Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakidanje bokornica
  • 16.06.2019. 07:30

Obezbjedite dobar prinos jagoda uklanjanjem bokornica na vrijeme

Bokornice počinju da se razvijaju od kraja maja do septembra, pa bi ih u tom intervalu trebalo zakidati u više navrata (tri do četiri puta). Kada dostignu dužinu od 10 - 15 cm, a prije početka formiranja bokornica. Primjenom ove veoma važne mjere, prinos se može povećati i do 50 odsto.

Foto: Bigstockphoto/vverve
  • 654
  • 51
  • 0

Za redovne i stabilne prinose jagode, kao i za postizanje visokog kvaliteta plodova, neophodno je redovno obavljati i rezidbu.

Jedna od neophodnih pomotehničkih mera u jagodnjaku je i zakidanje bokornica. Veoma je važna mjera jer doprinosi optimalnom razvoju bokora. Izvodi se tri do četiri puta tokom vegetacije, u zavisnosti od sorte, bujnosti biljaka, kao i klimatskih faktora. Matična biljka bolje se razvija kada se bokornice uklone, a i prinos može biti veći i do 50%.

Bokornice ne treba ostavljati za proizvodnju sadnog materijala 

Kada bokornica dostigne dužinu 10-15 cm može se uklanjati. Izvođenje je jednostavno. Može se izvoditi ručno ili mehanizovano. Ručno se izvodi pomoću oštrih makaza ili noža. Voditi računa da se matična biljka ne ošteti. Takođe, bokornice ne smiju da se vuku i čupaju. Tamo gdje je jagoda bez malč folije na otvorenom polju, uklanjaju se prilikom međuredne kultivacije.

Proizvođači jagode često ne zakidaju bokornice već ih ostavljaju za proizvodnju sadnog materijala, što nije dobro jer se tako smanjuje prinos za 40 - 50 odsto, a sadni materijal je lošijeg kvaliteta, kaže savjetodavka Mimica Kostić-Đorđević.  

Bokornice zakidati sada, u ovom periodu

Razvoj bokornica (živića) karakterističan je za većinu sorti, a njihov broj zavisi od mnogo faktora (sorta, ishrana, zemljište, voda). Oni se razvijaju na račun matične biljke i pri tom slabe njen razvoj što se direktno odražava na prinos i kvalitet plodova u narednoj godini.

Bokornice počinju da se razvijaju od kraja maja do septembra pa bi ih u tom periodu trebalo zakidati u više navrata (tri do četiri puta). Kada dostignu dužinu od 10 - 15 cm, a prije početka formiranja bokorića. Primjenom ove mjere, prinos se može povećati i do 50 odsto.

Proljetna priprema višegodišnjeg zasada jagode

Bokornice se zakidaju dok su mlade i ne bi trebalo dozvoliti da se na njima razvija korijen i lišće. Noktima, makazama ili uskim alatom, zakidaju se više puta u toku vegetacije. Prvi put pred cvjetanje, drugi pred zrenje, treći po završetku berbe i četvrti put sredinom augusta. Nikako ih ne treba čupati jer se može oštetiti matična biljka.

Orezivanjem poboljšava se kvalitet i povećava prinos

Poslije berbe plodova, staro, oštećeno, suvo i trulo lišće, trebalo bi ukloniti iz jagodnjaka kako bi se brže razvilo novo i mlado. Odsječene bokornice i korovi obavezno se iznose iz zasada i spaljuju. Ovom mjerom poboljšava se formiranje cvjetnih pupoljaka, bokori se bujnije razvijaju i bolje prezimljavaju. Opasnost od bolesti i štetočina manja je i povećava se rodnost u sljedećoj godini.

Zakidanje bokornica takođe spada u neophodne mjere kako bi se obezbjedio kontinuitet prinosa, kvalitet ploda i optimalan razvoj bokora. U zavisnosti od sorte i njene bujnosti kao i klimatskih činilaca, zakidanje bokornica izvodi se tri do četiri puta u toku vegetacije. Uklanjanje bokornica doprinosi boljem razvoju matične biljke, kao i povećanju prinosa koji može biti i do 50%.

Najbolje ih je uklanjati kada dostignu 10 centimetara

Bokornice je najbolje uklanjati kada dostignu porast od 10-15 cm. U zasadima jagoda koje se gaje na otvorenom, bez malč folije, uklanjanje može biti i mehanizovano, prilikom međuredne obrade, dok se u zasadima podignutim na malč foliji uklanjanje bokornica mora vršiti isključivo ručno, jer bi se u suprotnom uništila folija.

Uklanjanje cvjetova obavlja se nakon berbe, ukoliko u zasadu ne želimo jesenji rod. Pošto se u našim agroekološkim uslovima jagode sade krajem jula i u toku augusta, prve cvjetove potrebno je ukloniti kako bi se bokor dobro razvio i u sljedećoj godini dao optimalan rod. Izostankom ove mjere, bokor se slabije razvija, a samim tim produktivnost zasada se smanjuje. Na ovaj način obezbjeđuje se jačanje bokora, čime se naredne godine rod može povećati i do 30 odsto.

Jagode je bolje saditi u proljeće, u jednoredu

Rezidba bokora rijetko se primjenjuje, a utiče na stabilne prinose

Rezidba jagode veoma je značajna pomotehnička mjera, koja ima za cilj postizanje redovnih i stabilnih prinosa uz istovremeno postizanje visokog kvaliteta plodova.

Međutim, ova mjera u praksi se rijetko primjenjuje. Moguće je njeno izvođenje na manjim površinama. Pošto zahtijeva mnogo radne snage, a izvodi se isključivo ručno. Na većim površinama nije isplativo njeno sprovođenje. Sastoji se u uklanjanju novih bočnih prirasta oštrim nožem, pri čemu treba voditi računa da ne dođe do oštećenja bokora.

Ostavlja se samo četiri do pet najbolje razvijenih bočnih izdanaka za plodonošenje. Poslije rezanja, bokor treba ponovo učvrstiti kao pri sadnji i malo nagrnuti zemljom. Ovom mjerom sprječava se formiranje i razvoj većeg broja cvasti koje su slabo diferencirane. Ovakve cvasti daju veliki broj sitnijih plodova lošeg kvaliteta, što se rezidbom bokora sprečava. Rezidba bokora izvodi se neposredno nakon uklanjanja starog lišća u proljeće


Tagovi

Pomotehničke mjere Uklanjanje bokornica Rezidba jagoda Uklanjanje cvasti Međuredna obrada Uzgoj jagoda


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.