Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 20.07.2018. 10:00

Kako dobiti certifikat za organsku proizvodnju - uslovi i cijene

Zakon, struka i odredbe jasno kažu, da je proizvod organski samo onaj čiji proizvođač ima certifikat dodjeljen od ovlaštene certifikacijske kuće kao kontrolnog tijela.

Foto: Bigstockphoto/Alex_eg
  • 4.901
  • 179
  • 0

Moj proizvod je organski, nije prskan zaštitnim sredstvima, potpuno je zdrav, koristim samo organska đubriva, imam super rod - česti su argumenti kojim proizvođač vlastitom proizvodu dodjeljuje oznaku organsko. Ipak to nije dovoljno. Zakon, struka i odredbe jasno kažu, da je organski proizvod samo onaj čiji proizvođač ima certifikat dodjeljen od ovlaštene certifikacijske kuće kao kontrolnog tijela. Postati organskim proizvođačem znači proći specifične etape i procese usklađivanja proizvodnje, u određenom vremenskom periodu, prelaska sa konvencionalne na organsku proizvodnju pridržavajući se strogo definisanih pravila.

Prvi korak

Vrlo je bitan odabir lokacije, pracele koja ulazi u proces konverzije. Preporuka je odabir parcela na kojima prethodno nije bilo intenzivne poljoprivredne proizvodnje. Uzgoj istih usjeva na organski i konvencionalni način na istom imanju (RPG-u) je strogo zabranjen.  Mora se ispoštovati udaljenost od saobraćajnica, industrijskih zona te udaljenost od prvog konvencionalnog zasada. Preporučljivo je postavljanje "tampon zona", barijera i zaštitnih zona poput cvjetnih livada i ljekovitog bilja između parcela konvencionalne i organske proizvodnje. Poželjna je južna, jugoistočna ekspozicija, sa rastresitim dobro propustljivim zemljištem i terenom sa strujanjem vazduha što ujedno predstavlja i preventivnu mjeru za pojavu raznih bolesti na zasadima. Koristiti jasno propisane agrotehnčke mjere obrade zemljišta, ne narušavajući osnovne osobine tla, i okolnog biodiverziteta. Za sve neusklađenosti, popravke i pripreme zemljišta na prvom auditu od strane kontrolnog tijela dobivaju se upute i smjernice za daljnje aktivnosti.

Period konverzije zemljišta

Od momenta predaje aplikacije/zahtjeva proizvođač ulazi u proces konverzije prateći upute i pravila od strane certifikacijske kuće. Prolazak kroz period konverzije je 2 godine za jednogodišnje usjeve i 3 godine za višegodišnje usjeve. Prosto rečeno, to je period koji mora proći prije nego neki proizvod postane organski. Ulaskom u proces konverzije ne znači da je proizvod organski, i dalje se deklarira kao konvencionalni sve do momenta završetka konverzije. Tokom perioda konverzije zemljišta svi zahtjevi standarda i pravila organske proizvodnje moraju se ispoštovati. Šta to znaćč !? Prvi korak nakon podnošenja zahtjeva je dolazak auditora koji utvrđuje da li je početak proizvodnje usaglašen sa svim propisanim standardima, i popunjava odgovarajući izvještaj o trenutnom stanju. Između ostalog pregledava se:

  • Agrohemijska analiza zemljišta;
  • Upotreba stanjaka – dopušteno je koristiti organsko đubrivo (stajnjak, kompost od biljnih ostataka)  maksimalno 170kgN/ha godišnje, umjetna gnojiva su strogo zabranjena;
  • Sjeme i sadni materijal – nisu dozvoljena tretirana sjemena, a sadni materijal mora imati popratnu dokumentaciju da je nabavljen kao organski uz fitosanitarnu analizu;
  • Nije dozvoljeno gajenje biljaka u monokulturi, plodored je obavezna mjera;
  • Strogo je zabranjena upotreba bilo kakvih sintetičkih herbicida, insekticida i fungicida;
  • Uklanjanje korova - strogo mehanički
  • Vođenje i evidentiranje svih ulaza sirovina na imanje do izlaza, upisivanje datuma tretiranja usjeva organskim đubrivima, praćenje prinosa, vođenje farmerskog dnevnika.

U toku procesa konverzije kontrola/audit se vrši najmanje jednom godišnje, a izvještajni nalazi o procjeni usaglašenosti i poštivanju propisanih standarda organske proizvodnje šalju se kontrolnom tijelu, ovlaštenoj certifikacijskoj kući. Zatim se donosi certifikaciona odluka  odnosno konačna ocjena i predstavlja potvrdu rezultata procjene usklađenosti proizvodnje s datim standardima. U slučaju pozitivne ocjene nastavlja se proces konverzije, u sprotnom, detaljnim nalazima i dokumentaciji ako je ustanovljeno odstupanje i kršenje procedure konverzije certifikacijsko ovlašteno tijelo može donijeti određene sankcije – upozorenje o preduzimanju korektivnih mjera.

Recertifikacija

Nakon uspješno provedene konverzije zemljišta i usklađivanja proizvodnje sa principima i odredbama organske proizvodnje proizvođač stiče certifikat organskog proizvođača. Daljnje aktivnosti vezane za proizvodnju i dokumentaciju vodi sam proizvođač vezano za ulazne obrasce na imanju, lični podaci, potisivanje ugovora, površine, datum sjetve, informacije o analizama zemljišta i ukupnim prinosima itd, što je predmet ponovne kontrole certifikacijske kuće. Nakon dobijanja certifikata, za svaku narednu proizvođač je dužan da obnovi certifikat odnosno uradi recertifikaciju.

Vrsta certificiranja

Certifikaciju vrši samo ovlašteno certifikacijsko tijelo, i usluge certificiranja su komercijalne, što znači da krajnjeg korisnika odnosno onoga tko certificira svoju proizvodnju taj certifikat košta. Postoji nekoliko vrsta certifikacije u zavisnosti od proizvodnje (biljna proizvodnja, stočarska proizvodnja), certifikacija prerade, certifikacija samoniklih proizvoda i sakupljanja bilja. Također može biti pojedinačna certifikacija ili sve češće zastupljena grupna ceretifikacija gdje se na čelu nalazi nositelj certifikata (firma, zadruga i sl.), a kooperanti od kojih se otkupljuju proizvodi su članovi te certifikovane grupe. U zavisnosti i od tipa certifikacija i površine zasada variraju i cijene koje se na bh tržištu kreću od 500 od 800 KM za proizvode namjenjene domaćem tržištu i 800 do 1500 kada su u pitanju proizvodni namijenjeni za izvoz.


Tagovi

Organska proizvodnja Certifikat Uslovi Cijena Recertifikacija Konverzija zemljišta


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !