Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba krušaka
  • 30.11.2020. 09:30

Rezidba krušaka na "klik" iako nije popularna, utiče na povećanje prinosa

Rezidba na "klik" nije u velikoj mjeri zastupljena kod većine uzgajivača krušaka, ali pokazala se kao dobra mjera za vraćanje rodnosti u zonu oko provodnice stabla.

Foto: Bojan Kecman
  • 3.361
  • 603
  • 0

Jaka zimska rezidba uzrokuje pojačan rast mladara početkom naredne vegetacije i ako se na vrijeme ne odradi ljetnje orezivanje doći će do formiranja vodopija koje za jednu sezonu mogu da narastu više od dva metra.

Osim visine, naročito u slučaju ljeta sa više padavina i ako se ne poviju, doći će do odrvenjavanja u bazi mladara zbog čega će se poremetiti protok hranljivih materija i proces formiranja većeg broja rodnih pupoljaka za narednu sezonu.

Slabije formiranje rodnih pupoljaka

U bazi tog mladara, odnosno, vodopije neće biti formirani rodni pupovi. Vrlo rijetko će ih biti na vrhu, a doći će i do zagušivanja krošnje i slabije obojenosti formiranih plodova na ostalim granama. To je najviše izraženo ako se buduće vodopije formiraju u blizini provodnice.

Zimska rezidba krušaka: Manje grana - veća snaga voćke

Zato se oni uklanjaju u zimskoj rezidbi i ako ih je više blizu provodnice, svake godine dolazi do udaljavanja zone sa rodom od nje. Na terenu se često vidi, naročito kod sorti Viljamovka i Santa Marija da prvi plodovi budu formirani i do pola metra od provodne grane što je bespotrebni gubitak većeg roda po stablu.

Grane iz provodnice orezivati na "klik"

Da bi se to spriječilo primjenjuje se orezivanje na takozvani klik koje nije često u praksi, ali je pokazalo dobre rezultate koji se ogledaju u povećanju prinosa po stablu jer se zona rodnosti vraća prema provodnici. Naime, iz spavajućih pupoljaka nakon zimske rezidbe, formiraju se kratke ili srednje duge drvne grančice koje ne nose rodne pupoljke sa strane ili na vrhu. One se obično pojavljuju iz provodne ili na početku skeletne grane.

Dužina im je obično do 25 centimetara. Jako zimsko orezivanje uzrokovaće veliki broj takvih grančica koje tokom ljeta, ako se ne poviju ili ne skrate na četiri do pet pupoljaka, izrastu u duge nerodne drvne grane ili jake vodopije, bez onih rodnih. Zato je najbolje da se u narednom periodu orežu, odnosno, skrate na četiri do pet pupoljaka koji će se tokom ljeta diferencirati u rodne. Ako tanke, duže, grane rastu iz provodnice mogu da se skrate rezidbom na "klik" ili da se saviju ispod skeletne grane pod uglom od 90C°. Ako ih je mnogo trebalo bi da se prorijede, tačnije da se višak grana skrati do provodnice.

Na klik se orezuju grane do 1cm debljine

Ne bi trebalo da dođe do jačeg razgranjavanja u vidu metle na mjestu reza, a takve grančice će ujedno smanjiti i rast vodopija na ostalim dijelovima rodne grane. Na njihovom vrhu takođe može da se formira rodni pupoljak, a iste grančice se obrazuju na dvogodišnjoj kratkoj grani.

Ne režu se deblje grančice izrasle iz provodnice

Ujedno će se stabilizovati protok hranljivih materija što pokazuje i činjenica da se iz takvih pupoljaka, dobijaju najbolji plodovi. Oni su prvi u raspodjeli hranjiva koje se iz zemljišta crpe korijenom. Nema ništa ljepše za voćara nego kada vidi kako se na skeletnoj grani, u bazi stabla, cijelom dužinom vide formirani plodovi.

Još je važno pomenuti da se ne režu deblje grančice koje su na skeletnoj grani ili su izrasle iz provodnice. Na klik se režu grane debljine najviše do jednog centimetra. Deblje orezane ne bi trebalo da u bazi, odnosno, na dva ili tri pupa formiraju rodne pupoljke.


Fotoprilog


Tagovi

Zimska rezidba Ljetnja rezidba Rezidba na klik Zona rodnosti Diferencijacija pupoljka Viljamovka Santa Marija Zagušivanje krošnje


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]