Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Borovnica
  • 29.04.2023. 09:00

Treba li ostavljati cvjetove na mladim borovnicama?

Cvjetovi na tek posađenim sadnicama pokazuju da su one kvalitetne, ali s druge strane, iscrpljuju biljku i onemogućavaju njen normalan rast i razvoj u drugoj i narednim godinama.

Foto: Bojan Kecman
  • 113
  • 19
  • 0

Borovnice posađene u jesen prošle godine ne bi trebalo na sebi da nose plodove jer dolazi do slabijeg roda u narednim godinama. Zato, kada se pojave cvjetovi, obavezno ih treba otkidati sa grana.

U većini zasada, borovnica je pred fazom cvjetanja, a u višim područjima, došlo je i do bubrenja pupoljaka. Ubrzo će i cvjetanje koje će ove godine da uslijedi nešto kasnije zbog nižih temperatura tokom aprila. Cvjetovi na tek posađenim sadnicama pokazuju da su one kvalitetne, ali s druge strane, iscrpljuju biljku i onemogućavaju njen normalan rast i razvoj u drugoj i narednim godinama.

U prvoj godini najvažnija prihrana

U prvoj godini nakon sadnje najvažnije je da se borovnica prihranjuje kako bi došlo do izbijanja novih grana i stvaranja grma. 

Može se dodati KAN ili neko drugo azotno gnojivo

Poslije cvjetanja, odnosno, otkidanja cvjetova, važno je da se oko sadnica rasporedi amonijum sulfat.

Urea nipošto ne bi smjela da se stavlja oko korijena kako ne bi došlo do njegovog propadanja. Može se dodati KAN ili neko drugo azotno gnojivo kao npr. Amino 12 koje je uz to pogodno za organsku proizvodnju.

Dodati piljevinu i sječku

Dobro je da se prije rasturanja đubriva zemlja oko sadnice malo okopa, u slučaju da je stvrdnuta, kako bi đubrivo lakše došlo do korijena. Takođe, u ovom periodu potrebno je da se nakon rasturanja đubriva, doda piljevina i sječka, što će spriječiti rast korova.

Piljevina i sječka će spriječiti rast korova

U našim krajevima najveći problem je pirika koja ima duboki korijen i vrlo je teška za iskorjenjivanje, ako se na vrijeme ne počne plijeviti. Takođe, trebalo bi da se pazi da piljevina ne bude suviše sitna da ne bi došlo do gušenja korijena.

Kako boja protivgradne mreže utiče na zrenje i prinos plodova?

Prije samog cvjetanja, a u slučaju češćih kiša i poslije cvjetanja, poželjno je da se stabljika tretira sa bakarnim prerparatima kako bi se spriječila pojava sive truleži ili uvenuća sadnica.


Povezana biljna vrsta

Borovnica

Borovnica

Engleski naziv: Blueberry | Latinski naziv: Vaccinium L.

Borovnica je listopadni grm iz porodice Erika; Vrijesovki (Ericaceae), prosječne visine od 20 - 50 cm. Raširena je pretežno u borovim, smrekovim i bukovim šumama. Cvjeta u maju i... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Borovnica Mladi zasad Cvjetanje borovnice Prihrana borovnice Tretiranje borovniice KAN Urea Piljevina Sječka


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U selu Osinja nadomak Dervente domaćintsvo Adžić uspijeva da uzgoji mandarine i limun, ali u jako skromnim količinama. Više kao dekoracija prelijepog dvorišta, ali ima i za ishranu. Foto: Slobodan Živanić