jabuka s rastvorom sode bikarbone uklonjeno je 80% tiabendazola, a za uklanjanje 96% fosmeta potrebno je 15 minuta. Smatra se da je tiabendazol teže ukloniti zbog toga što lakše prodire u koru plodova.
Istraživači tvrde da će guljenje jabuka prije konzumacije ukloniti pesticide, no to će ujedno i smanjiti nutritivni sadržaj ovog voća.
Obično pranje voća i povrća pod jakim mlazom vode može ukloniti pesticide, ali to zavisi od vrste pesticida i ploda. Neki ljudi peru voće i povrće rastvorom vode i soli, no nije dokazano da dodatak soli poboljšava uklanjanje pesticida u odnosu na pranje vodom bez njenog dodatka. Voće i lisnato povrće se može ostaviti i u rastvoru octa, kuhinjske soli i vode. Iako nije dokazano da djeluje na pesticide, njime ćete ukloniti bakterije.
Tagovi
Autorica