Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Primjena agrotehnike
  • 18.03.2020. 13:30

Koje mjere daju najbolje rezultate u postizanju optimalnog roda voća?

Ove godine vegetacijski period počeo je nešto ranije, zbog toplog vremena. Prvi pupoljci su već krenuli, ipak kako ocjenjuju stručnjaci, ovo neće predstavljati veliki problem voćarima.

Foto: Depositphotos/DevidDO
  • 311
  • 21
  • 0

Stabilni i dobri prinosi voća mogu se postići pravilnim orezivanjem, održavanjem zasada u dobroj kondiciji, kao i zaštitom od niskih temperatura i mraza. Pridržavajući se odgovarajućih uputstava, kako kažu stručnjaci, velika temperaturna kolebanja ili nestabilne vremenske prilike, neće puno uticati na voćke.

Kako pravilno održavati zemljište u voćnjacima 

Vrste koje su najviše zastupljene u našim zasadima svakako su šljiva, kruška, jabuka, a tu su i jagoda i malina. Voćari očekuju da će prinosi biti bolji u odnosu na prethodnu godinu. Sada ovaj mjesec aktuelna je i rezidba voća. Ipak, toplo vrijeme uticalo je i  da vegetacijski period krene ranije tako da su neke voćne vrste već izbacile prve pupoljke. Prema procjenama stručnjaka iz PSSRS, zbog ove pojave ne bi trebalo da se zabrinu poljoprivrednici. 

Koje mjere se preporučuju?

"U ovakvoj situaciji, trebalo bi sve agrotehničke mjere odraditi na vrijeme i obavljati uobičajene aktivnosti u voćnjaku", navodi Mirko Jokić, iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Kako zaštititi voćke od mraza i niskih temperatura

Prema njegovim riječima, moguć je još jedan period hladnijih dana, ipak ukoliko se voće na odgovarajući način zaštiti, to neće predstavljati neki veći problem. Opasnost od mraza uvijek je prisutna i na to se ne može uticati. Međutim, pravilnim održavanjem zasada, mogu se uspješno primjeniti mjere zaštite protiv mraza. 

Krečenje stabala ostavite za jesen

Kako Jokić ocjenjuje, ovo podrazumijeva prije svega primjenu antifrost sistema, zatim mašina koje prolaze kroz voćnjak i imaju ulugu da zagriju i šire topli vazduh, kao i priručni sistemi poput pokretnih peći ili sličnih rješenja.

Krečenje stabala - koje je najbolje vrijeme?

Primjena agrotehnike takođe je veoma značajna i ove mjere su preduslov za dobru zaštitu voća i ostvarivanja visokih i stabilnih prinosa. Jedna takva metoda je i krečenje stabala. Nju je najbolje primjeniti na jesen jer se tada postižu bolji rezultati nego ako voćari pristupe krečenju zasada sad, na proljeće.


Tagovi

Zasadi voća Prinosi voća Vegetacijski period Mirko Jokić Primjena agrotehnike Agrotehničke mjere Mjere zaštite Antigrost sistem Krečenje stabala


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer