Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća
  • 10.03.2021. 16:00

Odradite preventivne tretmane voća bakrom prije najavljivanih padavina

Pošto je novi ciklus krenuo, trebalo bi da se smanje doze bakra po hektaru. Najbolje je da se koristi u kombinaciji sa parafinskim uljima, odnosno, sa plavim, crvenim ili modrim uljem.

Foto: Bojan Kecman/ilustracija
  • 169
  • 370
  • 0

U većini zasada jabuke voćke se nalaze u fazi otvaranja pupoljaka, a prve padavine najavljuju se za nastupajući period, odnosno, od petka do ponedjeljka (12 -15. marta).

Kako savjetuje Mirko Jokić iz PSSRS, na osnovu rezultata pregleda dozrelosti askospora V.inaequalis, tokom prošle nedjelje, uočena je dozrelost od 5,2 odsto pa se zaključuje da su stvoreni uslovi za infekciju sa prvim padavinama, naročito u onim voćnjacima gdje je prošle godine zabilježena pojava simptoma čađave krastavosti i kod onih sorti jabuka koje su se nalazile u kasnijim fazama razvoja. 

Preporuka voćarima je da prije kiše, sutra obave preventivni tretman cjelokupnog zasada sa preparatima na bazi bakra, poput Kocide 2000, Nordox 75WG, Cuprozin i drugih, u tačno propisanim količinama.  

Kada je riječ o kruški, u većini područja kod ove voćne vrste takođe se otvaraju pupoljci, a ponegdje je nastupila i faza pojave prvih vidljivih grana. Savjet proizvođačima je da prije prognoziranih padavina odrade preventivne tretmane u zasadima. U voćnjacima gdje još nije nastupilo formiranje granja, upotrebljavaju se sredstva na bazi bakra, a u onima gdje je pomenuta faza u toku, koristiti preparate na bazi metirama, poput Polyram DF ili mankozeba, poput Dithane, Pencozeb i drugih. 

Kreće nova sezona, smanjite doze bakra

U cilju sprječavanja pojave bakterioza, preporuka je primjenjivati manje doze bakra sve do faze cvjetanja. U voćnjacima gdje su se već ranije javljale eriofidne grinje, upotrijebiti neki od akaricida, u preporučenoj količini. 

Što se tiče šljive, ova voćka nalazi se fazi vidljivih cvjetnih balona, a ponegdje i u fazi razmaknuth cvjetnih balona. I u ovom slučaju bi trebalo primjeniti preventivnu zaštitu. U zasadima gdje su oni vidljivi, preporuka je odraditi tretmane bakrom. Ukoliko su na voću primjetni razmaknuti, savjet je upotrijebiti sredstva na bazi metirama ili mankozeba.  

Vegetacija krenula: Izvjesni problemi u proizvodnji voća, šta uraditi?

Kako smo nedavno pisali, zatvoreni pupoljci bez problema mogu da podnesu temperaturu do - 7 stepeni. Prošle godine već oko 20. marta, u većini zasada voće je bilo u fazi cvjetanja ili pred cvjetanje i najvjerovatnije će i ove sezone biti problema jer se očekuje još perioda praćenih hladnim vremenom.

Pošto je novi ciklus krenuo, trebalo bi da se smanje doze bakra po hektaru. Najbolje je da se koristi u kombinaciji sa parafinskim uljima, odnosno, sa plavim, crvenim ili modrim uljem. Proizvođači bi, obavezno, prije upotrebe trebalo da se konsultuju sa savjetodavcima.


Tagovi

Zasadi jabuke Čađava krastavost Preventivni tretmani Pojave bakterioze Zaštita šljive Zatvoreni pupoljci


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]