• Makaze za rezidbu
  • 23.11.2019. 11:30

Kakve makaze za rezidbu je najisplativije kupiti?

Jeftinije makaze mogu dugo da traju, ali su teže od profesionalnih, slabija je oštrica noža i manji je ugao zahvata grane koja treba da se odreže, zbog čega rezača vrlo brzo zabole ruke, naročito ramena. Tada se najbolje vidi razlika u cijeni i zašto ne treba da se štedi prilikom kupovine.

Foto: Depositphotos/zbg22
  • 885
  • 153
  • 0

Prva i osnovna stvar jeste da se makaze kupuju u poljoprivrednim apotekama, a ne u tržnim centrima, kao što mnogi rade. Zapamtite da, ako imate dobar alat, rezidba voća biće mnogo lakša i brža. Postoje makaze sa jednom i dvije oštrice. Prve se koriste u cvjećarstvu i za rezidbu vinove loze, a druge za voćnjake.

U malo kojem tržnom centru pronaći ćete profesionalne makaze koje su to i po kvalitetu i po istaknutoj cijeni. Jeste cijena makaza u tržnim centrima tri do četiri puta niža, ali je kvalitet isto toliko puta, slabiji.

Profesionalne makaze su oštrije i lakše

Prilikom kupovine makaza, ako imate i manji broj starijih voćaka u dvorištu, bilo bi dobro da se uzmu profesionalne makaze. Zašto? Jeftinije makaze mogu dugo da traju, ali su teže od profesionalnih, slabija je oštrica noža i manji je ugao zahvata grane koja treba da se odreže, zbog čega rezača vrlo brzo zabole ruke, naročito ramena. Tada se najbolje vidi razlika u cijeni i zašto ne treba da se štedi prilikom kupovine.

Kako odabrati alat za orezivanje voćaka?

Profesionalne makaze traju duže i rad s njima mnogo je lakši. Oštrije su, mogu da režu deblje grane zbog kvalitetnijeg čeličnog noža i lakše su, zbog više aluminijuma. Takođe, imaju mnogo kvalitetniji metalni prsten koji se okreće oko svog nosača što omogućava efikasnu rezidbu. Postoji više modela profesionalnih makaza: sa duplom oštricom koji je najpopularniji, zatim "Ergonomic", "Rolo drška", "Basis" ( za vinograde ) itd.

Stabla nakon rezidbe profesionalnim škarama (Foto: Bojan Kecman)

Evo primjera na slici iznad - zasad krušaka star deset godina. Nema šanse da se stabla mogu orezati neprofesionalnim makazama iz tržnih centara, po povoljnim cijenama, za isti vremenski period.

Makaze bi trebalo da odrade više od 2.000 radnih časova

Moja preporuka je, uz dužno poštovanje prema svima, da se uzimaju makaze proizvođača "Kuker" i "Castellari". To su makaze koje su se pokazale kao najbolje na našim prostorima i cjenovno su prihvatljive (od 40 za male do nešto više od 100 evra po komadu za velike makaze).

Postoje ručne pile,  male i velike ručne makaze, od 80 do 100 cm dužine koje bi, do zamjene, bez problema, trebalo da odrade više od 2.000 radnih časova, odnosno, da orežu više od 200 hektara voća. Makaze imaju ravan rez i ne ostavljaju patrljke koji mogu da oštete granu ili deblo.

Kako pravilno orezati jabuku?

Važno je da se makaze održavaju. Na kraju svake sezone bilo bi dobro da se očiste, naoštre, namažu tovatnom mašću i ostave za narednu sezonu.

Ravan rez na stablu (Foto: Bojan Kecman)

Što se tiče makaza za bašte i manje vinograde, u poljoprivrednim apotekama i tržnim centrima mogu da se nađu modeli raznih proizvođača, po povoljnim cijenama. Preporučujem ipak da se ne uzimaju modeli ispod 40 konvertibilnih maraka.

Pneumatske makaze i mehanizovana rezidba

Posljednjih godina, u svijetu su sve više popularne pneumatske ili električne makaze. Međutim, za naše uslove, ove makaze su skupe (ispod 1.000 evra nipošto ne treba uzimati ovakve makaze). Naravno da je rezidba mnogo lakša u odnosu na ručnu ali će, zbog cijene, ručna rezidba kod nas još dugo biti zastupljena.

Postoji i mehanizovana rezidba koja se sve više širi u Njemačkoj i Holandiji i koja je nedavno predstavljena voćarima u okolini Gradiške, ali je problem što poslije nje, opet treba uraditi korektivna ručna rezidba.


Tagovi

Rezidba Makaze Pneumatske makaze Cijena Kvaliteta Koje kupiti


Autor

Bojan Kecman

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB