Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita krušaka
  • 30.04.2023. 09:00

Gdje su mravi tu je i pepeljasta vaš kruške - kako je suzbiti?

Mogu se suzbiti insekticidima, ali i bez hemije - sirće i bijeli luk dokazano su djelotvorni, samo što se stabla moraju češće prskati.

Foto: Bojan Kecman
  • 1.491
  • 126
  • 0

Smjena toplog i hladnog vremena, uz česte kiše, stvorila je pogodne uslove za napad pepeljaste vaši kruške, Dysaphis pyri. Ova štetočina česta je u zasadima krušaka, naročito poslije cvjetanja, kada dolazi do čišćenja stabala, odnosno, opadanja neoplođenih pupoljaka.

Vrlo brzo, čak iako se radilo bakarno prskanje prije cvjetanja, dolazi do kovrdžanja i uvijanja vršnog lišća na mladarima.

Mravi siguran pokazatelj napada vaši

Unutar listova, vaši se neometano razvijaju sišući sokove iz listova, što dovodi do njihovog uvrtanja, promjene boje i na kraju, sušenja.

Gdje su mravi tu su i vaši

Obilno luče mednu rosu koja privlači mrave i čim ih vidite na vršnim granama krušaka, znajte da je u toku razvoj jaja u larve ili napad odraslih jedinki pepeljaste vaši koja inače ima tri generacije godišnje.

Takođe, zbog lučenja medne rose dolazi do razvoja gljivičnih bolesti koje uzrokuju sušenje listova i slabljenje stabala.

Ponoviti tretman u slučaju čestih kiša

Ove insekte nipošto ne treba podcijeniti i potrebno je obaviti barem dva tretmana insekticidima, odmah kad opadnu 2/3 cvijeta i sedam do 10 dana poslije, ako se nastavi period vlažnog i toplog vremen praćen kišom.

Najvažnije je da sredstvo uđe u unutrašnjost uvrnutog lista jer nema velikog efekta ako se zadrži samo na vanjskoj strani. To se najbolje riješavalo insekticidima koji djeluju i parama, ali ih je vrlo malo na tržištu jer su, uglavnom, zabranjeni.

Najvažnije je da sredstvo uđe u unutrašnjost uvrnutog lista 

Inače, što se tiče izbora insekticida, o tome se treba konsultovati sa stručnjacima jer dosta njih je povučeno iz upotrebe, a među njima su najpoznatiji oni sa aktivnom materijom acetamiprid.

Oni se i dalje mogu naći u apotekama, ali trebalo bi obratiti pažnju na rok trajanja ukoliko proizvođač odluči da ga koristi, što je čest slučaj kod nas, iako je pomenuta aktivna materija zabranjena u BiH. Na tržištu su i insekticidi na bazi deltametrina i cipermetrina, koji su registrovani za suzbijanje štetočine.

Može i bez hemije

Postoje i drugi načini borbe. Sirće i bijeli luk dokazani su u suzbijanju vaši, samo što se stabla moraju češće prskati.

Prirodnim preparatom treba češće prskati

Litra sirćeta i pet litara vode u kojoj je, barem tri dana stajao bijeli luk, stavljaju se u prskalicu od 50 litara i sigurno uništavaju pepeljastu vaš, naročito ako se ostvari dobra pokrivenost listova.


Tagovi

Pepeljasta vaš kruške Dysaphis pyri Acetamiprid Mravi na kruškama Sirće Bijeli luk


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.