Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj malina
  • 12.04.2020. 13:30

Radovi u malinjaku: Vrijeme je za sasvim plitku obradu

Struka poručuje malinarima da tlo treba obrađivati plitko i često. Brižljiva obrada je najučinkovitije sredstvo da se sačuva vlaga u zemljištu jer ona utiče na krupnoću ploda pa prema tome i na prinos.

Foto: Gordana Nastić
  • 496
  • 40
  • 0

Uzorni proizvođač voća Novica Stevanović iz sela Stubal, kod Vladičinog Hana (u susjednoj Srbiji, op. ur.) i ovog proljeća ambiciozno je ušao u novu proizvodnu sezonu. Na vrijeme je okrojio svoje sorte jabuke, šljive i višnje zasađene na jednom hektaru. Obavio je i takozvano zimsko prskanje. Međutim, kada je sa sinom počeo obavljati vezivanje lastara na malinama sorte Willamette, uveden je policijski sat i on je morao da, sa navršenih 75 godina, ostane u kućnoj samoizolaciji.

Međutim, i sa te pozicije uspjeva da prati radove koji se sprovode na njegovom imanju i rado podijeli neki savjet, ako to od njega zatraži neko iz porodice.

Kako se zaštititi od korona virusa i šta u slučaju pojave simptoma?

"Kada je čovjeku živa glava na ramenima i ima dobro zdravlje, onda je sve lako. U životu sam imao priliku da se nekoliko puta selim i kućim. Mojoj porodici je trebalo mnogo truda i rada da podignemo naše domaćinstvo. Nadam se, prebrodićemo i koronu i opet će se svako od nas okrenuti svojim poslovima", priča Novica.

Radovi u malinjaku na čekanju

Veliki posao na ogromnom imanju, površine preko 13 hektara, njega čeka već tokom ovog mjeseca jer valja zemlju pripremiti i za sjetvu kukurza. On se, međutim, već sada pita kako će sve to stići da uradi kada je zbog pandemije virusa ograničeno kretanje. Otuda savjetuje svim građanima da ostanu kod kuće kako bi svemu ovome što prije došao kraj i ljudi se mogli normalno kretati i obavljati svoje poslove.

Maline za sada dobro napreduju, ali treba obaviti još posla

Vlaga u malinama utiče na krupnoću plodova

Savjetodavci poručuju malinarima da tlo treba obrađivati mašinama plitko i često. To treba prvenstveno raditi traktorom između redova, a ručno u redu kako bi se sprječio razvoj korova i širenje pokorice. Brižljiva obrada je najučinkovitije sredstvo da se sačuva vlaga u zemljištu jer ona utiče na krupnoću ploda pa prema tome i na prinos.

Maline orezujte u zavisnosti od faze uzgoja, po ovim preporukama

"Malina ima plitak korjen i zato prilikom obrade treba voditi računa da ona bude plitka najviše do 10 centimetara kako se ne bi oštetio korjenov sistem. U našim uslovima preporučuje se da se malinjak obradi pet puta. Prvi put to treba uraditi u martu kada se snijeg otopi, drugi put sredinom aprila, treći početkom maja prije početka cvjetanja, četvrti početkom juna prije nego što se krene sa berbom i peti u drugoj polovini jula ili početkom avgusta poslije završetka berbe", kaže stručnjak za voćarstvo, Suzana Jerkić. 

U malinjaku - facelija ili lupina?

Obrada malinjaka se može kombinovati i sa gajenjem biljaka za zelenišno đubrenje kao što su facelija i lupina. Ove leguminoze siju se u međurednom prostoru u septembu, a u junu naredne godine, u cvijetu plitko zaoru na dubini od 10 centimetra ili tanjiranjem unesu u tlo.

Zelenišno đubrivo dobro za nadoknadu organske materije u tlu

Ako se u malinjaku ne primjenjuje zelenišno đubrenje, onda poslije rasturanja stajnjaka ili tretiranja mineralnim đubrivima (period mirovanja vegetacije) treba zemljište poorati. Na parcelama gdje je nagib terena veći, preporučuje se da međuredni prostor bude zatravnjen, a prostor sa jedne i druge strane reda u širini od 60 centimetra, bude stalno u obrađenom stanju.


Fotoprilog


Tagovi

Malinjak Uzgoj maline Obrada zemljišta Radovi u malinjaku Vlaga u zemljištu Zelenišno đubrivo Plitka obrada Sorta Willamette


Autorica

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