Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Noćnjak u Neumu
  • 27.01.2019. 11:00

Mario Leko: Noćnjak daje vjetar u leđa hercegovačkom maslinarstvu

To što imamo tko stare masline u Hercegovini svjedoči da se ona nekad uzgajala, ali tradicija maslinarstva i uljarstva u Bosni i Hercegovini jedino se sačuvala u zaleđu Neuma pa je tom logikom Neum kao grad sudomaćin Noćnjaka.

Foto: Vedran Stapić
  • 482
  • 35
  • 0

Noćnjak je ulje koje se preko noći prvo iscijedi iz maslina, ali i istoimena manifestacija koju organizira Zadružni savez Dalmacije. Međunarodna je to manifestacija maslinara i uljara koja se dosad već 20 puta održala isključivo na području Hrvatske u različitim županijama i gradovima, a u sklopu koje se održava ocjenjivanje maslinovih ulja i proizvoda od masline, te gospodarski forum o maslinarstvu i uljarstvu, kao i sajam maslinarstva i uljarstva i znanstveno-stručna predavanja, praktične radionice, degustacije, izložbe proizvoda te organizirani studijski obilazak uz praktično  maslinarstvo u masliniku.

Noćnjak - prvi put izvan Hrvatske

Ove  će se  godine  Noćnjak održati po 21. put i to prvi put na teritoriju dvije države, Hrvatske te Bosne i Hercegovine. U Splitu će se tijekom siječnja i veljače održati ocjenjivanje proizvoda – maslinovih ulja i proizvoda od masline, a početkom ožujka bit će organiziran Gospodarski formu o maslinarstvu i uljarstvu  i medijska konferencija, u okviru koje će se vršiti promocija i degustacija proizvoda dostavljenih na ocjenjivanje.

Ocjenjivanje maslinovih ulja (Foto: 

U Neumu od 21. do 24. ožujka 2019. godine u Grand hotelu Neum održat će se tradicionalni trodnevni program Noćnjaka, koji uključuje sajam maslinarstva i uljarstva, znanstveno stručna  predavanja, praktične radionice, degustacije i izložbe proizvoda, te organizirani studijski obilazak uz praktično maslinarstvo u masliniku.

Od 3. prosinca do 15. siječnja zainteresirani su se mogli prijaviti na ovu manifestaciju i poslati ulja u Split i Zadar, a Federalni agromediteranski zavod u Mostaru bio je mjesto na koje su se  moglo dostaviti ulja  u Bosni i Hercegovini. Zašto je Bosna i Hercegovina  prva država koja je  osim Hrvatske postala domaćinom Noćnjaka i zašto je Neum odabran kao grad domaćin pokušali smo doznati od Maria Leke, pomoćnikom direktora za biljnu proizvodnju i tehnologiju Federalnog agromediteranskog zavoda. Zanimalo nas je li glavni razlog za domaćinstvo Noćnjaka činjenica da se povećao broj zasađenih  površina maslinom u Hercegovini.

Neumsko zaleđe očuvalo tradiciju uzgoja maslina u BiH

"Iako  na području Stoca, Ljubuškog i Neuma imamo masline koje su posađene i prije više od 200 do 300 godina, zapravo u Hercegovini se prije desetak godina počelo od nule, a danas je maslina na našem području, i to od Širokog Brijega, Mostara pa sve do Neuma, zasađena na površini od oko 300 hektara. To što imamo tako stare masline u Hercegovini svjedoči da se ona nekad uzgajala, ali tradicija maslinarstva i uljarstva u Bosni i Hercegovini jedino se sačuvala u zaleđu Neuma pa je tom logikom Neum odabran kao grad sudomaćin Noćnjaka", kaže Mario Leko, zamjenik ravnatelja Federalnog agromediteranskog zavoda dodavši kako je važno napomenuti kako se paralelno s povećanjem nasada povećava i kapaciteti prerade maslina i to po najsuvremenijim principima u uljarama Dragana Mikulića u Ljubuškom, Slavka Ramljaka u Čapljini i Zadruge Crnići u općini  Stolac.   

Hercegovačka maslinova ulja vade nalaze - idu na magnetsku rezonancu

"Suorganizacija Noćnjaka Hrvatske i Bosne i Hercegovine zapravo je plod dugogodišnje suradnje Federalnog agromediterasnkog zavoda i Zadružnog saveza Dalmacije. Članovi  službenog Panela Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar zajedno s Članovim Panela iz Zadružnog Saveza Dalmacije  sudjelovat će u analizi i ocjenjivanju kvalitete maslinovih ulja na ovogodišnjem Noćnjaku u Splitu, a u Neumu će se saznati rezultati analiza“, najavio je Leko. 

Sve za maslinarstvo 

Noćnjak-vjetar u leđa hercegovačkim maslinarima

Na pitanje što znači ova suorganizacija za hercegovačke maslinare, Leko odgovara: "Hercegovački maslinari i uljari napravili su veliki pomak u kvalitetni uzgoja masline, njene prerade i proizvodnje ulja, što pokazuju brojne nagrade naših ulja na natjecanjima, a činjenica da se Noćnjak održava u Neumu samo će im dati dodatni vjetar u leđa za daljnji radi i napredak" te dodaje: "Upravo je suorganizacija Sabatine, Međunarodnog susreta vinara i vinogradara  koju smo organizirali zajedno sa Zadružnim savezom Dalmacije  i Hrvatskom gospodarskom komorom u Neumu 2016. godine imala takav učinak i na vinogradare i vinare."

Nadamo se kako će za hercegovačke maslinare ovogodišnji Noćnjak polučiti slične rezultate.


Tagovi

Noćnjak 2019 Neum Federalni agromediteranski zavod Mario Leko Maslinarstvo u Hercegovini


Autorica

Adriana Rajič

Više [+]

Adriana je profesorica hrvatskog jezika u srednjoj školi. Iako je odrasla i živi u gradu, u duši je dijete sa sela.