Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hercegovačko ekološko maslinovo ulje
  • 08.11.2018. 09:30

Ljilja Milićević: Hercegovci zaslužuju kvalitetno domaće maslinovo ulje za kojim je potražnja velika

Obitelj Pere Milićevića iz Prćavaca 2008. godine posadila je oko 3000 sadnica maslina kako bi sebi i ostalim Hercegovcima omogućila konzumaciju domaćeg ekstra djevičanskog ulja iz ekološkog uzgoja. O svemu smo razgovarali s Ljiljom Milićević.

Foto: Arhiva obitelji MIlićević
  • 1.097
  • 116
  • 0

Iako Hercegovina ima dugu tradiciju maslinarstva, u  20. stoljeću maslina je u ovim krajevima bila zanemarena. To se promijenilo krajem 20. i početkom 21. stoljeća pa sad teško možete naći okućnicu u kojoj nije zasađeno barem jedno stablo masline. Ne provodeći nikakvo istraživanje, iskustveno možemo primijetiti kako je porasla potražnja za kvalitetnim maslinovim uljem zbog njegova učinka na čovjekovo zdravlje.

Produžava životni vijek, umanjuje bol, ima afrodizijačka svojstva... Ekstra djevičansko maslinovo ulje značajno utiče na zdravlje

Stoga i ne čudi činjenica što ljudi u manjem broju  sade masline uz svoje kuće želeći imati domaće kvalitetno maslinovo ulje koje zbog svoje cijene nije svima i uvijek pristupačno.

Unatoč visokim cijenama potražnja za maslinovim uljem u Hercegovini  svakim je danom sve veća, a da će to biti tako, prepoznao je i Pero Milićević iz Prćavaca koji je  2008. godine posadio maslinik u ovom malom selu živopisnog imena u općini Čapljina.

Kakvo je trenutno stanje i kako to da su došli na ideju zasaditi maslinik, razgovarali smo s Ljiljom Milićević, kćerkom Pere Milićevića. 

Koliko dugo postoji vaše gospodarstvo, tko ga čini? 

Naše gospodarstvo, odnosno firmu OLIVA d.o.o., osnovali su moji roditelji 2007. godine. Društvo se osim maslinarstvom bavi trgovinom i ugostiteljstvom. Trenutno broji 7 stalno zaposlenih djelatnika koji su raspoređeni na svim djelatnostima društva, a u vrijeme sezonskih poslova u masliniku, gnojidbe maslina, rezidbe, te berbe društvo zapošljava i do dvadesetak sezonskih radnika.

Ljilja Milićević: Iz ljubavi prema maslinovu ulju rodila se poslovna ideja

Kako ste se odlučili na proizvodnju maslinovog ulja?

Veliki smo ljubitelji maslinovog ulja. U Dalmaciji smo ga kupovali redovno pa se tako rodila ideja da posadimo vlastiti maslinik i proizvodimo hercegovačko ekstra djevičansko maslinovo ulje. Godine 2007. osnovali smo firmu OLIVA d. o. o., uzeli u zakup državno zemljište u mjestu Prćavci u površini od 27 ha. Rekultivirali smo površinu od 15 ha i 2008. godine posadili oko 3.000 stabala maslina.

Oliva d.o.o. ima sedam stalno zaposlenih radnika

Te masline, koje su stare desetak godina tek sada dolaze na punu rodnost, ovisno o sorti masline, a svako stablo u prosjeku dadne od 10 do 20 kg ploda masline.

Koje ste sorte maslina zasadili u svom masliniku?

U našem masliniku se mogu naći sorte Oblica, Lastovka, Istarska bjelica te talijanke Pendolino i Leccino.

Jeste li se prije  bavili poljoprivredom?

Nismo se profesionalno bavili poljoprivredom, iako su se moji roditelji  u mladosti susretali s uzgojem voća i povrća za vlastite potrebe jer su odrasli na selu.

Ekološki uzgoj uz pomoć smilja i ovaca

S kojim se problemima  susrećete tijekom Vašeg rada? Imate li problema sa štetnicima ili možda s administracijom?

Na ponos nam je reći kako u naš maslinik nikada nije ušao niti jedan insekticid. Tome u prilog ide i činjenica da smo između redova maslina posadili smilje kad je bilo aktualno, a u masliniku su redovno i ovce koje služe i za gnojidbu i suzbijanje korova. Maslinik je smješten na provjetrenom terenu, te radimo redovitu i jaču rezidbu masline tako da nismo imali problema sa štetnicima. Ove godine je bilo nešto uboda maslinove muhe, ali je rujan bio jako topao s visokim temperaturama te se bolest nije razvila.

Ovce i smilje čuvaju maslinik od štetnika

Imate li problema s vremenskim neprilikama?

Svake godine vremenske neprilike ostave niki trag. Nekada malo veći, a nekada malo manji. Kada je 2012. godine u Hercegovini pao veliki snijeg od leda je stradalo oko 300 stabala maslina. One su se dosada obnovile, ali nisu bile rodne tri do  četiri godine dok je obnova trajala.

