• Zasadi voća
  • 05.12.2020. 10:15

Šta je sve potrebno obaviti u voćnjaku u ovom periodu?

U slučaju da lišće opadne, a vrijeme bude relativno toplo, sa temperaturama iznad 0°C i sa visokom vlažnošću, tada treba plavo prskanje obaviti odmah, tačnije ne čekati da otpadne 70% listova.

Foto: Depositphotos/nehruresen
  • 2.045
  • 369
  • 0

Odgovarajuća i blagovremena priprema zasada voća za zimu, u sljedećoj vegetacionoj sezoni rezultiraće dobrim i kvalitetnim prinosima i sa njom se započinje odmah nakon berbe u jesen.

Obavezna je pravilna higijena voćnjaka, tačnije sprovođenje sanitarnih mjera. Ovo podrazumijeva uklanjanje osušenog drveća, polomljenog granja, trulih ili mumificiranih plodova, na stablu ili na zemlji ispod njega, kao i svih biljnih ostataka koji su većinom izvor zaraze za iduću sezonu.

Prema preporuci stručnjaka Radmile Pašić iz PSSRS, trebalo bi sa metalnom četkom ostrugati koru drveća i remenih grana. Ovim putem se zajedno sa starom korom, skida i sloj mahovine, lišajeva ili prezimljujuća gnjezda gusjenica. Biljne ostatke neophodno je iznjeti iz zasada i spaliti. Na taj način smanjuje se i brojnost patogena.

Eliminisati patogene plavim prskanjem

Nakon što se uradi ovo, sljedeći korak je jesenje plavo prskanje voća jer će se tako eliminisati prouzrokovači brojnih bolesti dok će se pojedina oboljenja jedino tako uspješno držati pod kontrolom.

Najbolje ga je obaviti kada otpadne do 60 odsto lišća i to kada je vrijeme vedro, bez vjetra a temperatura iznosi preko 10°C.

Rezidba krušaka na "klik" iako nije popularna, utiče na povećanje prinosa

Pri tom, drveće mora biti dobro natopljeno, da kapa tečnost sa njega pa se iz tog razloga i kaže da se voće "kupa". Važno je tretirati i najmanji dio jer ukoliko se to ne uradi, na proljeće se baš tu pojaviti bolest.

Kako preparati za ovo prskanje imaju plavičastu boju, poljoprivrednici mogu brzo shvatiti na kojim mjestima su preskočili tretiranje pa mogu ponovo prskati.

Preparati na bazi bakra samo u fazi mirovanja

U slučaju da lišće opadne, a vrijeme bude relativno toplo, sa temperaturama iznad 0°C i sa visokom vlažnošću, tada treba plavo prskanje obaviti odmah, tačnije ne čekati da otpadne 70% listova nego je dovoljno 5 odsto ili 10% zato što tada ima dovoljno mjesta (ranica) da bi preko njih došlo do jake infekcije koja bi uzrokovala štetu na voću.

Zašto krečiti voćke i kako napraviti pravu smješu?

Ako se ovakve vremenske prilike nastave, tretiranje ponoviti kada otpadne veći dio listova, što je posebno značajno u zasadima gdje ima smolotočine ili nekih drugih znakova propadanja biljnog tkiva. Za višegodišnje zasade preporuka je da minimalna doza bude 1.000 l/ha, a za vinovu lozu 600 l/ha, u cilju što boljeg "kupanja" biljaka.

Fungicidima na bazi bakra najbolje je obaviti jesenje tretiranje jer oni imaju širok spektar djeovanja na većinu patogena, uključujući tu i bakterije. Ipak kod većine voća trebalo bi ih primjenjivati u fazi mirovanja jer mogu izazvati fitotoksičnost na zelenim dijelovima kada krene vegetacija.

Ako se prskanje ne uradi na vrijeme, kasnije se ne može nadoknaditi

Plavim prskanjem uspješno se može suzbiti rogač šljive, monilioze i šupljikavost lišća kod koštičavih vrsta poput kajsije, breskve, šljive, trešnje, i višnje. Takođe, učinkovito je i kod krastavosti plodova kajsije i kovrdžavost lista breskve, ali i bakteriozne plamenjače jabuke i kruške i bakterioznog raka kruške, koje važe za najopasnije bolesti na ovom voću.

Uzrokovači bolesti prezimljavaju u krošnji stabala ili su skriveni u pukotini kore. Mogu se naći i u trulim organima, ranama na drveću ili bilo kojim skrivenim mjestima pa ako zima bude blaga, lako dospiju do osjetljvih dijelova voća i tako dođe do zaraze.

Blagovremenim tretiranjem, prije nego što dođe do infekcije, moguće je uništiti sve prezimljujuće patogene. Ako se ipak prskanje koštičavog voća ne obavi na vrijeme, kasnije se ne može adekvatno nadoknaditi ni prskanjem niti nekom drugom mjerom.

Krečenje korisno kod ranih mrazeva

Tokom jesenjeg perioda krečenje stabala je još jedna mjera koja ublažava posljedice niskih temperatura. Cilj krečenja je da ublaži temperaturna kolebanja tokom dana i noći, a koja se prvo manifestuju na kori debla. Izvodi se čorbom koja se priprema od pet kilograma negašenog kreča, 0,5 kg kuhinjske soli i 0,25 kg sumpora.

Počnite na vrijeme sa jesenjom zaštitom voća

Navedeni sastojci pomiješaju se i doda im se voda, tek toliko da smjesa bude kao mlijeko. Tako pripremljena ostavi se da odstoji dva dana i onda se koristi. Krečenje usporava kretanja sokova u voću, a time se odlaže i početak vegetacije, što može biti korisno kod ranih proljećnih mrazeva.

Pomenuta mjera najviše efekata ima kod koštičavih voćnih vrsta, prije svega kod kajsije, šljive i višnje.


Tagovi

Higijena voćnjaka Plavo prskanje Radmila Pašić Preparati na bazi bakra "Kupanje" voća Prezimljujući patogeni Krečenje stabala


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.