Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jagode mjesečarke
  • 12.05.2020. 13:35

Kod uzgoja jagoda na gredici obratite pažnju na zallijevanje

Sadnice koje su uzgojene na sterilnim podlogama koštaju 0,7 KM/komadu i kod njih je, zbog uslova uzgoja, smanjen rizik od mogućih bolesti.

Foto: Zlatko Markovinović (Ilustracija)
  • 968
  • 104
  • 0

Sezona jagoda je u punom jeku, ipak ima jedna posebna vrsta koja daje plodove nekoliko puta u toku godine. Radi se o jagodama mjesčarkama, koje možete posaditi i sada u proljeće, ali i na jesen. Obično se uzgajaju u zaštićenom prostoru (plastenicima) ali isto tako je uspješna proizvodnja i u saksijama ili u bašti. Nemaju nekih posebnih zahtjeva, osim uobičajenih agrotehničkih operacija poput redovnog uklanjanja stolona, zalijevanja i đubrenja. 

Vrijeme je sadnje jagoda u malim vrtovima

Prije nego što se pristupi sadnji, treba obaviti dobru predsjetvenu pripremu tla. Ovo podrazumijeva zaoravanje stajnjaka, frezanje (u zavisnosti od tipa tla i količine dostupne vlage) i moguću upotrebu sjetvospremača. Stajnjak se unosi zaoravanjem i na taj način se tlo snabdjeva hranjivim materijama dok se sagorijevanjem stajskog đubriva, utiče na povećanje količine humusa u tlu, kako navode u u PSSRS

Gdje nabaviti sadnice?

Nakon što je tlo spremno, potrebno je imati i odgovarajuće sadnice jagoda. Cijena sadnica mjesečarki je oko 0,5 KM/komadu i može se nabaviti kod poljoprivrednih proizvođača. Sadnice koje su uzgojene na sterilnim podlogama koštaju 0,7 KM/komadu i kod njih je, zbog uslova uzgoja, smanjen rizik od mogućih bolesti. Ukoliko planirate da ih ipak kupite u poljoprivrednoj apoteci, cijena im se kreće do 1,5 KM/kom, u zavisnosti od dobavljača. 

Uzgoj jagode na folijama - koje su preporuke?

Ova voćna vrsta ima velike zahtjeve prema vodi i zato je potrebno stalno zalijevanje. Prema preporuci stručnjaka, najbolje bi bilo obezbijediti sistem "kap po kap". Ovaj tip navodnjavanja ima velika početna finansijska ulaganja, ipak isplate se troškovi kroz stabilne prinose i kvalietan urod, a i potreba za fizičkim radom je smanjena. 

U uzgoju je potrebno odlučiti se da li će on biti na folijama ili bez njih. 

Zalijevati postepeno

Proizvodnja bez folija podrazumijeva dosta rada oko okopavanja i upotrebe malča, što je najčešće slama. Ukoliko se ipak ne primjenjuje malč oni plodovi koji su u dodiru sa zemljištem, istruliće brzo i propasti. U skladu s tim, primjena folije ima velikih prednosti. Štiti sadnicu od moguće pojave korova, a plod jagode od propadanja. 

Kada se na parceli odredi površina za sađenje, napravi se uzvišenje od zemlje kako bi se jagode održavale na povišenom nivou. Tokom zalijevanja, tlo se spušta i jagode ostaju u udubljenjima, ukoliko se ne naprave gredice. 

Jagode je bolje saditi u proljeće, u jednoredu

Ako imamo gredicu, zalijeva se postepeno u roku od 24 sata kako bi vlaga ravnomjerno dospjela i do nižih slojeva. Ukoliko se zalijevanju pristupi naglo, to bi moglo oštetiti gredicu. Postepeno natapanje bolji je izbor jer se zadržava forma, a svi slojevi zemljišta dobiju istu količinu vode. 

Uklanjati stolone i nakon sadnje

Kada se gredica dobro navlaži, postavljaju se crijeva za navodnjavanje, prije postavljanja folije. Polože se dva reda crijeva na taj način da sadnice jagoda budu sa unutrašnje strane crijeva. 

Naredni korak je postavljanje folije. Ona se raširi po gredici i crijevima. Zategne se dobro, bočne i čeone ivice folije se nagrnu zemljom, u cilju sprječavanja podizanja. Nakon postavljanja, pristupa se sadnji voća. Jagode se postavljaju u već formirane rupe na foliji. Napravi se rupa na gredici, kroz rupu na foliji iu nju se stavlja sadnica sa zemljom, koja je bila u kontejneru. 

Njega zasada jagode nakon berbe za formiranje rodnog potencijala

I nakon završene sadnje, treba redovno zalijevati i uklanjati stolone, kako bi se dobili krupni i kvalitetni plodovi. 


Tagovi

Uzgoj jagoda Jagode mjesečarke Količine humusa Zaoravanje stajnjaka Sadnice jagoda Cijene sadnica Navodnjavanje jagoda Zalijevanje jagoda Uzgoj na gredici


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.