• Voćarski repromaterijal
  • 10.01.2019. 11:00

Hladan kalem vosak napravite sami

Zovemo ga hladan pošto ga nije potrebno zagrijevati prije upotrebe. Dobro se razmazuje, a i postojan je. Zatvoren i čuvan na prohladnom i suvom mestu, može trajati i više godina, pa čak i duže od pet godina.

Foto: YouTube Oxbow Farm / Print Screen
  • 661
  • 57
  • 0

Iako zima traje, a hladni dani se smjenjuju kao na traci, voćari već sada razmišljaju o najvažnijoj pomotehničkoj operaciji - rezidbi. Oni koji imaju voćnjake na većim površima ranije će početi sa rezidbom, kako bi taj posao završili na vrijeme, do početka vegetacije.

Iskusni voćari znaju, a one manje vične valja podsjetiti, da je deblje presjeke nakon rezidbe potrebno zaštiti od prodora bolesti i štetočina. Drugim riječima, odmah nakon zimske rezidbe, voćke je potrebno istretirati popularnim uljima koje u sebi imaju i fungicide i insekticide. Naročito je važno da se ovim sredstvom dobro istretiraju pomenuti veći presjeci. A potom i premažu kalem voskom ili balzamom.

Kalem vosak ili balzam?

U poljoprivrednim apotekama se u ponudi uglavnom nalaze balzami. Oni su laki za upotrebu i dobro prijanjaju za biljne organe. Međutim, imaju i svoje nedostatke. Kada se pakovanje otvori, ovi balzami se brzo suše i cjelokupnu masu je potrebno upotrijebiti u kratkom periodu. A ako je temperatura niska oni se ubrzo pretvaraju u neupotrebljivu gumastu masu.  Tako je alternativa kalem vosak.

Spravljanje hladnog kalem voska

Sticajem okolnosti, nemaju sve poljoprivredne apoteke kalem vosak, pa će neki voćari pokušati da ga naprave u svom domaćinstvu. Kao što bi rekao čika Jova Zmaj: "Nije znanje znanje znati, već je znanje znanje dati". Zbog toga vam prenosimo "tajnu" koju je na časovima "Opšteg voćarstva" na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu otkrivao svojim studentima poznati profesor Milovan Korać 1993. godine.

Potrebne komponente su sljedeće:

  • kalafonijum (1000 g),
  • pčelinji vosak (500 g),
  • špiritus (350 ml),
  • ulje (200 ml),
  • katran i
  • so.

Prvo se kalafonijum i pčelinji vosak rastope, pa kad se masa počne hladiti, doda im se špiritus i ulje. Ako se špiritus doda u vruću masu, doći će do kipljenja. Na kraju treba dodati malo katrana i soli da pčele ne odnose kalem-vosak. Kalem vosak je tada gotov i razliva se u manje sudove. 

Zimska rezidba krušaka: Manje grana - veća snaga voćke

Zovemo ga hladan pošto ga nije potrebno zagrijevati prije upotrebe. Dobro se razmazuje, a i postojan je. Zatvoren i čuvan na prohladnom i suvom mestu, može trajati i više godina, pa čak i duže od pet godina. Preporučuje se voćarima-amaterima, ali i profesionalcima, koji sigurno neće zažaliti.


Tagovi

Kalem vosak Napravi sam Hladni kalem vosak Balzam Recept


Autor

Đorđe Simović

Đorđe Simović

Agrarni novinar 15 godina. Objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regiji. Nositelj više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi