Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hercegovački maslinari dobri učenici
  • 12.11.2018. 08:00

Hercegovačka maslinova ulja vade nalaze - idu na magnetsku rezonancu

Potvrdu zdravstvene vrijednosti i kvalitete hercegovački proizvođači maslinovog ulja dobit će kroz projekta Europske Unije koji se provodi u sklopu INTERREG MED pod nazivom ARISTOIL. Hercegovačko maslinovo ulje bit će podvrgnuto inovativnoj NMR (nuklearno magnetsko rezonantna) tehnici, tekućinskoj kromatografiji i spektrofotometriji.

Foto: Adriana Rajič
  • 809
  • 65
  • 0

Početak je mjeseca studenog, ali se ovogodišnja berba maslina bliži karaju. Da je tome tako uvjerili smo se kada smo posjetili uljaru Slavka Ramljaka u Čapljini. Sve masline koje su pristigle tog dana bile su već na preradi i čekali su se posljednji litri ulja pa nismo uspjeli fotografirati početnu fazu prerade masline, tj. njezino pranje.

U punom jeku berbe, uljara je radila 24 sata na dan i maslina je bilo na svakom koraku.

Obiteljska uljara

Iako nema puno maslina u ovoj maloj dvostupanjskoj obiteljskoj uljari na hladni pogon, vlada i obiteljska atmosfera jer samo zatekli Slavka Ramljaka kako s maslinarima koji čekaju na svoje ulje, degustira domaće delicije uz domaće maslinovo ulje.

"Uljaru sam otvorio 2013. godine od dividende firme koju sam osnovao i svoje ušteđevine jer sam ja u mirovini. Razmišljao sam kako je djeci bolje ostaviti posao, nego novac,“  iznosi ovaj poznati  umirovljeni poslovni čovjek.

U ovoj uljari Slavko Ramljak prerađuje i masline iz svog maslinika. U Cernu, kraju iz kojeg potječe, posadio je 1200 sadnica maslina, a tome je ove godine pribrojio još 600 sadnica i to na zemljištu na kojem je bilo posađeno smilje. Ramljak je mišljenja kako će oni koji imaju sredstva, pametno uložiti ako već uređenu zemlju umjesto smiljem, zasade maslinom i naoružaju se strpljenjem. Na pitanje o isplativosti uljare, kaže kako će vrijeme pokazati je li pametno uložio pa onda cijena od 0,40 KM po kilogramu ne čudi jer se količina masline u Hercegovini ne može mjeriti s onom u Dalmaciji.

Cijena prerade maslinovog ulja po kilogramu je 0,40 KM

Hercegovci su opet pokazali kako brzo uče

"Kad je uljara počela raditi, hercegovački maslinari su se tek učili ovomu poslu pa nisu znali da moraju masline dovesti što prije u uljaru kako bi se obradila u roku od 24 sata. Danas ispravno odlažu masline u vreće i korpe za razliku od samih početaka kad su ih spremali u kante i kad nisu odvajali oštećene plodove. Nekad su skupljali i opale plodove želeći imati više ulja čime su mu smanjivali kvalitetu. Danas se to ne događa.

Uljaru sam otvorio 2013. godine od dividende firme koju sam osnovao i svoje ušteđevine jer sam ja u mirovini. Razmišljao sam kako je djeci bolje ostaviti posao, nego novac.

Danas se hercegovačko maslinovo ulje ubraja u najkvalitetnija svjetska ulja, zapravo je kvalitetnije i od španjolskog koje ima u sebi 310 mg/ kg fenola kao i od talijanskog koje ima 330mg/kg fenola dok ulja koja su proizvedena na hercegovačkom tlu i u ovoj uljari, imaju i iznad 600mg/kg fenola , tvrdi Ramljak.

Hercegovačka ulja "vade nalaze"

"Mislim kako će se to uskoro i potvrditi jer ćemo poslati uzorke prof. dr. sc. Tei Bilušić, predstojnici Zavoda za prehrambenu tehnologiju Kemijsko-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu kako bi naše ulje s OPG–a Ramljak zajedno s ostalim hercegovačkim uljima bilo uključena u projekt Europske Unije iz programa INTERREG MED pod nazivom ARISTOIL kojim se provjerava zdravstvena učinkovitost maslinovog ulja.

U sklopu tog projekta kojim se analiziraju fenolne komponente u maslinovom ulju primjenjuje se inovativna NMR (nuklearno magnetsko razonantna) tehnika, tekućinska kromatografija i spektrofotometrija, a sve kako bi znanstveno dokazala zdravstvena vrijednost maslinovog ulja", zaključio je Ramljak. 


Fotoprilog


Tagovi

Slavko Ramljak OPG Ramljak IINTERREG MED ARISTOIL Hercegovačka maslinova ulja Obiteljska uljara Magnetska rezonanca Fenol


Autorica

Adriana Rajič

Više [+]

Adriana je profesorica hrvatskog jezika u srednjoj školi. Iako je odrasla i živi u gradu, u duši je dijete sa sela.