Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba maline
  • 24.03.2020. 09:15

Maline orezujte u zavisnosti od faze uzgoja, po ovim preporukama

Rezidba maline u godini sadnje obavlja se kada iz posađenog izdanka izraste nova, mlada biljka i dostigne porast od 15 - 20 cm pa je sve stare izdanke potrebno makazama odrezati do nivoa tla.

Foto: WikimediaCommons/Own work
  • 388
  • 45
  • 0

Rezidba malinjaka je agrotehnička mjera koja se sprovodi da bi se zasad podmladio, odnosno da bi se odstranili bolesni i izumrli izdanci, te da bi se onim rodnim ostavilo dovoljno prostora i hraniva da ostvare očekivan prinos.

Rezidbom malinjaka do boljeg i kvalitetnijeg roda

Rezidba maline u godini sadnje obavlja se kada iz posađenog izdanka izraste nova, mlada biljka i dostigne porast od 15 - 20 cm pa je sve stare izdanke potrebno makazama odrezati do nivoa zemlje. Na ovaj način sprječava se cvjetanje i rađanje stare biljke, a ujedno stimuliše rast novih, mladih izdanaka, naglašava Tanja Živković, stručnjak za voćarstvo i vinogradarstvo.

Rezidba maline u rodu

Od druge godine, ovo voće se reže na rod. Orezivanje se vrši tako što se u proljeće, neposredno prije kretanja vegetacije, po dužnom metru špalira ostavi pet ili šest srednje razvijenih izdanaka. Ostavljeni izdanci trebaju imati dobro razvijene pupoljke čitavom dužinom, da se ne granaju i da su bez vidljivih oštećenja.

Kako obaviti rezidbu zapuštenog voćnjaka

Ostavljene izdanke vezati za dva reda žica pa izvršiti prikraćivanje na dva, tri pupoljka iznad gornje žice. Ostale izdanke ukloniti do zemlje.

Rezidba u vegetaciji...

Orezivanje u vegetaciji obavljati na način da se svi mladi izdanci koji izbiju iz zemlje do kraja (sredine) maja uklanjaju iz osnove. Ovu mjeru je potrebno izvoditi u nekoliko navrata kada izdanci imaju porast 10 - 15 cm jer su zeljasti i lako ih je ukloniti, za razliku od starijih koji počinju da odrvenjavaju pa se moraju uklanjati oštrim makazama, naglašava Živković. 

I nakon berbe

 Svi izdanci koji su donijeli rod uklanjaju se do zemlje. Pored izrođenih uklanjaju se i polomljeni, oboljeli, suviše bujni mladi izdanci i izdanci koji su počeli da se granaju.

Pravilnom rezidbom kupine do visokih prinosa i kvalitetnog roda

Radi prevencije i sprječavanja pojave bolesti i štetočina u malinjaku, sav orezani materijal je potrebno iznijeti i spaliti. Ovakav način se sprovodi za čitavo vrijeme eksploatacije zasada.


Tagovi

Rezidba maline Rezidba maline u godini sadnje Rezidba maline u rodu Rezidba maline u vegetaciji Rezidba maline nakon berbe


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]