Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Monilie laxa
  • 02.05.2023. 09:00

Monilia pravi probleme u zasadima koštičavog voća, naročito šljiva

Bakar i mineralno ulje ne mogu da spriječe pojavu Monilie ako se samo oni upotrijebe u uslovima visoke vlažnosti i čestih kiša prije i tokom cvjetanja.

Foto: Bojan Kecman
  • 4.488
  • 265
  • 0

I ova godina je kišna u vrijeme cvjetanja koštičavog voća što je idealno za napad Monilie laxa, prouzrokovača sušenja cvjetova i grančica šljiva, breskvi, trešanja, i višanja.

Česta smjena kiše i sunca, uz više temperature u toku cvjetanja znak su da će stabla biti napadnuta ovom gljivicom koja posljednjih godina pričinjava veliku štetu u zasadima koštičavog voća, naročito šljiva.

Stenlej najčešća meta

Ovog proljeća, primjetno je da se Monilija pojavila najviše na sorti Stenlej, koja je inače osjetljiva na ovog patogena. Najčešći uzrok je taj što proizvođači, naročito oni s manje voćaka, smatraju da je dovoljno da se voće tretira jednom, prije cvjetanja, bakarnim preparatima, a ne više puta.

Bakar i mineralno ulje ne mogu da spriječe pojavu Monilie ako se samo oni upotrijebe u uslovima visoke vlažnosti i čestih kiša prije i tokom cvjetanja.

Gljivica prodire i u unutrašnjost tkiva uzrokujući sušenje kraćih grančica

Ključna su prskanja početkom cvjetanja, kada je tek došlo do otvaranja cvjetova i tokom punog cvjetanja, u slučaju povećanje vlažnosti vazduha uzrokovane kišama, naročito ako padne više od 20 litara po metru kvadratnom. Tada se efekat zaštitnih sredstava smanjuje. Takođe, mumificirani plodovi koji su ostali na stablima ili na zemlji, siguran su prenosilac bolesti. Malo ko od voćara pokupi sve mumificirane plodove sa stabla što je, realno gledajući, teško, pogotovo kada je rod po stablu velik.

Treba li ostavljati cvjetove na mladim borovnicama?

Simptomi se ogledaju u vidu sušenja cvjetova, ali pojedinih, ne svih. Gljivica zatim prodire i u unutrašnjost tkiva uzrokujući sušenje kraćih grančica. Višegodišnjim napadom i nesuzbijanjem bolesti, dolazi do sušenja većih grana pa i samog debla, što se najbolje vidi po pojavi smole na deblu.

Koristiti sistemike

Višnja je, uz šljivu, najviše osjetljiva na ovu bolest i često se može vidjeti da su cvjetovi otvoreni i izgledaju kao da nisu napadnuti, dok su grančice na kojima su, suhe i lako pucaju pod pritiskom. Mnogi proizvođači su prskali i tri puta tokom cvjetanja, ali je bolest i dalje prisutna u zasadu, što je slučaj ako kiša pada svaki dan.

Gdje su mravi tu je i pepeljasta vaš kruške - kako je suzbiti?

Što se tiče fungicida poželjno je da se neposredno prije cvjetanja koristi kombinacija sistemičnih i kontaktnih fungicida, a ako se tretman obavlja i tokom cvjetanja, samo sistemikom, ali s nekim koji nije otorvan za pčele. Najčešće se koriste preparati na bazi ciprodinila, boskalida i piraklostrobina, fenbukonazola itd. Ne bi trebalo da se koristi kontaktni fungicid u fazi punog cvjetanja, a prvenstveno se misli na mankozeb, koji je zabranjen od ove godine. 


Povezana biljna vrsta

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujna rasta. Pojedine sorte zahtijevaju strane oprašivače, dok se neke oplođuju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim... Više [+]

Višnja

Višnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Sour cherry | Latinski naziv: Prunus cerasus L.

Višnja ima manju krošnju od trešnje i većinom rastu kao grmolika stabla, pa ih je lakše »ukomponirati« u vrt. U BiH su zastupljene najviše sorte : Maraska, Oblačinska, Hajmanov... Više [+]

Tagovi

Monilie laxa Monilia Šljiva Višnja Tretiranje voća


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić učestvovao je u radu Agro.Rocks – regionalne konferencije posvećene novim tehnologijama u agraru koja je danas održana u Osijeku u Hrvatskoj.  U izlaganju na panelu pos... Više [+]