Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinovo ulje
  • 18.10.2018. 11:00

Produžava životni vijek, umanjuje bol, ima afrodizijačka svojstva... Ekstra djevičansko maslinovo ulje značajno utiče na zdravlje

Veliki je značaj ekstra djevičanskog ulja na ljudski organizam. Ima antikancerogeno djelovanje, sprečava i preventivno djeluje na kardiovaskularne bolesti, dijabetes, poboljšava rad mozga, ublažava procese starenja.

Foto: Pixabay/HomeMaker
  • 734
  • 67
  • 0

Vrijeme je branja maslina i izrade maslinovog ulja čija je blagotvornost poznata od davnina. 

Proizvodnja maslinovog ulja odvija se u dvije faze. U prvoj se zdravi plod masline drobi gnječenjem, zatim se u drugoj fazi presanjem smjese cijedi  čisto maslinovo ulje. Prema kvalitetu maslinovo ulje se dijeli na:

  1. ekstra djevičansko maslinovo ulje se dobije prvim hladnim presanjem zdravih  plodova masline, a kiselost mu ne prelazi 0,8%. Ne smije imati miris koji nije svojstven ulju. Npr. ulje obogaćeno grančicom ruzmarina gubi osobine ekstra djevičanskog ulja;
  2. djevičansko ulje je ulje koje se dobije takođe prvim presanjem, ali slabijeg ploda masline i kiselost mu je zbog toga nešto veća, a sadržaj masnih kiselina nije više od 2%;
  3. maslinovo ulje koje se dobije miješanjem rafinisanog ulja sa određenom količinom ekstra djevičanskog ulja koje poboljšava boju i ukus, a kiselost ovog ulja je oko 5%;
  4. sansa ulje je ulje lošijeg kvaliteta i koristi se za prženje, dobija se hemijskim izdvajanjem iz čvrstih ostataka ploda masline nakon presanja.

Zahvaljujući prepoznatljivom okusu i mirisu kao i bogatim nutritivnim i ljekovitim osobinama ekstra djevačinsko maslinovo ulje spada u kategoriju najcjenjenijih i najpoznatijih ulja.

Navike je teško mijenjati, ali se isplati

Ekspanzija novih informacija i pristupačnost uticalo je da se mnoge životne navike mijenjaju pa tako i način ishrane. Jedna od izmjena je i sve više korištenje maslinovog ulja u našoj ishrani. Teško mijenjam svoje navike, znala sam za pojedine dobre osobine ekstra djevičanskog maslinovog ulja, ali doznavši za još neke njegove osobine, počela sam ga više upotrebljvati. Upravo iz tog razloga te dobre osobine ovog ulja želim prenijeti i vama s nadom da će te i vi promjeniti svoje navike na bolje i da će te pročitavši tekst više konzumirati ovo blago iz prirode i zaštiti svoj organizam.

Ima odličan ukus. Ekstra djevičansko maslinovo ulje ima odličan ukus i može biti različitih karakteristika. Poboljšava ukus mnogim jelima, a naročito salatama.

Ima antikancerogeno djelovanje. Neka istraživanju pokazuju da najviše uticaj ima na liječenje raka dojke i organa za varenje.

Pomaže pri skidanju tjelesne mase (mršavljenju). Stručnjaci preporučuju da se više konzumira ekstra djevičansko maslinovo ulja jer ono pomaže pri uništavanju štetnih masnoća i rješavanju stomačnih naslaga.

Produžava životni vijek. Pošto je ekstra djevičansko maslinovo ulje bogato nezasićenim masnim kiselinama i antioksidansima, može pomoći u sprečavanju i preventivnom djelovanju protiv kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i određenih oblika tumora, kao  i u njihovom liječenju i terapiji. A to znači da preventivno djeluje na srčani i moždani udar, prevencija je i kontrola nivoa šećera u krvi i reguliše krvni pritisak.

Poboljšava rad mozga. Najnovija istraživanje ukazuju kako prehrana bogata nezasićenim masnim  kiselinama koje su u velikoj mjeri prisutne u ekstra djevičanskom maslinovom ulju može poboljšati rad mozga.

Podmlađuje i uljepšava. Kako ovo ulje sadrži vitamine A,D,K i E koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i oksidacije ćelija što sve skupa dovodi do prijevremenog starenja. Uključujići u ishranu ovo ulje procesi starenja se usporavaju.

Djeluje na razvoj djece i podiže nivo energije

Djeluje povoljno na razvoj djece. Studije su utvrdile da ishrana u toku trudnoće može poboljšati psihomotorne reflekse djeteta i uticati na mnoge druge prednosti u razvoju.

Umanjuje tjelsnu bol. Eksra djevičansko maslinovo ulje u sebi sadrži oleokantal supstancu koja ima protuupalno djelovanje koja umanjuje bolno stanje.

Podiže nivo energije. Prehrana bogata ovim uljem poboljšava cirkulaciju tj. poboljšava protok krvi i olakšava simptome raznih alergijskih bolesti te bolesti organa za disanje.

Povećava otpornost na infekcije. Sadrži u sebi visok nivo antioksidanasa, uključujući polifenole, vitamin E, hlorofil i karotenoide. Antiosidansi su glavni činioci za jačanje imunološkog sistema i zaštite organizma.

Djeluje kao afrodizijak

Na području BiH već tri godine postoji firma Grčka Maslina koja u ponudi ima ekstra djevičansko maslinovo ulje. Ulje posjeduje dva certifikata o kvalitetu istog. Ne moram ni naglasiti kakve se sve malverzacije vrše oko kvaliteta ovog ulja, tako prilikom kupovine ekstra djevičanskog ulja isključivo potražite ulje koje je certifikovano.


Tagovi

Maslinovo ulje Ekstra djevičansko maslinovo ulje Značaj Ljekovitost


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.