Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mere prevencije
  • 02.07.2024. 12:00

Kako zaštititi višnje i trešnje poslije berbe?

U mnogim zasadima se na listovima mogu uočiti simptomi pjegavosti lišća.

Foto: Jovana Cvetković
  • 98
  • 21
  • 0

Berba višanja i trešanja je završena, a sada je potrebno nastaviti zaštitu ovih voćnih vrsta od ekonomski štetnih organizama koji mogu značajno da ugroze zdravstveno stanje zasada, savjetuju stručnjaci za voćarstvo.

Uslijed neadekvatno sprovedenih mjera zaštite u sezoni ili nemogućnosti primjene fungicida u periodu pred berbu i u toku berbe, u zasadima na listovima se mogu uočiti simptomi pjegavosti lišća višnje i trešnje. 

"Često se dešava da proizvođači poslije berbe više ne štite zasade. Ukoliko nastupe padavine poslije berbe i tokom ljetnih mjeseci može se uočiti širenje pjegavosti. To za posljedicu može imati djelimičnu ili čak potpunu defolijaciju", kažu u PIS.

Simptom pjegavosti (Foto: PIS)

Ova pojava negativno utiče na dugovječnost zasada i diferencijaciju rodnih pupoljaka za narednu vegetaciju.

Koje mjere primijeniti?

Kako smo ranije pisali, bolest izaziva gljiva pod nazivom Blumeriella jaapii iz roda Blumeriella. Stvara velike štete na stablima trešnje i višnje, a posebno tamo gdje se uzgajaju na terenima sa većom nadmorskom visinom. Prije svega, veoma su važne preventivne mjere, a to je sakupljanje i uništavanje opalog lišća i njegovo duboko zaoravanje. Od hemijskih mjera primjenjuje se zimsko prskanje opalog lišća fungicidima na bazi bakra, ali i bordovskom čorbom.

Kako napraviti Bordovsku čorbu?

U svim zasadima gdje se uoče simptomi pjegavosti, preporučuje se primjena fungicida pred padavine koje se najavljuju u narednim danima, a koje mogu stvoriti povoljne uslove za ostvarenje sekundarnih infekcija. Preporuka je da se primijene preparati na bazi ditianona ili dodina.

Ukoliko se zasadima registruje i prisustvo grinja: hrđaste grinje ili običnog paučinara, proizvođačima se savjetuje primjena nekog od registrovanih akaricida na bazi aktivne materije abamektin. Na ovaj način sprječava se prijevremena defolijacija biljaka.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Rđasta grinja Obični paučinar Zaštita višnje Zaštita trešnje PIS Pegavost lišća


Autorica

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".