• Uzgoj kruške
  • 05.12.2019. 12:00

Kruška iz sjemena: Sakupljanje, čuvanje i priprema

Iz sjemena kruške, nakon što prođe period stratifikacije, možemo dobiti mladu biljku, novu sortu. Postupak je jednostavan, a rezultat nas može iznenaditi.

Foto: Pixabay/NickyPe
  • 1.620
  • 204
  • 1

Kada ste dovoljno radoznali, skupljanje sjemena raznih voćnih vrsta može da vam pričinjava veliko zadovoljstvo. Sakupljanje, priprema sjemena, sjetva i čekanje prvih plodova može biti izazov tokom kojeg ćete naučiti mnogi i možda uzgojiti novu sortu boljih karakteristika.

Budite spremni na rizik

Na početku trebate znati da iz sjemena nikad nećete dobiti identično stablo i plodove koje ste ubrali sa nekog voćnog stabla. Razlog tome je što je većina voćnih vrsta i sorti stranooplodna, odnosno nastaje ukrštanjem dvije sorte koje se međusobno mogu ukrštati. Nastale sjemenke se odlikuju genetskom raznolikošću. Iz nekih sjemenki će nastati stabla čiji plodovi će biti boljih karakteristika nego izvorni plod iz kojeg ste uzeli sjemenke, slađi, ukusniji. Isto tako možemo dobiti stabla čiji će plodovi biti neukusni, sitni, tvrdi. To je rizik na koji trebamo biti spremni.

Ukoliko želite tačno određenu sortu bolje je da se opredjelite za vegetativno razmnožavanje – kalemljenje. Na taj način će se osobine jednog stabla vjerno prenijeti i imaćete tačno onakve plodove koje ste vidjeli i okusili.

Kako uzeti i čuvati voćne kalem grančice?

Sakupljanje, čuvanje i priprema sjemena kruške

Kruške su moje omiljena voćna vrsta za ovakve eksperimente. Sakupljanje sjemenki kruške je veoma jednostavno. Dovoljno je da pojedete krušku, a sjemenke sačuvate. Ukoliko je potrebno, ispetire sjemenke od pulpe. Sjemenke stavite na papirni ubrus ili običnu krpu i ostavite dva do tri dana da se prosuše.

Sjemenke kruške gube klijavost što se duže čuva. Zbog toga je najbolje da se pripremi i posije nakon vađenja iz ploda. Ukoliko želite sačuvati sjemenke kruške na duži period, do dvije godine, treba ih čuvati na suvom i prozračnom mjestu. Najbolje ih je staviti u posude sa perforiranim poklopcem.

Priprema sjemena kruške za sjetvu zahtjeva da se sjeme izloži niskim temperaturama. Sjeme se stavi u najlon vrećicu ili još bolje u plastičnu posudu sa poklopcem. Na dno posude se stavi papir, zatim sjemenke i prekrije papirom. Rasprskivačem se papir navlaži, a posuda poklopi. Ovako pripremljena posuda se drži u frižideru četiri mjeseca. Tokom tog perioda potrebno je provjeravati kavo je stanje u posudi. Papir ne treba da se osuši. Treba da je uvijek vlažan. Takođe, na sjeme negativno utiče i višak vode. Na ovaj način se simuliraju uslovi u prirodi.

Sadnja sjemena kruške

Poslije četiri mjeseca stratifikacije, sjemenke su spremne za sjetvu. Najbolje je jednu sjemenku posaditi u jednu saksiju kako bi mlada biljčica imala dovoljno prostora za razvoj korijena.

Koje voćne vrste mogu rasti u sjeni?

Sadnja se obavlja na isti način kao i sadnja sjemena bilo koje biljke. Dubina sadnje je 1cm. Supstrat je potrebno poslije sjetve i prekrivanja sjemenke zaliti. Saksiju držati na osunčanom mjestu. U roku od tri mjeseca treba niknuti mlada biljčica. Kada mlada biljka kruške naraste oko 30cm potrebno je presaditi u veću saksiju ili pripremljeno mjesto gdje ćete nastaviti dalje da njegujete mlado stablo.


Tagovi

Uzgoj kruške Sjeme kruške Kako Sakupljanje Čuvanje Priprema Sadnja kruške Stratifikacija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.