• Sideracija
  • 03.04.2020. 13:30

Zelenišno đubrivo dobro za nadoknadu organske materije u tlu

Zelenišno đubrenje je pogodan način održavanja tla tamo gdje nema dovoljno stajnjaka. Gajenjem biljaka za ovaj vid đubrenja i njihovim zaoravanjem mogu se nadoknaditi organske materije koje nedostaju tlu.

Foto: Julijana El Omari
  • 276
  • 46
  • 0

U organskoj poljoprivredi treba koristiti zelenišno đubrivo u cilju održavanja, povećanja plodnosti i biološke aktivnosti tla. Zelena biljna masa koja se zaorava koristi se kao zelenišno đubrenje, podsjeća Slavica Kodžopeljić, stručnjak za ratarstvo i povrtarstvo.

Vlažnost zemljišta ključna za pravilnu obradu

Za ovaj način đubrenja koriste se biljke koje brzo rastu. Gaje se kao prethodni usjevi, međuusjevi kao i oni naknadni, a rjeđe tokom cijele godine. U proljeće za zelenišno đubrivo, kao prethodni usjev može se sijati smješa obične grahorice i jarog ječma, zatim lucerka, lupina. Kao međuusjevi mogu se gajiti facelija, stočni grašak i drugo. Za naknadni, sije se u jesen, a to može biti uljana repica, smješa maljave grahorice, inkarnatske djeteline i hibridnog ljulja, smješa maljave grahorice i ozimog ječma.

Zelenišno đubrivo obogaćuje zemlju azotom

U zavisnosti od uslova, biljke se poslije 4 - 10 sedmica, najkasnije pred sjetvu, pokose i zaoru ili ostave kao malč. Zelenišno đubrivo obogaćuje zemljište prije svega azotom iz zelene mase, a leguminoze azotom iz zraka zahvaljujući djelovanju kvržičnih bakterija koje žive na njihovom korjenu i vrše fiksaciju ovog elementa iz zraka. Zelenišno đubrenje je pogodan način održavanja tla tamo gdje nema dovoljno stajnjaka.

Gajenjem biljaka za zelenišno đubrenje i njihovim zaoravanjem mogu se nadoknaditi organske materije koje nedostaju tlu. Na ovaj način se unose važnija đubriva (N, P, K i Ca). 

Đubrenjem krompira do dobrog uroda

Zakorovljenost, a time i količina sjemena u zemlji, može se smanjiti stručnom primjenom ovog načina đubrenja. Pri tome je važno da korov koji raste (u zelenoj masi) ne dospije do stadijuma obrazovanja sjemena.

Smanjeni troškovi nabavke i prevoza

Treba još dodati da zaoravanje zelene mase ovih biljaka ima mnogo prednosti u odnosu na druge vrste đubriva (mineralna, žetveni ostaci, stajnjak, kompost) kao što su troškovi nabavke, prevoza i slično. Osim toga, zaorane biljke postaju idealna hrana za gliste, razne zemljišne organizme i mikroorganizme, koji stvaraju humus.


Tagovi

Organska materija Zelenišno đubrivo Zeleno đubrenje Zaoravanje


Autorica

Julijana El Omari

Julijana El Omari je diplomirani novinar, a svoju specijalnost pronašla je u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žetva se bliži ... #pšenica #kukuruz #suncokret