Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voćaka
  • 25.11.2021. 11:00

Pucanje kore na voćkama: Zbog čega dolazi i kako spriječiti?

Brojni su uzroci koji mogu dovesti do pucanja kore voćnih stabala. Ova pojava može umanjiti rodnost, kvalitet plodova i dovesti do propadanja voćaka.

Foto: Ranka Vojnović
  • 1.574
  • 134
  • 0

Pucanje kore na stablu i granama voćaka ima mnogo negativnih posledica. U zavisnosti od veličine i dubine pukotine na kori i drvetu dolazi do smanjena plodnosti, plodovi su sitniji, lošijeg kvaliteta, opada otpornost voćnog stabla. Ono može imati takav obim da izazove njegovo propadanje.

Mnogobojni su razlozi zbog kojih može doći do ovoga, a najopasnije je kada se pojavi na deblu mlade sadnice.

Najznačajniji uzroci su izmrzavanje, opekotine od Sunca, djelovanje štetočina, pojava obolenja, neprilagođena snabdjevenost vlagom, neadekvatna ishrana.

Izmrzavanje, Sunce, snijeg

Izmrzavanje se javlja kada poslije toplog perioda naglo zahladi. Najčešće se javlja tokom proljeća. Stablo voćke se tokom toplog perioda aktivira, usvoji vodu. Uslijed naglog zahlađenja dolazi do stvaranja leda u slojevima kore, čak i drveta. Zbog leda nastaje pucanje i gulenje kore.

Kako bi spriječili izmrzavanje tokom proljeća, potrebno je kada opadne lišće, a najkasnije do kraja decembra, obaviti krečenje voćaka. Bijela boja će spriječiti zagrijavanje stabla tokom toplog perioda. Voćka se neće probuditi iz zimskog sna i usvojiti vodu.

Veoma često zbog izloženosti prvim, jakim zracima Sunca nastaju smeđe mrlje na deblu i granama voćaka. Dolazi do promjena u strukturi tkiva kore što rezultira pojavom pucanja. Karakteristično je da se smeđe mrlje javljaju na onoj strani koja je izložena Suncu.

I snijeg može izazvati ovu pojavu jer svojom težinom pritišće tkivo kore.

Veće količine snijega mogu negativno uticati na voćke (Foto: B.Kecman)

Mnogobrojne biljne bolesti takođe mogu dovesti do ove pojave, čak i do potpunog propadanja voćaka u veoma kratkom vremenskom razdoblju. Sličan slučaj je sa raznim štetočinama kao što su brojni insekti i glodari.

Do pucanja kore može doći kada poslije perioda suše naglo dođu velike padavine jer kora ne može da prati povećanje sadržaja vode. Takođe, razlog može biti i neadekvatna ishrana.

Uzrok može biti i taj kada su voćna stabla posađena na terenu koji svojim karakteristikama ne odgovara uzgajanju voćaka. Veoma često je uzrok visok nivo podzemne vode, neadekvatan odabir sorte ili vrste, nepravilna rezidba ili izostanak rezidbe, pregusto posađene sadnice, preopterećenost rodom.

Preventivne mjere

Najefikasniji metod borbe protiv pojave pucanja kore je provođenje preventivnih mjera, a one su brojne - već spomenuto krečenje, adekvatno navodnjavanje, odgovarajuća prihrana, izbor lokacije i zemljišta, izbor vrste ili sorte, preventivna zaštita od napada štetočina, sprečavanje pojave biljnih bolesti, adekvatna rezidba, prorjeđivanje plodova, zaštita od niskih temperatura.         

Prof. Stanisavljević: Sadnja voćnjaka na krčevinama starih šuma je najgori mogući izbor       

Saniranje pukotina na kori zavisi od načina nastanka. Najznačajnije je da se ukloni kora koja je pukla, odcjepljena i koja nema više kontakt sa deblom. Tada se pristupa tretiranju oštećene površine različitim materijama i sredstvima u zavisnosti od uzroka.

Kako bi spriječili propadanje stabala, pukotine treba početi liječiti u fazi mirovanja voćke. Kada se stablo aktivira i krene kolanje vode i hraniva do zarastanja rane dolazi sporije, rana teže zarasta. To je posebno važno kada pucanje kore izazivaju gljivice. Veoma često se zbog njihovog napada treba odrezati dio grane na kojoj je pukotina. Odreže se sve do dijela gdje je zdravo tkivo. Kod gljivičnog oboljenja i pucanja kore mladih sadnica veoma često dolazi do njihova propadanja.

Tretiranje se obavlja po suvom vremenu.


Tagovi

Zaštita voćaka Pucanje kore Pucanje stabla Izmrzavanje stabla Preventivne mjere Krečenje voćaka Zašto Kako


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.