Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 06.07.2018. 12:30

Simptomi i suzbijanje pjegavosti lista višnje i trešnje

Prouzrokovač bolesti je gljiva Blumeriella jaapii. Ona uglavnom napada list, a nešto rijeđe peteljku lista ili ploda, plod, kao i izdanke, odnosno tanje grančice. Ukoliko se voćke ne štite, bolest može nanijeti ozbiljne štete voćarima.

Foto: PIS Vojvodina
  • 1.220
  • 34
  • 0

Pjegavost lista višnje i trešnje u Evropi je prisutna od 50-ih godina 20. vijeka. Ta bolest izaziva značajne štete u proizvodnim zasadima tih kultura, ali i u rasadničkoj proizvodnji. Kako objašnjava savjetodavka Slavica Stojkić, tople i kišne godine su izuzetno povoljne za širenje bolesti, a već krajem jula i početkom augusta može doći do potpune defolijacije napadnutih stabala.

Bolest se sa ivica širi ka sredini lista

Prouzrokovač bolesti je gljiva Blumeriella jaapii. Ona uglavnom napada list, a nešto rijeđe peteljku lista ili ploda, plod, kao i izdanke, odnosno tanje grančice. Na licu lista se tokom juna razvijaju sitne crvenoljubičaste pjege, dok se na naličju lista, na mjestu pege, razvija svjetla grupa ljetnih konidija. Pjege se prvo stvaraju uz ivicu lista i potom šire ka sredini. Kad se na jednom listu nalazi velik broj pjega on postaje crvenkastožut i zatim otpada.

Prskanje fungicidima najefikasnija zaštitna mjera

Blumeriella jaapii prezimljava u opalom lišću, kao i na granama. U zavisnosti od klimatskih uslova primarne infekcije se ostvaruju askosporama tokom aprila i maja, dok sekundarno širenje bolesti omogućavaju ljetne konidije tokom ljetnih mjeseci. Zato mjere suzbijanja podrazumijevaju sadnju otpornih sorti, uništavanje zaraženog otpalog lišća, ali i prskanje fungicidima. Premda izbor sorti uglavnom diktira tržište (otporne sorte nisu tržišno zanimljive), a uništavanjem zaraženog lišća možemo samo smanjiti potencijal gljive, kao jedina efikasna mjera u borbi protiv pjegavosti ostaje nam prskanje fungicidima tokom vegetacije. Redovno jesenje ili rano proljetno prskanje protiv prouzrokovača šupljikavosti lista smanjuje pojavu te bolesti.

Prskanje čim se uoče prvi simptomi

U kemijsku zaštitu se kreće odmah pri pojavi prvih simptoma. Najčešće se obavljaju 2-3 prskanja prije berbe, ali se naravno mora voditi računa o karenci fungicida. Zatim je potrebno napraviti i 1-2 prskanja nakon berbe. Prskanje je najbolje obaviti dan ili dva prije najavljenih padavina. Za suzbijanje prouzrokovača pjegavosti lista višnje i trešnje registrirani su fungicidi na bazi mankozeba (Dithane, Mankogal), dodina (Dodine S-65) kao i fungicidi na bazi bakra. Za jesenje prskanje, koje je preporučivo za svo koštičavo voće, upotrebljavaju se fungicidi na bazi bakra, kojima se smanjuje infektivni potencijal mnogih bolesti.


Povezana biljna vrsta

Višnja

Višnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Sour cherry | Latinski naziv: Prunus cerasus L.

Višnja ima manju krošnju od trešnje i većinom rastu kao grmolika stabla, pa ih je lakše »ukomponirati« u vrt. U BiH su zastupljene najviše sorte : Maraska, Oblačinska, Hajmanov... Više [+]

Trešnja

Trešnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Cherry | Latinski naziv: Prunus avium L.

Trešnja se uzgaja za potrošnju u svježem stanju, manji broj uzgaja se samo radi prerađevina (kompoti, džemovi, marmelade, sirovina za konditorsku industriju), a najmanje se... Više [+]

Tagovi

Višnja Trešnja Pjegavost lišća Blumeriella jaapii Zaštita bilja Bakar Mankozeb Dodin Prskanje Kemijska zaštita


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.