U našem masliniku je najčešći problem visoka temperatura u vrijeme oplodnje što rezultira smanjenjem prinosa.

Proizvodite li samo maslinovo ulje? Gdje prerađujete vaše masline?

Zasad proizvodimo samo ulje. Plod masline prerađujemo u uljari u Čapljini jer je jako bitno da od berbe do prerade ploda ne prođe više od 24 h kako ne bi došlo do oksidacije masline koja rezultira negativnim svojstava u ulju.

Ulaganja velika - poticajna sredstva mala

Jeste li korisnik poticaja i koliko Vam oni pomažu?

Korisnik smo poticajnih sredstava. Poticajna sredstva jednim malim dijelom pripomognu u održavanju nasada na godišnjoj razini. Novčana ulaganja su jako visoka i tendencija bi trebala biti povisiti poticajna sredstva i na taj način podržati gospodarstvenike da opstaju i šire svoja gospodarstva. Međutim, sluha se za to nema, ove godine poticajna sredstva su umanjena u odnosu na prošlu godinu.

Ubrane masline u preradu idu u roku 24 sata

Gdje nabavljate sadni materijal, gnojiva, zaštitna sredstva?

Sadni materijal i gnojiva nabavljamo većinom u lokalnih proizvođača i trgovaca.

Navodnjavanje za  formiranja  ploda presudno

Navodnjavate li maslinik. Iako se iz maslinika vide rijeke, čini mi se  kako nije lako dovesti vodu do ovog brdovitog dijela.

Ključ uspjeha očuvanja zametnutih plodova na maslini je navodnjavanje. Posebno kritičan period za odbacivanje ploda je dok se u plodu ne formira koštica. U tom periodu ako oborine izostanu ili su oskudne, nužno je maslinu navodnjavati kako  se urod ne bi smanjio.  Tekuća  godina je bila jako sušna. Od  svibnja na našem području nije palo kvalitetnih oborina, stoga smo mi naš maslinik jako često navodnjavali. Imamo sreću da su se mještani našeg sela prije petnaestak godina udružili i zajedničkim snagama izgradili vodovod samo za naše selo. Voda se crpi iz rijeke Studenčice pa je, od  samog podizanja nasada, u masliniku postavljen sustav za navodnjavanje kap po kap.

Imate li problem s preradom maslina?

Do sada nismo imali problema s preradom maslina iako je prerada dosta skuplja nego u Dalmaciji. Cijena prerade kod nas je 0,40 KM/ kg ploda masline dok je cijena u Dalmaciji 1 Kn/ kg (oko 0,25 KM/kg), što je za 60% viša cijena. Obitelji koja ima nekoliko stabala maslina za vlastite potrebe i ubere do 100 kg to možda i ne predstavlja veliku razliku, ali kada se urod mjeri u tonama, to je onda jako veliki izdatak u procesu proizvodnje maslinovog ulja.

Imate li savjet za ostale koji se žele baviti poljoprivredom?

Savjet za ostale koji imaju želju raditi veće poduhvate je da se naoružaju strpljenjem za rješavanje administrativnog dijela posla. Administracija je jako spora i sputava poduzetnike u realizaciji njihovih ciljeva.

Hercegovci zaslužuju kvalitetno domaće maslinovo ulje

Izvozite li ulje?

Ne izvozimo ulje, prodajemo ga na domaćem tržištu. Potražnja u Bosni i Hercegovini za domaćim maslinovim uljem je velika, tako da za sada nismo imali potrebe za izvozom, a nadamo se da će tako biti i u budućnosti – kako bi  kvaliteta ostala kod nas, a ne otišla u izvoz.

Potvrđena kvaliteta

Kakva je kvaliteta ulja?

Preferiramo raniju berbu maslina, berba se obavi unutar mjeseca listopada, prerada se obavi unutar 24 h od berbe, a dobiveno ulje je ekstra djevičansko ulje. Tu kvalitetu smo potvrdili i više puta na raznim manifestacijama u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj gdje smo nagrađivani zlatnim medaljama.

Uskoro ćemo sudjelovati na manifestacijama  Dani berbe maslina 2018. koju organizira  Federalni Agromediteranski zavod Mostar te Dani mladog maslinovog ulja u Dalmaciji koju organizira Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije. Te su nam manifestacije najdraže i naviše cijenimo njihovu ocjenu. Očekujemo odlične ocijene i zlatne medalje kao i proteklih godina.


Fotoprilog


Tagovi

Maslinarstvo u Hecegovini Eko maslinovo ulje Oliva d. o. o. Ekstra djevičansko maslinovo ulje Prćavci Ljilja Milićević


Autorica

Adriana Rajič

Više [+]

Adriana je profesorica hrvatskog jezika u srednjoj školi. Iako je odrasla i živi u gradu, u duši je dijete sa sela.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

-ZBOG ATRAKTIVNOG LIŠĆA I ZAPANJUJUĆIH BOJA U JESEN IZABERITE EUONYMUSE - Euonymusi su dostupni u širokom rasponu boja i veličina, a uključuju i zimzelene i listopadne vrste euonymusa. To vam daje dobar izbor različitih biljaka euonymusa ko... Više [+]