Ovo je pitanje od krucijalnog značaja, jer krečenje je potrebno isključivo obaviti u periodu od momenta otpadanja lišća do pojave prvih mrazeva, što znači prije početka zime. U nekim regionima se ono može obavljati do polovine januara, ali to sve zavisi od klimatskih faktora u samom regionu.
Jedna od nezaobilaznih aktivnosti u voćnjacima velikog broja voćara, tokom zimskih mjeseci, jeste krečenje. Ova zaštitna mjera sprovodi se od pojedinačnih stabala na okućnicama pa sve do intenzivnih zasada na većim proizvodnim površinama. Jedna je od aktivnosti koja se kod nas prenosi "sa koljena na koljeno" primjenivši se često na pogrešan način, uslijed čega krečenje gubi svoj smisao i suštinu, a greške su isključivo u samom vremenu obavljanja ove aktivnosti.
Obilazeći voćnjake u Crnoj Gori prvo zbog pregleda zdravstvenog stanja, sakupljanja simptomatološkog biljnog materijala, a zatim i rezidbe, jedna stvar često čovjeku "upadne u oko", a to je krečenje u martu i aprilu. Krečenje u ovim mjesecima predstavlja jako veliku grešku, koja ovu aktivnost čini besmislenom.
Ovo je pitanje od krucijalnog značaja, jer krečenje je potrebno isključivo obaviti u periodu od momenta otpadanja lišća do pojave prvih mrazeva, što znači prije početka zime. U nekim regionima se ono može obavljati do polovine januara, ali to sve zavisi od klimatskih faktora u samom regionu. Ukoliko zima obiluje velikim brojem kišnih dana, uslijed čega dođe do spiranja boje sa stabala, poželjno je ponoviti krečenje početkom proljeća.
Jedino sa pravovremenim krečenjem, ono ima svoju punu efikasnost. Krečiti početkom proljeća je samo bespotrebno trošenje novca kao i vremena kog je u poljoprivrednoj proizvodnji uvijek malo, jer borba sa klimatskim faktorima, bolestima, štetočinama i na kraju tržištem je neprestana.
Podsjetimo, krečenje je veoma značajno iz većeg broja razloga kako u voćnjacima u hladnijim regionima sa većom nadmorskom visinom, tako i u nešto toplijim regionima.
Krečnu smjesu treba napraviti od provjerenih komponenti, kupljenih u legalnim tokovima, poljoprivrednim apotekama sa urednim rokovima dejstva izdatim od strane proizvođača. Smjesa se sastoji od:
Nakon miješanja smjesu zagasiti sa 8-10 l vode dok se ne dobije radni rastvor konzistencije krečnog mlijeka. Krečenje je potrebno obavljati tokom suhih dana kada je temperatura vazduha iznad 0 °C, jer u suprotnom krečna opna mrzne i odvaja se od drveta. Krečenjem se ne obuhvata samo deblo (stablo) već i ramene grane prve etaže pa čak je poželjno i nekih 20-30 cm iznad njih, naročito kod mladih voćki koštičavog voća.
Isključivo se obavlja četkom kojom je potrebno dobro napuniti pukotine u kori i račve grana. Tokom krečenja smjesu je potrebno s vremena na vrijema promiješati kako ne bi došlo do taloženja. Prilikom krečenja boja na stablu će biti prozračna jer je još uvijek vlažno, ali sušenjem će doći do pojave bijele boje.
Tagovi
Autor