Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja povrća
  • 14.06.2020. 09:10
  • Sarajevsko-romanijska regija, Republika Srpska, Berkovići

Goran Duka: Posljednjih godina proda se svo povrće, samo da je domaće

"Kad je proizvod odličan, za prodaju nema brige. Vodim računa da povrće bude vrhunskog kvaliteta i sve prodam", objašnjava povrtar, Goran Duka iz Predolja, malog mjesta u opštini Berkovići.

Foto: Arhiva Gorana Duke
  • 1.448
  • 445
  • 0

Na pet pet dunuma zemljišta, u mjestu Predolje nalaze se plastenici i zasadi raznog povrća. Već desetak godina Goran Duka tu sadi veće količine paprike, paradajza , kupusa, luka, krompira i ostalog povrća.

"Slijedi nam sadnja kupusa, 12.000 do 13.000 sadnica. Posadili smo takođe i 30.000 strukova paprike roge i 2.000 presadnica paradajza. Tu su i plastenici sa žutom paprikom, 1.500 do 2.000 sadnica. Kad se opredijeliš za jednu povrtarsku vrstu, ako te izda jedne godine, nemaš ništa a ovako je manje rizično. Sve zavisi od sezone. Nekad najbolje prođe paradajz, nekad prođe paprika ili kornišoni, ali uglavnom, sve što proizvedem prodam na tržištu", započinje priču ovaj poljoprivrednik.

Sve što proizvede to i proda

Poljoprivreda je osnovni izvor prihoda za veliki broj domaćinstava u Berkovićima, koji spadaju u red nerazvijenih opština. Goran ne radi, niko iz njegove porodice takođe nije zaposlen. Zato su, u manjoj ili većoj mjeri, svi uključeni u posao na njivi - on, supruga, brat, majka, otac. Djeca su, kako kaže, još uvijek mala.

"Tokom ljetnjeg perioda, kad je neophodno zalijevanje, kopanje, prskanje, zašita, ustanem u pet sati ujutru, maltane, prije nego svane, da obavim sve poslove. Težak je to posao i zahtijeva dosta rada. Ipak, ko hoće da radi, može i da zaradi. Ne oskudijevamo ni u čemu. Imamo sve mašine koje su nam neophodne, priključke, sistem navodnjavanja kap po kap", navodi naš sagovornik.

Samo kvalitetan proizvod može naći put do kupca

Uvjeren je da je kvalitet proizvoda jedini siguran put do kupca. Sa plasmanom nema poblema. Sve što proizvede uspije prodati. Da ima i veće količine, kaže, prodao bi i njih.

"Kad je proizvod odličan, za prodaju nema brige. Vodim računa da povrće bude vrhunskog kvaliteta i sve prodam. Kad krene paprika, prodajem je na veliko u Čapljini. U Nevesinju imam dugogodišnje mušterije i njima uglavnom prodajem paradajz. Kad je riječ o prodaji kupusa, u Gacku imam dosta mušterija", priča Goran.

Kupci najviše cijene domaći proizvod

Značajne količine proizvedenog povrća proda i sa kućnog praga. Imanje mu je na svega sedam kilometara od Berkovića, uz put Bileća - Berkovići - Stolac. Za ovo ljeto spremna je i tezga kraj puta.

"Dosta robe prodam i od kuće. Pripremio sam jednu tezgu. Imam par mušterija iz Crne Gore koji svake godine kad prolaze na more svrate i kupe papriku i paradajz. Prethodnih nekoliko godina, prolazi sve samo neka je domaće. Kupci to cijene", ističe ovaj povrtar.

Za svoje povrće ima i stalne mušterije

Kako ocjenjuje, poljoprivrednici su prepušteni sami sebi i sve što se zaradi ovim putem, plod je uloženog rada.

"Niko mi nije dao ni jedne marke. Ni za podsticaje niti za bilo šta drugo. Nedavno mi je vjetar digao mrežu na paradajzu, iskidao i polomio 2.000 presadnica paprike. Jedne godine mi je grad uništio sav urod paprike. Niko mi ništa nije pomogao. Ako možeš sam, bori se -  tako to funkcioniše. Poljoprivrednici nemaju nikakve garancije za svoj rad i to je najveći problem", zaključuje on.


Fotoprilog


Tagovi

Goran Duka Uzgoj povrća Uzgoj paprike Poljoprivredna proizvodnja Plastenička proizvodnja Navodnjavanje Kap po kap


Autorica

Marija Manojlović

Više [+]

Diplomirana novinarka sa višegodišnjim iskustvom rada u medijima. Ljubiteljica prirode i svega što ima veze sa selom.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas