Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lijeska
  • 23.01.2019. 08:00

Najznačajnije sorte lijeske porijeklom iz Italije

Proizvodnja lješnika je u posljednje vrijeme u ekspanziji kako u našoj, tako i u zemljama u okruženju. Ipak, nisu sve sorte pogodne za uzgajanje svuda, pa zato treba voditi računa o izboru sortimenta. Ovo su neke od najznačajnijih sorti porijeklom iz Italije.

Foto: Oregon State University
  • 810
  • 45
  • 0

Prema riječima savjetodavca Gorana Svetozarevića, u zasadima lijeske koje se uzgajaju na našim prostorima, možemo sresti različite sorte, među kojima su talijanske sorte tog voća vrlo cijenjene. Neke od njih su: Tonda Gentile Romana, Tonda Gentile delle Langhe, Tonda di Goffoni, rimski i mortarela.

Tonda Gentile Romagna velike bujnosti

Sorta Tonda Gentile Romagna potjče iz okoline Rima. Ona spada u cijenjene sorte i pogodna je za uzgajanje u uslovima kontinentalne klime. Odlikuje se velikom bujnošću, ima žbunasti oblik, ali raste uspravno, pa se može uzgajati i kao stablašica jer formira malo izdanaka. Cvjetanje je srednje kasno i dobar je oprašivač za većinu sorti. Izražene je homogamije odnosno gotovo istovremeno cvjetanje muških i ženskih cvjetova. Rađa dobro u grozdovima, u prosjeku dva do četiri ploda, srednje krupnoće (oko 2,8 grama). Sazrijeva krajem augusta, a plodovi sami opadaju. Omotač je duži od ploda. Ljuska je tanka i kestenjasto prugasta. Jezgra je vrlo kvalitetna. Randman je oko 45%. Preporučljiva je za mehanizovanu berbu.

Uzgoj lješnjaka: Sve je više zainteresiranih, javljaju se zadruge, dijaspora, a za njega se mogu dobiti i poticaji

Tonda Gentile delle Langhe vrlo rodna sorta - sazrijeva rano

Tonda Gentile delle Langhe odabrana je iz prirodne populacije lijeske u oblasti Pijemonta. Najbolje uspijeva na blago valovitim podbrđima. Srednje je bujna i daje mnogo izdanaka. Veoma rano cvjeta. Protaginična je, odnosno ženski cvjetovi ranije cvetaju od muških. Autosterilna je, pa joj treba oprašivač. Ima slabu klijavost polena, tako da je loš oprašivač. Vrlo rodna sorta, sazrijeva rano u drugoj polovini augusta. Plod je srednje krupan (2,5 g), loptastog do loptastospljoštenog oblika sa zaobljenim vrhom, 2-3 ploda su u grozdu. Plodovi lako ispadaju iz omotača. Imaju tanku i prilično tvrdu ljusku. Randman je 48%-50%. Jezgra je sitna (1,2 gr) loptasta, boje slonove kosti, čvrsta, aromatična, vrlo kvalitetna, pa je veoma traženo u konditorskoj industriji. To je privredno značajnija sorta lijeske.

Tonda di Goffoni osjetljiva na proljetne mrazeve

Tonda di Goffoni potiče sa Sicilije. Srednje je bujna. Osjetljiva je na kasne proljetne mrazeve, tako da se preporučuje za uzgajanje u toplijim područjima gdje je veoma rodna. Odlikuje se dobrom rodnošću i odličnim kvalitetom plodova. Rano resa. Plod je okruglastog oblika, srednje krupan i mase oko 2,5 grama. U grozdu ih ima u prosjeku dva do tri. Okruglasti omotač je duži od ploda, ali kada sazri plod lako ispada iz njega. Ljuska je srednjetanka obojena kestenjastim prugama. Randman jezgre je oko 45%-47%.

Alen Islamović: Za moje lješnike zanima se i Ferrero Rocher

Rimski spada u grupu pratećih sorti

Sorta rimski sazrijeva sredinom septembra. Srednje je bujna i ima mnogo izdanaka. Protogonična je i autoinkopatabilna sorta. Cvjeta srednje kasno. Rimski je relativno otporan na mrazeve i dobro rađa. Plod je krupan (3 g) kolačast i lako ispada iz ljuske. Boja ljuske je svjetlosmeda, prilično debela, ali se lako odvaja od jezgre. Randman je 44%-45%. Jezgre su sitne do srednjekrupne (1,35g), slatke, ali nisu aromatične. Rimski spada u grupu pratećh sorti.

Mortarela - sorta otporna na niske temperature

Mortarela je srednjebujna sorta, dobre rodnosti. Cvjeta srednjerano i ima izraženu homogamiju. Sazrijeva u augustu. Otporna je na niske temperature, pa je zato preporučljiva za uzgoj u područjima sa niskim temperaturama. Plod je srednje krupnoće, okruglast, mase oko 2,2 g. U grozdu ima četiri do pet plodova. Omotač je duži od ploda, ljuska tanka, tamna, a randman je oko 45%.


Povezana biljna vrsta

Lješnjak

Lješnjak

Sinonim: Lijeska | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Lijeska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćka jer za razliku od drugih vrsta koje cvatu u proljeće, ona cvate zimi i to od decembra do marta.... Više [+]

Tagovi

Lijeska Lješnik Sorte Italija Tonda Gentile Romagna Tonda Gentile delle Lange Tonda di Goffoni Rimski Mortarela


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.