Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kalem grančice
  • 27.11.2019. 11:30

Kako uzeti i čuvati voćne kalem grančice?

Uzimaju se isključivo jednogodišnje, dobro razvijene i dozrele grančice. Najbolje je grančice uzimati tokom jeseni ili ranog proljeća, a nikako u periodu kada je temperaura u minusu.

Foto: Depositphotos/[email protected]
  • 3.655
  • 134
  • 0

Svaki voćar, pa i amaterski voćar, može svoju kolekciju voćnih vrsta i voćnih sorti obogatiti sakupljanjem kalem grančica (plemki) i kalemljenjem. Od početka zime do kraja februara (u zavisnosti od vremenskih prilika) uzimamo reznice sa voćnih stabala. Možemo da biramo voćnu vrstu i sortu, ali moramo ispoštovati određene zahtjeve kalemarstva.

Reznice se uzimaju sa zdravih stabala

Odabrano stablo sa kojeg ćemo uzeti reznice treba da je zdravo. Najvažnije je da znamo kakav plod ima stablo sa kojeg uzimamo kalem grančice. Makaze koje koristimo dezinfikujemo alkoholom. 

Kakve makaze za rezidbu je najisplativije kupiti?

Uzimaju se isključivo jednogodišnje, dobro razvijene i dozrele grančice. Najbolje je grančice uzimati tokom jeseni ili ranog proljeća, a nikako u periodu kada je temperaura u minusu. Razlog tome je što su tokom jeseni, poslije opadanja lišća, hranjive materije još uvijek u grančicama. U periodu prave zime sa minus temperaturama hranjive materije se povlače prema deblu i korijenu. U periodu ranog proljeća hranjive materije se vraćaju u grančice.

Najbolje je odmah kalemiti

Osim vještine kalemara za uspješno kalemljenje veliki uticaj imaju kvalitet i svježina kalem grančica. Grančice se uzimaju u dugom vremenskom periodu, od opadanja listova do početka vegetacije i buđenja pupoljaka (kraj janura ili početak februara). 

Kalemljenje voćaka na "spavajući pupoljak"

Najbolja opcija je da za kalemljenje koristite svježe odrezane kalem grančice i odmah kalemite. Međutim, veoma često potrebno je kalem grančice čuvati do kalemljenja ili čak transportovati na veće udaljenosti.

Kako čuvati kalem grančice 

Kalem grančice se poslije rezidbe umotavaju u papir ili krpu koji se navlaže. Ovo je neophodno, jer sprečava dehidrataciju grančica i propadanje pupoljaka. Zatim se stavljaju u najlon vrećicu.

Za kraći vremenski period čuvanja ovako pripremljene kalem grančice se mogu staviti u frižider. Važno je da ne dođe do kretanja pupoljaka. Temperatura tokom čuvanja treba da je od 0 do 5°C. U frižideru ih možemo čuvati i duži vremenski period, ali je potrebno provjeravati, odmotati vrećicu i provjeriti da li su papir ili krpa vlažni. Ukoliko su suvi, potrebno ih je opet navlažiti, jer može doći do isušivanja grančica.

Hladan kalem vosak napravite sami

Drugi način je da se kalem grančice čuvaju u vlažnom pijesku u podrumu ili prostoriji za čuvanje grančica.

Stari voćari su kalem grančice čuvali zabodene u snijeg. Problem su pričinjavale štetočine koje su uništavale ostavljene grančice. 


Tagovi

Kalem grančice Plemke Kako Kalemljenje Kada Kalemarstvo Čuvanje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.