Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja povrća
  • 21.07.2020. 11:30

Loša godina za povrtare - ne isplati se plasirati povrće, skuplja ambalaža od robe!

Što se same proizvodnje tiče, ona je bila dobra, ali je sve ostalo nepredvidivo. Poljoprivrednici su nezadovoljni jer nemaju mogućnost prodati proizvedeno, a sa druge strane opterećeni su uvozom.

Foto: Zlatko Markovinović (Ilustracija)
  • 368
  • 181
  • 0

Iako su ove godine poljoprivrednici zasijali veće površine pod povrtarskim vrstama i samim tim očekivali bolji plasman, prije svega na domaćem tržištu, to se nije desilo. Usljed situacije sa virusom korona, potražnja je bila slabija pa je konkretno kupus, umjesto na pijaci završio na otpadu. 

Plodna ravnica Semberije poznata je po uzgoju povrća, najviše kupusa, paprike i paradajza pa se mnogi proizvođači već tradicionalno opredjeljuju za uzgoj navedenih vrsta. I pored toga što je povrće spremno za tržište, slaba potražnja natjerala je povrtare da parcele pod povrćem ipak zaoru, navodi Glas Srpske

Na takvu situaciju poljoprivredni proizvođači gledaju sa ogorčenjem jer im je propao cjelokupan rad i trud koji su uložili u uzgoju. 

Otkup viškova kao pomoć proizvođačima?

"Prinuđen sam da kompletnu površinu pod kupusom zaorem, iako je bio odličnog kvaliteta, a i dobro je rodio. Nisam imao nikakve dobiti pa sam morao sve potanjirati. Na žalost, kad se sve sabere trenutno je ambalaža skuplja od kupsa", objašnjava povrtar Mirsad Crnogorac iz Janje, kod Bijeljine i dodaje kako karton kupusa košta dvije marke dok se za ambalažu cijena kreće oko marke, a to se ne isplati. 

Ugovoren otkup povrća kao olakšica poljoprivrednicima

Lokalna pojoprivredna zadruga, "Agrofarmer" nastoji pomoći proizvođačima tako što otkupljuje tržišne viškove pa je tako u planu da se ove godine otkupi oko 5.000 tona povrća od kooperanta.  

Prema riječima direktora zadruge, Muje Bogaljevića, lakše je uzgojiti nešto nego to prodati. U Semberiji nema ugovorene proizvodnje ili otkupa tako da većina povrtara neplanski uđe u priču sa proizvodnjom pa kako prođu na tržištu. 

Proizvodnja dobra, a šta je sa ostalim?

 "Proizvođači moraju da se izbore sa pandemijom pa se tu javlja problem plasmana povrća koje je prispjelo za prodaju. Sada je došao red da se naplati rad i trud, ali povrće se zaorava na većini gazdinstava jer se poljoprivrednicima ne isplati da beru glavice za prodaju", navodi Bogaljević.

Goran Duka: Posljednjih godina proda se svo povrće, samo da je domaće

Pored kupusa, ostalo povrće takođe teže se plasira na tržištu jer je tražnja generalno slabija. Pored toga, nema turista iz inostranstva, a koji su bili značajni potrošači. Takođe ne rade ni restorani ni ugostiteljski objekti pa je sve značajno smanjeno i otežano. Neizvjesno je kako će ova sezona završiti jer nema ni izvoza usljed pandemije, ali ni brojnih manifestacija ni događaja na kojima je kupus bio sastavni dio menija. 

Poljoprivredni stručnjaci koji sarađuju sa proizvođačima svjedoci su sa kakvim se poteškoćama suočavaju. Što se same proizvodnje tiče, ona je bila dobra, ali je sve ostalo nepredvidivo. Poljoprivrednici su nezadovoljni jer nemaju mogućnost prodati proizvedenu robu, a sa druge strane opterećeni su uvozom iz inostranstva. 


Tagovi

Proizvodnja povrća Otkup povrća Slaba potražnja Domaće tržište Mirsad Crnogorac Mujo Bogaljević Plasman povrća Bacali kupus


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !