Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mreže
  • 25.03.2023. 13:30

Kako boja protivgradne mreže utiče na zrenje i prinos plodova?

U posljednje vrijeme se intenzivno radilo na istraživanju o uticaju različito obojenih fotoselektivnih protivgradnih mreža na proizvodna svojstva i kvalitet ploda borovnice.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 100
  • 18
  • 0

Borovnica je voćka u usponu. Međutim, sa povećanjem broja proizvođača, dešava se da izvjestan broj njih ne primjenjuje adekvatnu tehnologiju gajenja. U posljednje vrijeme se intenzivno radilo na istraživanju o uticaju različito obojenih fotoselektivnih protivgradnih mreža na proizvodna svojstva i kvalitet ploda borovnice. 

"One predstavljaju unapređenje klasičnih protivgradnih mreža u smislu da propuštaju svjetlost i mijenjaju njen spektralni sastav i utiču ujedno i na disperziju rasipanja svjetlosti, time pospješuju njeno prodiranje modifikovanog spektra u unutrašnjost žbunova. Time doprinose boljim parametrima rodnog potencijala, kvalitetu ploda, fiziološkoj aktivnosti biljaka i naravno postoje razlike između različito obojenih mreža", kaže prof. dr Jasminka Milivojević sa Poljoprivrednog fakulteta Beograd.

Boja utiče i na vrijeme zrenja

Objašnjava da su dobili najbolji uticaj crvene mreže koja je imala najveći uticaj u pogledu prinosa, gdje je prinos po žbunu bio 5,5 kg u šestoj vegetaciji, dok je biserna imala najlošiji efekat na visinu prinosa - 2,6 kg po žbunu.

Crvena mreža dala najbolji rezultat u rodu

"Također, manipulacijom kvaliteta svjetlosti mogu da utiču na vrijeme zrenja, pa je najranije bilo pod bisernom mrežom za četiri dana ranije u odnosu na crnu. Najkasniji početak zrenja bio je pod plavom mrežom."

Više o ovome i drugim "cakama" u proizvodnji borovnice, pogledajte u videu.


Povezana biljna vrsta

Borovnica

Borovnica

Engleski naziv: Blueberry | Latinski naziv: Vaccinium L.

Borovnica je listopadni grm iz porodice Erika; Vrijesovki (Ericaceae), prosječne visine od 20 - 50 cm. Raširena je pretežno u borovim, smrekovim i bukovim šumama. Cvjeta u maju i... Više [+]

Tagovi

Boja protivgradne mreže Jasminka Milivojević Fotoselektivne mreže Borovnica Istraživanje Crvena mreža


Autorica

Vanja Milosavljević Nedić

Više [+]

Novinarka emisije Farma

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić učestvovao je u radu Agro.Rocks – regionalne konferencije posvećene novim tehnologijama u agraru koja je danas održana u Osijeku u Hrvatskoj.  U izlaganju na panelu pos... Više [+]