Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaća proizvodnja
  • 12.05.2021. 14:00

Poljske jabuke se prodaju u našim marketima, zato i nema plasmana domaćih!

Kod nas nema velikih problema sa prevarama oko porijekla voća i povrća, ali zato nekontrolisani uvoz polako uništava domaću proizvodnju !?

Foto: Depostiphotos/dbriyul
  • 146
  • 28
  • 0

Čak 60 miliona zlota kazne, što je oko 25,8 miliona KM, mora platiti maloprodajna grupa Biedronka u Poljskoj i to zbog krivog označavanja uvezenog voća i povrća. Naime, na deklaracijama je stajalo da je ono uzgojeno u Poljskoj, a nije, nego u Ukrajini, Belgiji i drugim europskim zemljama. 

Poljaci su vrlo osjetljivi na domaće proizvode pa je ovaj najveći lanac supermarketa i diskontnih trgovina u toj zemlji s više od 2.800 prodavaonica i 67.000 zaposlenih, inače u vlasništvu portugalske grupe Jerónimo Martins, optužen za varanje i dovođenje potrošača u zabludu. "U trgovinama Biedronke potrošači koji su željeli kupiti poljski krumpir, paradajz ili jabuke često su bili zavedeni. Ta su kršenja sustavna i dugotrajna", naveo je u priopćenju predsjednik Ureda za zaštitu tržišnog natjecanja i zaštite potrošača (UOKiK) Tomasz Chrostny.

I dok u toj zemlji posebno u vrijeme pandemije promiču neku vrstu prehrambenog nacionalizma (sjetimo se samo kako je tamošnja vlada prošle godine imenovala i posramila 15 domaćih prerađivača mlijeka koji su uvozili sirovinu iz drugih zemalja EU, umjesto da ga otkupljuju od domaćih mljekara), njihove su jabuke kamen smutnje i u susjedstvu.

Naime, u Hrvatskoj su nedavno detektirali jabuke koje su deklarirane kao hrvatske, no izgledom, organoleptičkim svojstvima, ali i ambalažom sve upućuje na to da zapravo dolaze iz Poljske. Pored toga, u sebi sadržavaju ostatke (rezidue) pesticida koji u Europskoj unijij nisu dozvoljeni već pet, šest godina. Razlog je taj što je jabuka bila namijenjena Ukrajini.

Tamošnji državni inspektorat obavlja izvide, no u Hrvatskoj voćarskoj zajednici se boje kako će sve završiti tek prekršajnom prijavom. Najviše ih smeta to što javnost na kraju neće biti upoznata s činjenicom ko su počinitelji i ko je tu jabuku uopće stavio na tržište. 

"Naše" voće ustvari dolazi iz inostranstva ?!

Međutim, kako saznajemo od predsjednika Udruženja voćara RS, Dragoja Dojčinovića, u našoj zemlji - kako u Republici Srspkoj tako i u Federaciji Bosne i Hercegovine, nema velikih problema u vezi sa prevarama koje se tiču porijekla voća i povrća. Prema njegovom mišljenju, problem je u nekontrolisanom uvozu poljoprivredno prehrambenih proizvoda. 

"Kod nas je, kada su kruške u pitanju, to što krajem godine one dolaze iz instranstva. Najviše iz Belgije i Holandije i to sorte Konferans i Abate Fetel, koje zbog podsticajnih mjera za izvoz voća, potiskuju naše domaće sorte, naročito Viljamovku", objašanjava za Agroklub Dojčinović. Dodaje da je poteškoća i to što su te iste kruške porijeklom najčešće iz Argentine i Čilea, ali se prepakuju u Belgiji i Holandiji i šalju za Bosnu i Hercegovinu. 

Jesmo li zaboravili na značaj i prednosti proizvodnje šljive?

Kada je riječ o drugom voću, o jabukama na primjer, one se isto tako uvoze po nižim cijenama. Pogotovo ih uvozimo iz Poljske, a te jabuke iz marketa izguruju domaće, uzgojene u BiH. Ovaj scenario je isti i kod šljiva. 

"Breskve, trešnje i višnje uglavnom se uvoze jer nemamo dovoljno sopstvenih", ističe predsjednik ovog udruženja, napominjući da se i kod povrća uvozi sve i svašta, naročito iz Turske i Albanije, zbog čega proizvođači često uništavaju proizvode iz vlastitog uzgoja.

Brže rješenje - jeftinije povrće iz uvoza !

Desi se, ponekad, da mogu prodati domaće uzgojeno voće i povrće tržnim centrima ali ti isti centri često, usred sezone prodaje, posežu za uvozom jeftinijeg povrća.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, tokom 2020. došlo je do povećanja vrijednosti direktne prodaje ili realizacije u odnosu na prošlu godinu, koja se bilježi kod žitarica i to za 29,1%, industrijskog bilja za 39,8 odsto, stočnog krmnog bilja za 57,0% i ostalih poljoprivrednih proizvoda za 5,2%. Istovremeno, smanjenje vrijednosti direktne prodaje/realizacije evidentirano je kod krompira za 25,8%, povrća za 57,2%, voća za 7,6%, sadnog materijala za 8,3%, alkoholnih pića za 33,0%, životinja za 4,0% i proizvoda životinja za 10,8%.

Iako naša zemlja ima veliki potencijal za poljoprivrednu proizvodnju, kao i za sektor prerade hrane, uzroke za postojeće stanje na tržištu, pored neophodne zaštite domaće proizvodnje, treba tražiti i u nedovoljnom nivou primjene savremenih tehnologija u uzgoju, pretežno ekstenzivnom tipu proizvodnje, neodgovarajućem sadnom materijalu, odsustvu agrotehničkih mjera  i brojnim drugim uslovima. 


Tagovi

Porijeklo voća Porijeklo povrća Prevara potrošača Dragoja Dojčinović Niže cijene Prekomjerni uvoz Plasman Domaće tržište


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.