Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Masline i smokve
  • 20.02.2019. 10:30

Prinos maslina u BiH više nego udvostručen, raste i proizvodnja smokve

Prinos maslina više je u 2018. je iznosio 610,3 tone ili 9,4 kg po stablu, a proizvodnja smokava u 2018. iznosila je 893,5 tona, što je više za 31,8 posto u odnosu na godinu ranije.

Foto: Bigstockphoto/LightField Studios
  • 436
  • 27
  • 0

Povećan je ukupan prinos kod svih vrsta južnog voća i kod maslina u 2018. godini u odnosu na prethodnu, u Bosni i Hercegovini. 

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, proizvodnja smokava u 2018. iznosila je 893,5 tona ( 11,6 kg po stablu), što je više za 31,8 posto u odnosu na godinu ranije. 

Prinos maslina više je nego udvostručen, a u 2018. je iznosio 610,3 tone ili 9,4 kg po stablu. 

Bosna i Hercegovina, u odnosu na smokve i masline, ima značajno manju proizvodnju mandarina i limuna. Lani su proizvedene 56,3 tone mandarina (11,6 kg po stablu), te 6,9 tona limuna (2,9 kg po stablu) i zabilježen je rast broja rodnih stabala na godišnjem nivou.

Uzgoju smokve vraća se sve veći broj poljoprivrednika koji u njoj vide veliki potencijal. Sjetimo se samo Bože Vlačića iz Trebinja koji svojih smokava pravi sve moguće - od rakije, preko pekmeza i smokvenjaka do brašna od smokvinog lista. 

Božo Vlačić: Od Japanaca sam dobio ideju za brašno od lista smokve

Osim prerade plodova smokve proizvodi i sadnice autohtonih hercegovačkih sorti smokava pa svi koji su zainteresirani za uzgoj ovoga rajskog voća, mogu mu se javiti. 

Kada je o maslinama riječ, Hercegovina ima dugu tradiciju maslinarstva, no ova je grana poljoprivrede u  20. stoljeću u tim krajevima bila zanemarena. To se promijenilo krajem 20. i početkom 21. stoljeća pa sad teško možete naći okućnicu u kojoj nije zasađeno barem jedno stablo masline. 

Ljilja Milićević: Hercegovci zaslužuju kvalitetno domaće maslinovo ulje za kojim je potražnja velika

Sve je više onih koji se odlučuju za sadnju maslina i proizvodnju maslinovog ulja, a vjetar u leđa zasigurno im daju i manifestacije kao što je Noćnjak, a koji će se ove godine održati i u Neumu. 

Mario Leko: Noćnjak daje vjetar u leđa hercegovačkom maslinarstvu

Vjerujemo kako će uzgoj ove dvije voćarske kulture, smokve i masline, uzeti još veći zamah jer imamo i potencijala i tradiciju, a i zapadno tržište na kojega se mogu plasirati i dobro prodati. 


Tagovi

Prinos smokava Prinos maslina Hercegovina Maslinovo ulje Noćnjak Božo Vlačić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.